Kako sakriti povrće u obrok, ako djeca neće da ga jedu – Naučite ova 4 trika!

Znamo da djeca ponekad (čitajte često) neće da jedu povrće. Još pogotovo ako je zeleno, poput špinata, brokolija i graška – neće ni da ga pogledaju.

Uporno se nerviramo, znamo da je dobro za njih, ali kako da ih “natjeramo”?

U top listi najneomiljenijih namirnica su često kelj, karfiol, brokoli, prokelj, grašak… Složićete se, spisak je dugačak. Ne brinite, imamo trik koji ćemo rado podijeliti sa vama!

Pripremili smo za vas nekoliko savjeta koje morate da isprobate, kako da djeca ipak pojedu taj brokoli ili drugo njima mrsko povrće, svježe ili kuvano.

Voćni smuti sa povrćem “na tajnom zadatku”

Jedan od najjednostavnijih trikova jeste pravljenje smutija! Oh, pa koliko samo ovde možemo da stavimo povrća i da prikrijemo ukus. Svjež špinat je broj jedan povrće koje prolazi u svakom smutiju. Svježa cvekla i mrkva su takođe dobre namirnice za zdrave sokiće. Jednostavno, uzmite omiljeno voće vašeg mališana i dodajte neomiljeno povrće. 🙂

Zdravi i ukusni mini burgeri

Drugo, sakrite tikvice i brokoli u mini burgerima! Kako? Vrlo jednostavno. Napravite standardnu smjesu za ćuftice (mi smo koristili ćureće mljeveno meso), dodajte, malo sjeckanog luka, začinite po ukusu, malo maslinovog ulja, jedno bjelance i izredan svjež brokoli i tikvicu. Sve pomiješajte u jednu smjesu i pecite u rerni ili u tavi dok ne budu gotove. Nutritivno bogati zalogaji su na meniju, na vama je da ih lijepo servirate i da se radujete jer ste uspjele!

Specijalni sos za princeze i superheroje

Skrivanje karfiola, celera, paprike, ili drugog povrća koje vaš malac ne jede može da se umuti u sočan sos koji će da prekrije špagete, pužiće ili drugu omiljenu tjesteninu. Dovoljno je dinstati povrće u paradajz sosu, ili u malo vode i poslije desetak minuta, kada se povrće skuva, uzeti štapni mikser (ili ako nemate stavite u blender) i izblendirati cijelu smjesu. U skuvanu tjesteninu dodajte sos i obavezno smislite neko super ime, poput “specijalni sos za super heroje” ili “omiljeno jelo princeza”. Uz napomenu da sos pomaže da porastu mišići ili kosa.

Kolač sa povrćem

Povrće u kolaču? Oooo da!! Da li ste probali naš kolač sa mrkvom?

Potrebno vam je:

  • 1 dl kokosovog ulja
  • Kokosov šećer po ukusu
  • 1 kiselo mlijeko ili kisela pavlaka (malo pakovanje)
  • 1 čaša speltinog brašna (mala čaša od kiselog mlijeka)
  • Kašika praška za pecivo
  • Jedna kašicica cimeta
  • Šolja i po rendane mrkve (ili muskatne bundeve ili cvekle)

Piprema:

Pomiješati sve sastojke, izliti u pleh i peći na 180 stepeni oko pola sata. Izrežite željeni oblik nožem ili modlicama, poredajte na tanjir i dekorišite po želji!


U knjizi “Moj prvi zalogaj” pročitajte i savjete psihologa kako da uspostavite pravilne navike u ishrani vašeg djeteta.