Kako pametne žene sabotiraju svoj uspeh!

Kako pametne žene sabotiraju svoj uspeh! mamaklik.com saveti.jpg

Kako pametne žene sabotiraju svoj uspeh? Većina veruje da je za uspeh dovoljno biti pametan, međutim, to nije uvek slučaj.

Da bismo postigli uspeh u bilo kojoj sferi života, neophodno je da posedujemo određene veštine. I pored toga, često se dešava da imamo sve predispozicije za ostvarenje željenog cilja, ali da same sebe sabotiramo…

Koji su najčešći načini samosabotaže, i kako ih sprečiti da bismo lakše, brže i rasterećenije došle do uspeha?

Šta sabotira uspeh? Osećaj da znamo sve!

Kada žena dođe u određene godine (30+), ostvari se i kao emotivni partner, majka ali i na poslovnom planu, tada može ući u period u kojem joj se čini da za svaku situaciju zna unapred kako će se rešiti i da li uopšte treba počinjati sa nečim.

Ovakav stav nas sprečava da se dalje razvijamo i napredujemo, i ostavlja nas zarobljene u poznatim obrascima uverenja i ponašanja koji ne mogu ostati isti kroz godine, iskustva i promene koje nam se dešavaju.

Upravo je ovo jedan od najvećih razloga zašto ne dolazi do uspeha onda kada mu se nadamo.

Mislimo da imamo prava!

„Ja imam pravo na super život!“, „Moje pravo je da imam najboljeg muškarca, posao iz snova i debeo račun u banci!“, „S pravom tražim da mi se desi sve fantastično!“

Ovo je direktan put ka neuspehu, jer „pravo“ o kojem govore žene sa ovim stavo ostaje u domenu mistifikacije života, ali i nekakve „sudbine“ za koju očekujemo da bude baš naša.

Na ovaj način žene skidaju sa sebe odgovornost i misleći da se vrednuju više, tražeći „pravo“ na uspeh, zapravo sebi zatvaraju sva vrata.

Specijalne privilegije dolaze onima koji rade na sebi i sarađuju sa životnim okolnostima. Kada tražimo svoje čuveno „pravo“, ustvari smo zavaljeni u imaginarnoj fotelji i ne radimo ništa da bismo okusili uspeh u bilo kojoj sferi.

Strah od rizika smanjuje šansu za uspeh!

Zona komfora je udobna, ali najčešće ne dovodi do cilja. Oni koji se upuste u svesni izlazak iz „zone“, mogu se nadati uspehu.

Previše razmišljanja!

„Analiza –paraliza“ tj. omiljena zabava za žene… previše razmišljanja dovodi do povlačenja, iracionalnih strahova i težine kada pomislimo na cilj. Zato je korisno jasno definisati šta želimo, koje su naše prepreke i kako možemo da ih rešimo.

Kontempliranjem se ne postiže mnogo, a žene često upražnjavaju ovu „veštinu“ uz kaficu sa drugaricom…

Nedostatak socijalnih veština i emocionalne inteligencije

Možete imati osnovni IQ 150, ako nemate veštine socijalne i emocionalne inteligencije, odnosno SQ i EQ, izvesno je da nećete voditi uspešan ili previše srećan život.

Zato je jako korisno da od najranije uzrasta, prvo kroz vaspitanje a onda i samostalnu odluku, jačate svoju socijalnu i emocionalnu inteligenciju, kako biste naučili kako da gradite korisne međuljudske odnose, naučite se veštinama komunikacije, i samokontrole, ali i izražavanja emocija, prepoznavanja istih kod drugih, što će vam pomoći da ojačate svoju percepciju i posledično brže dođete do adekvatnih koraka za postizanje cilja!

MamaKlik

Sreća i uspjeh – 5 mentalnih vježbi koje mijenjaju način razmišljanja

 

5 mitova o radu od kuće: Šta mame stvarno treba da znaju

5 uvjerenja koja vas koče na putu do uspjeha