Umanjen rad štitne žlijezde u trudnoći

Nedostatak hormona štitne žlijezde u trudnoći može da ugrozi zdravlje majke i bebe, značajno povećavajući rizik od pobačaja ili čak da uzrokuje mentalnu retardaciju kod bebe.

Uzrok

Najčešći uzrok smanjenog lučenja hormona štitne žlijezde, odnosno hipotireoze je Hašimotov tiroiditis. Kod ove autoimune bolesti organizam proizvodi antitijela koja napadaju ćelije štitne žlijezde i time ometaju proizvodnju hormona. Poremećaj može nastati u trudnoći ili može biti posljedica već postojeće hipotireoze.

Izuzetno je važno kontrolisati hipotireozu kod trudnica jer ovaj poremećaj može da ugrozi zdravlje majke i bebe, značajno povećavajući rizik od pobačaja ili čak da uzrokuje mentalnu retardaciju kod bebe, usljed nedostatka hormona štitne žlezde.

Dijagnoza

Mjerenjem TSH i slobodnog T4 u krvi, kao i TG-At (tireoglobulinskih antitela) i TPO-At (antitela na tiroidnu peroksidazu), detektuje se povišen nivo TSH i sniženi T4, što ukazuje na hipotireozu.

Simptomi

Najčešći simptomi su umor, pospanost, zimogrožljivost, povećanje tjelesne težine, opstipacija, suva koža, opadanje kose, mentalna usporenost, problemi sa pamćenjem i koncetracijom. Usljed toga što su simptomi hipotireoze umor i dobitak na težini, ovaj poremećaj može kod trudnica da prođe neopaženo.

Liječenje 

Nizak nivo hormona štitne žlijezde se nadoknađuje lijekovima – sintetitičkim hormonima. Najčešće se koristi sintetički tiroksin – levotiroksin.

Kod žena koje su imale hipotireozu prije trudnoće, u trudnoći mora da se poveća doza. Njima se preporučuju redovne kontrole, na 6 do 8 nedelja i praćenje nivoa hormona.

Sintetički tiroksin ne ugrožava zdravlje bebe. Testiranjem TSH, T3 i T4 se podešava doza zamijene hormona, jer je majka izvor hormona i za bebu. Nizak nivo tireoidnih hormona povećava rizik od pobačaja. Ukoliko se ne liječi u trudnoći, hipotireoidizam može dovesti do rađanja djece sa nižim koeficijentom inteligencije.

Važno je i napomenuti da gvožđe u vitaminskim tabletama koje neke trudnice uzimaju, može da ometa apsorpciju tireoidnih hormona, te se preporučuje da se hormoni (lijekovi) uzimaju 2- 3 sata poslije vitaminskih preparata.

Svetlana Paskaš, naučni saradnik Instituta za primjenu nuklearne energije- INEP

yumama.com