Propolis ubija viruse, bakterije i podmlađuje, a mogu ga koristiti i djeca

Propolis ubija viruse, bakterije i podmlađuje, a mogu ga koristiti i djeca

Propolis je mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) koji se luče tokom proljeća i ljeta. Sadrži više od 300 različitih jedinjenja, 22 minerala i 7 vitamina.

Propolis protiv virusa, gljivica i bakterija

Naučnim istraživanjima utvrđeno je da djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija te je snažan antioksidans. To je posebno važno imati na umu sad kad je “zavladao” virus gripe, objašnjava apiterapeutkinja dr Gordana Hegić. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprečava bolesti.

“Brojna naučna istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko djelovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa…). U slučaju kad direktno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju. Efekat mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu mikrofloru”, objašnjava Hegić.

Propolis za imunitet, bolno grlo, kao antioksidans…

Osim toga, ovaj dar biljaka i pčela uklanja i bolove, a kao antioksidans popravlja posljedice starosti, bolesti i liječenja te pomlađuje. Smanjuje i nivo slobodnih radikala te sprečava oksidativni stres.

“Ta čudesna tvar ima više od 300 dosad znanstveno utvrđenih ljekovitih jedinjenja. Tinktura propolisa ne samo da dezinfikuja rane, nego i efikasno zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastim sastavom djeluje kao flaster. Zato savjetujem da ga ima svaki kuhar u kuhinji i majstor u radionici kao sredstvo hitne samopomoći, jer mjesta su to čestih povreda koje se, do dolaska ljekaru, zaliju propolisom”, tvrdi pčelarka i članica apiterapijskog društva mr Jadranka Luketa Marković.

Osim toga, ublažava bolno grlo pa ga treba nakapati na kocku šećera i dugo otapati u ustima ili na komadiću kruha ako imate povišeni šećer.

Dužom upotrebom podiže imunitet i jača odbrambene snage organizma, a naučno je dokazano i da sinergijski djeluje s nekim antibioticima. Ako ga koriste djeca u obliku tinkture, može se ostaviti da alkohol ishlapi.

“Naučna istraživanja na miševima dokazala su da propolis sprečava pojavu i metastaziranje raka, u terminalnoj fazi produžave život miševa, te antioksidacionim djelovanjem može umanjiti negativna djelovanja hemoterapije”, objašnjava Jadranka Luketa Marković.

Stradivarijeve violine i mumije

Propolis pčele stvaraju od biljnih smola. Životinjske uljeze koji uđu u košnicu pčele ubiju te “propolizuju” da u njoj ne trunu. I mumije su se nekad radile s propolisom, kao i gudački instrumenti. Čak je i Stradivari svoje violine bojio propolisom.

Kako se može znati jesu li djeca alergična na propolis?

Želite li isprobati jesu li vaša djeca alergična, nakapajte im kapljicu ili dvije tinkture propolisa na podlakticu ili potkoljenicu. Ako se u roku od 48 sati ne pojave crvene mrlje ili osip, dijete ga može slobodno koristiti.

24 sata.hr/NN

Prehlada kod djece – savjeti i objašnjenja

Kako ojačati IMUNITET kod djece: Izbjegnite 5 najčešćih GREŠAKA zbog kojih su djeca stalno bolesna

Eliksiri od meda za jačanje imuniteta kod djece

Napravite prirodni antibiotik za borbu protiv sezonskih bolesti