Kako djeca da nauče da sama rade domaću zadaću – 10 ZLATNIH PRAVILA za roditelje!

Većina roditelja preuzima odgovornost za domaću zadaću svoje djece i to može biti jako zamorno. Kako da roditelji prestanu pomagati djeci oko zadaće. Ovaj članak će vam dati neke korisne savjete.

1. Nemojte im činiti medvjeđu uslugu

Roditelji ne bi trebali preuzimati odgovornost za školske obaveze svog djeteta. Mnogo je lakše razviti naviku učenja sa 7 godina, a ne sa 12.

Roditeljska uloga treba da bude u vidu podrške. Ako je zadatak previše komplikovan, roditelji mogu pomoći svom djetetu da shvati zadatak, ali to ne znači da će uraditi umjesto njega.

Pokažite djetetu kako pravilno spakovati knjige u ruksak i kako se pripremiti za rješavanje domaće zadaće, ali ne više od toga.

Ako provjeravate domaću zadaću i vidite pogrešku, neka vaše dijete to ispravi i ne otkrivajte gdje je pogriješili. Nakon nekog vremena, provjera domaće zadaće može se svesti na minimum kako bi se provjerilo je li domaća zadaća obavljena – ako se radi 4 vježbe, treba izvršiti 4 vježbe.

Dijete će praviti greške, ali to je jedini način da stekne odgovornost i da nauči lekciju. U tom slučaju njegove ocjene će biti realne a ne mjerilo vašeg znanja.

2. Naučite dijete da uči

Prve zadaće mogu zbuniti dijete: Odakle početi? Roditelji treba da nauče svoju decu kako da rade domaću zadaću.

Objasnite djetetu zašto je potrebno obavljati zadatke po određenom redoslijedu, pričati im o posljedicama i nagradama koje će biti za njihov rad.

Možete čak i napisati potrebne korake kako uraditi domaću zadaću i staviti mali podsjetnik na njihov sto. Skrenite pažnju djetetu na činjenicu da zadatke treba završiti do kraja.

Naučite svoje dijete da koristi literaturu i enciklopedije. Oni su bolji pomagači od interneta jer im pomažu da lako pronađu potrebne informacije, a da ih ne ometaju nepotrebne stvari.

3. Organizujte mu radni prostor

Prostor gdje dijete radi domaću zadaću uveliko utiče na njegovu produktivnost. Treba da ima dovoljno svjetla i da lako dođe do svih potrebnih pomagala.

Takođe, odnesite sve nepotrebne stvari tako da ih ne ometaju. Razvrstajte radne sveske, knjige i materijale i složite ih u red – to će im pomoći da lakše pronađu potrebne informacije.

Ako u porodici postoje mlađa braća i sestre, pobrinite se da ne prekidaju dijete dok radi domaću zadaću.

4. Naučite dijete da bude svjesno vremena

Djeca često nemaju predstavu o vremenu – ne znaju koliko je vremena prošlo i koliko je vremena ostalo za učenje. Običan alarm ili pješčani sat mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

U početku, pokušajte sa svojim djetetom izmjeriti neke rutinske stvari, kao što je gledanje crtanih filmova, jelo, organizovanje sobe i sl. Moći ćete lako objasniti svom djetetu da će za domaću zadaću biti potrebno vremena kao što je, na primjer, odvođenje psa u šetnju.

Podesite budilnik prije nego počnete raditi domaću zadaću. On će podići dijete u režim rada i pomoći mu da ne odlaže proces.

Što više vremena dijete provodi na domaćim zadacima, to je manja efikasnost.

Optimalno vrijeme za obavljanje domaće zadaće u srednjoj školi nije više od 2 sata, a u osnovnoj školi ne duže od 30 minuta. Poslije ovog perioda, djeci je veoma teško da se koncentrišu.

5. Naučite dijete da samo odredi svoje prioritete

Naučite dijete da odredi prioritete kako bi učenje bilo lakše. Na primjer, važno je da zna procjeniti sljedeće:

  • Obim domaće zadaće, koliko je razumljiva a koliko nije;
  • Kojim zadacima će trebati više vremena a kojim najmanje;
  • Koje zadatke može uraditi samo a koji zadaci zahtijevaju pomoć.

Ako naučite dijete da to učini, njemu će biti lakše i brže odrediti koje zadatke može sam napraviti, zadatke koje može potražiti u enciklopediji i zadatke za koje im treba pomoć roditelja. Takođe će pomoći deci tokom testova i ispita. To ih može spriječiti da sve svoje vrijeme troše na najsloženije zadatke jer će ih ostavljati za kraj.

6. Motivišite dijete.

Možete koristiti motivacionu tablu za osnovce. Zapišite zadatke na komadić papira (“napravi krevet”, “uradi zadaću”, “izbaci smeće”) i dane u sedmici nasuprot svakom zadatku. Stavite kvačicu za svaki urađeni zadatak. Na kraju svake sedmice, osigurajte dobru nagradu za vaše dijete kao što je odlazak u kino ili pozorište sa porodicom.

Ili možete koristiti drugi metod za motivaciju: “Uradi zadaću pa ćemo ići u šetnju, ići na sladoled ili zajedno gledati film.”

Pokušajte pokazati djetetu kako može praktično koristiti svoje znanje. Na primjer, ako dijete može računati, sabirati i oduzimati, može računati kada idete u kupovinu koliko nešto košta. Ako je mališan već naučio tablicu množenja, moći će da prebroje koliko žvaka može kupiti za 2 marke.

7. Učite dijete da slobodno postavlja pitanja ako nešto ne razumije

Školska djeca često ne mogu da postave prava pitanja i izraze svoje misli. Neki od njih su stidljiva, druga jednostavno ne znaju kako da to urade na pravi način.

Naučite svoje dijete da izražava svoje misli i pristupa drugim ljudima sa svojim zahtjevima. Naučite ih da razgovaraju sa nastavnikom i da se ne plaše da postavljaju pitanja i ponovo ih pitaju onoliko puta koliko je potrebno da razumiju temu i ispune zadatak.

8. Pomozite djetetu da se druži sa svojim vršnjacima

Odnosi sa drugarima su veoma važni za svu djecu. Njihovo samopouzdanje i uspjeh u školi zavisi i od ovih odnosa.

Danas djeca često pohađaju škole koje su udaljene od svojih domova, a njihovi roditelji ih često odvode kući odmah nakon završetka dana. To sprečava drugare da se bolje upoznaju i postanu dobri prijatelji.

Zato roditelji tu mogu pomoći svojoj djeci da pronađu prijatelje u razredu da ih pozovu u šetnju ili pozovu svoje drugare da provedu neko vrijeme kod njih kući igrajući se i uživajući u grickalicama.

9. Vaš odnos bi trebao biti prioritet

Ne usmjeravajte svu svoju pažnju na uspjeh u školi vašeg djeteta – to nije jedina stvar, niti najvažnija stvar u vašem odnosu. Ostanite zainteresovani za život vašeg djeteta, njegove hobije, osjećaje, zapažanja, želje i prijatelje.

Nemojte biti onaj koji kontroliše dijete, nego budite njihov “fan” – slušajte ih i podržavajte.

Pokažite im da imate zajednički život i da su stvari koje se događaju u njihovim životima jednako važne kao i ono što se događa u vašem. Provedite više vremena s njima i zajedno gradite sjajna i sretna sjećanja.

10. Ne zaboravite da ocjene ne određuju uspjeh djeteta

Strah roditelja za loše ocjene svog djeteta zapravo je strah za njihovu budućnost, dok ocjene pokazuju samo koliko je dječak dobro naučio materijal koji se predaje.

Loše ocjene ne znače da je dijete glupo, lijeno, neodgovorno i da ne želi raditi. Govore samo o činjenici da vaše dijete iz nekog razloga ne želi da uči ili to jednostavno ne može zbog veoma složenog školskog programa, ili nekog drugog razloga.

Ako nisu u mogućnosti da dobiju isključivo najviše ocjene, nemojte biti razočarani. Među uspješnim biznismenima ima više bivših učenika trojkaša nego odlikaša. Stvar je u tome da se ti ljudi lakše odnose prema greškama, jer su u svom detinjstvu razvili snažan imunitet na njih.

Njihove trojke oznake nisu rezultat ljenosti ili niskog intelekta, nego dokaz da nisu zainteresovani za kruti školski program. Ako takva situacija postoji u vašoj porodici, usredotočite pažnju vašeg djeteta na njihove talente i teme za koje se osjećaju zaista zainteresovani.

Illustracije: Inna Grevtseva za BrightSide.me

Adaptacija: MamaKlik.com

Kako animirati dijete kada mu igračke postanu dosadne?

Jedinstvene frizure za devojčice

Kako BOJE za dječje sobe UTIČU na ponašanje i uspjeh djeteta