Žitarice u dječjoj ishrani i sve što treba da znate o njima!

Freepik

Žitarice predstavljaju nutritivno vrijednu hranu.

Kompleksni ugljeni hidrati sastavni su dio žitarica. Ugljeni hidrati iz integralnih žitarica se sporo razlažu, sporo podižu šećer u krvi, zato dovode do konstantnog dotoka energije. Takođe sadrže proteine, ali zbog manje biološke vrednosti proteina, žitarice je poželjno kombinovati sa leguminozama.

Proizvodi od integralnog zrna žitarica bogati su dijetnim vlaknima, koja podstiču rad crijeva. Sadržaj masti je minimalan, a zasićene masne kiseline nisu prisutne.

Žitarice od cijelog zrna (integralne žitarice) su daleko korisnije od prerađenih, zbog obilja vitamina B grupe u svom sastavu. Odličan su obrok za doručak!

Preporučljive žitarice:

  • Kukuruz (palenta) 5+
  • Proso 6+
  • Integralna riža 6+
  • Kinoa 6+
  • Heljda 7+
  • Ovas 7+
  • Amarant 7+
  • Pšenica 7+
  • Spelta 7+
  • Raž 8+
  • Ječam 8+
** kukuruz, bijela riža i proso imaju veći GI pa se mora voditi računa o unijetoj količini.

Ječam

Ječam je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, sa veoma ljekovitim svojstvima. Može da posluži kao odlična nutritivna hrana za vaše mališane, da budu zdravi i snažni!

Mnoge istraživačke studije su utvrdile da ječam sadrži i do 40 % nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju nivo holesterola u krvi, što nije slučaj skoro ni sa jednom drugom žitaricom.

Ječam je veoma bogat mineralnim sastojcima kao što su fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, mangan, bakar, cink, fluor, jod, gvožđe i kobalt.

Pogodan je za bebe od 8+ mjeseci, a priprema se na sledeći način:

Preporuka je da se ječam potopi u vodu preko noći, mada može da se skuva i bez potapanja. U odgovarajuću šerpu staviti u odnosu 1:3 ječma i vode. Ostavite da voda proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 40 minuta. S’ vremena na vrijeme pogledajte šerpu i dolijte vodu po potrebi, jer ječam brzo upije vodu. Po završetku, ostavite poklopljen lonac još nekih sat vremena.

S’ obzirom na dugu pripremu, najzgodnije bi bilo da se pravi uveče, ostavi poklopljen preko noći, a ujutru posluži bebi za doručak!

Heljda

Heljda je jestiva, medonosna i ljekovita biljka. Najčešće se konzumira zimi, jer snaži, zagrijava i liječi. Iako heljda nije žitarica, ona u sebi sadrži sve one dobre strane koje imaju integralne žitarice. A u njoj ima supstanci i onoga što većini žitarica nedostaje. Ona je bogata esencijalnom aminokiselinom lizinom, koja uglavnom nije prisutna u cerealijama.

Heljdino zrno sadrži proteine, masti, ugljene hidrate, minerale, biljna vlakna, vitamine, naročito  vitamin E, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, zatim selen, gotovo sve VITAMINE GRUPE B.

Odličan je izbor za doručak za vas i vašu bebu. Ponudite vašoj bebi od 7+ meseci, a pripremite na sledeći način:

Dobro opranu heljdu stavite u šerpu sa vodom, odnos heljde i vode je 1:3. Ostavite da vri na laganoj vatri petnaestak minuta. Kada heljda u potpunosti omekša, skinite je sa vatre i ostavite poklopljenu da se smiri.

Izgnječite je viljuškom ili izblendirajte da se napravi kaša.

Kinoa

Kinoa ne spade u žitarice, iako je mnogi svrstavaju u ovu grupu zbog način pripreme i konzumacije. Bez gluten je, pa se zato preporučuje u ishrani mališana koji pate od celijakije. Zrno kinoe može biti bijelo, crno i crveno, a svako od ovih zrna posjeduje savršene nutritivne vrednosti. Sadrži svih 8 esencijalnih masnih aminokiselina i smatra se najboljim izvorom proteina. Upotrebljava se za jutarnje kaše. Može da se priprema voćem, sa povrćem ili sa kiselim mlijekom.

Uvedite je mališanima od 6+ meseci. Priprema:

Kinou treba uveče potopiti, a ujutru isprati prije kuvanja da bi se uklonila gorčina koju opna kinoe ima. Razmjera vode i kinoe je 1:2, kuvati petnaestak minuta na tihoj vatri, zatim ostaviti sud poklopnjenim dok se višak vode ne upije.

Ovas

Ovas je bogat vitaminom E, B5, B6, kao i mnoštvom mineralnih sastojaka. Savršen je izvor gvožđa, bakra i mangana. Pospješuje varenje i odličan je za jake kosti. Treba ga ponuditi bebi uz ostale grupe namirnica.

Uvesti od 7+ meseci.

Proso

Proso je idealna hrana za vašu bebu, pogotovo ako je muči stomačić. Ne sadrži gluten, koji je često allergen kod mališana. Sadrži brojne minerale poput kalcijuma, kalijuma, magnezijuma

Preporučujemo od 6+ meseci. Priprema:

Može da se koristi i brašno od prosa za pripremu kaše (pravi se kao palenta) ili zrno prosa. Zrna se ispiraju kroz vodu, pa se u razmjeri 1:4 kuvaju na tihoj vatri pola sata. Po potrebi dolivati vodu.

Amarant

Amarant je pravi rudnik minerala. Bogat je sumporom, magnezijumom, kalcijumom… Pospješuje ćelijski rast i reparaciju. Kompleks vitamina B, vitamin A, E i C, doprinose jačem imunitetu i zdravlju. Amarant je sjeme bez glutena, pa se preporučuje deci osjetljivoj na gluten.

Super je namirnica za doručak, priprema se lako, kuvanjem u vodi petnaestak minuta. Može se kombinovati sa ostalim žitaricama u kaši za doručak.

Uvesti od 7+ meseci

Spelta

Spelta je odlična zamjena za pšenicu, pa je treba koristiti i u potpunosti izbaciti bijelo pšenično brašno. Obiluje vitaminima B grupe, posjeduje čak osam puta više magnezijuma, natrijuma, selena i fosfora od ostalih žitarica. Ima slatkast ukus koji prija mališanima.

Preporučuje se mališanima u slučaju dijareje, opstipacije, slabog varenja, grčeva…

Preporuka je da se uvede sa 7+ meseci.

Kaša od spelte se pravi kao i palenta.

 

Izvor: mojprvizalogaj.rs