Bebe i NEOBIČNE činjenice o njima koje vjerovatno niste znali!

bebe i neobicne cinjenice sta sve mogu mamaklik

Ako bi djeca rasla do 10. godine onom brzinom kojom rastu tokom prve, znate li koliko bi visoka bila? Da li bebe zaista imaju više kostiju nego odrasli ljudi?

Bebe su tako čudnovata mala bića. Dok im gugučemo, nismo ni svjesni da postoje neke stvari u vezi sa bebama koje su poprilično fascinantne. Predstavljamo vam 6 otkidajućih činjenica o najčarobnijim stvorenjima na svijetu. :))

U čemu su vas to bebe prešišale odmah po rođenju?

Bebe i NEOBIČNE činjenice o njima koje vjerovatno niste znali! Djeca su rođena s 94 mekane koštane strukture više nego što ih vi trenutno imate. Ove koštane strukture izrađene su od hrskavice. Bebino fleksibilno tijelo joj omogućava lakši prolazak kroz porođajni kanal.

Kako beba raste i razvija se, neke od tih hrskavica će se ujediniti i polako prerasti u jače kosti. Rezultat? Čvrsta konstrukcija od 206 kostiju koja će podržati njeno cijeloživotno kretanje, skakanje, plesanje, gimnastiku i još mnogo toga zabavnog.

Da uvijek rastu jednakom brzinom, koliko bi bebe bile visoke sa 10 godina?

Bebe i NEOBIČNE činjenice o njima koje vjerovatno niste znali! Kada bi bebe rasle jednakom brzinom kojom rastu tokom prve godine, sa deset bi bile visoke nešto više od 28 metara. Da, metara. :)) Srećom po roditelje, i budžet koji se troši na oblačenje mališana, rast će da se uspori već sa drugom godinom, tako da nećemo odgajati umiljate godzile.

Koliki su učenjaci novorođene bebe?

Bebe i NEOBIČNE činjenice o njima koje vjerovatno niste znali! Novorođenčad imaju oko 100 milijardi moždanih stanica, što ih čini nevjerovatno sposobnim za obradu podataka. Te ćelije predstavljaju pogonski mehanizam za doživotno učenje, stvaranje, otkrivanje, istraživanje i sve ostalo čime će se Vaše dijete u životu baviti.

Kakva se to magija događa kada se bebe i roditelji gledaju u oči?

Bebe i NEOBIČNE činjenice o njima koje vjerovatno niste znali! Dešava se nešto što bismo mogli nazvati stapanjem roditeljskog i dijetetovog uma. Kada djeca gledaju u oči odraslih, njihove zjenice se automatski rašire. Odrasle osobe koje drže bebu, recimo mama ili tata, u sebi osjete neodoljivu plimu ljubavi prema mališanu.

Neki takvo stanje nazivaju biološkim odgovorom koji je zaslužan za učvršćivanje roditeljske povezanosti sa bebom, ali ga je ljepše nazvati magnetom roditeljske ljubavi.

Kako vaše bebe čuju?

Bebe i NEOBIČNE činjenice o njima koje vjerovatno niste znali! Super-sluh novorođenih beba je toliko profinjen i oštar da znaju odakle koji zvuk dolazi već u prvim danima života. Reagovaće na zvukove koje prvi put čuju, ali je, naravno, prvi glas koji prepoznaju i koji ih umiruje onaj koji dolazi od mame. To i ne čudi, kada se zna da bebe zvukove čuju i u materici.

Vaša beba je rođena sa različitim vrstama matičnih ćelija koje se mogu sačuvati za buduću upotrebu

Bebe i NEOBIČNE činjenice sve o maticnim celijamaKrv iz bebine pupčane vrpce bogata je hematopoetskih ili krvotvornim matičnim ćelijama, a sama pupčana vrpca je bogata takozvanim mezenhimalnim matičnim stanicama koje su zadužene za formiranje tkiva.

Matične ćelije sačuvane u prvim minutama bebinog rođenja imaju superiornu moć kada je riječ o zaštiti zdravlja.

One pružaju porodici priliku da im pristupi i u budućnosti, ako budu potrebne u transplantacionoj medicini ili za druge nove regenerativne medicinske tretmane, koji ih koriste kao instrument izlječenja.

Više o matičnim ćelijama možete da pročitate na ovom LINKU.

E.B.
boredpanda.com

Zašto bebe prestanu da plaču čim roditelji ustanu

Šta sve bebe znaju: 8 naučnih zanimljivih činjenica o bebama

Znate li kako se čuvaju matične ćelije? Posjetili smo Švicarsku banku matičnih ćelija (FOTO)