Eliksiri od meda za jačanje imuniteta kod djece

Ništa nas ne pogađa tako kao bolest naših mališana. Čak je i najmanja prehlada uzrok velike roditeljske brige. Mališani često pate od različitih virusnih i bakterijskih infekcija, a ovo je posebno izraženo s polaskom u vrtić i dolaskom hladnijih dana.

Imunitet se kod djece gradi godinama i u tome su najvažniji činioci zdrava ishrana, zdrave životne navike i čest boravak na svježem vazduhu. 

Kombinacijom zdravih namirnica možemo pomoći izgradnji jačeg dječjeg imuniteta. Mi vam danas donosimo dva recepta za sjajne preparate na bazi meda.

Zlatni med

Kurkuma – egzotičan začin sa moćnim svojstvima, ima jako protivupalno dejstvo, uništava bakterije i podstiče prirodnu odbranu organizma. U kombinaciji sa medom daje neprocjenjiv eliksir.

Konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava probava i povećava se aktivnost korisne flore u crijevima. U Ayurvedi ovo je takođe tradicionalni lijek protiv prehlade.

Sastojci:

  • 100 g meda
  • 1 supena kašika kurkume

Priprema:

U med dodajte 1 punu supenu kašiku kurkume i dobro promiješajte. Ostavite nekoliko sati da se sastojci dobro sjedine, a zatim možete konzumirati ovaj zlatni med. Prije uzimanja, med dobro promiješajte.

Kurkuma snižava pritisak i smanjuje nivo šećera u krvi, te ako vaše dijete pati od dijabetesa, hemofilije, hipertonije ili ako koristi neke lijekove, konsultujte se sa ljekarom prije upotrebe ovog preparata.

Eliksir od meda, đumbira i limuna

Postoji li neko ko ne zna blagodeti limuna?! Limun sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, magnezijum, fosfor i mangan. Vitamin C djeluje protivupalno i često se koristi u  borbi protiv astme i drugih respiratornih bolesti.

Limun takođe sadrži saponine koji se bore protiv mikroba i odlični su protiv gripa i kijavice. Takođe, vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa.

Ako redovno konzumirate limun, možete spriječiti i ublažiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripa, prehlade, bakterijskih infekcija i mnogih drugih. 

Đumbir se u ljekovite svrhe upotrebljava preko 5000 godina. Svjež korijen đumbira koristi se za podsticanje znojenja i izbacivanje toksina iz organizma, ali se koristi i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade… Osim toga, đumbir ublažava mučninu u trudnoći, te ga mogu koristiti i trudnice.

Ovaj korijen obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.

Sastojci:

  • 500g meda
  • 2 korijena đumbira
  • 1 limun

Priprema:

Očistite dva korijena đumbira i sitno ih narendajte. Narendan đumbir stavite u teglu sa medom. Limunu odstranite koru i izvadite koštice, te ga sameljite u blenderu i dodajte smjesi meda i đumbira. Ukoliko naiđete na netretiran limun, njega možete usitniti i sa korom.

Najbolje je da ovaj preparat uzimate ujutro prije obroka, po jednu kafenu kašiku.

Ovi eliksiri mogu biti samo dodaci ishrani. Uzmite u obzir i to da med ima izuzetno visok GI (glikemijski indeks) pa se ne preporučuje njegova česta i obilna upotreba u dječjoj ishrani, jer može dovesti do gojaznosti i drugih zdravstvenih tegoba.

Takođe, med nikada ne treba davati bebama ispod 12 mjeseci, jer može da sadrži bakteriju Clostridium botulinum koja dalje može dovesti do botulizma. Više o medu u ishrani djece pročitajte na ovom LINKU.

Ako imate bilo kakvu dilemu u vezi sa medom i drugim sastojcima za eliksir, posavetujte se sa pedijatrom. Ne zaboravite i na druge zdrave namirnice, kao i na redovan boravak u prirodi.