Zašto bebe prestanu da plaču čim roditelji ustanu

Zašto su prve nedjelje roditeljstva više nalik na neprestano hodanje tamo ovamo, kao da “patrolirate”, nego uživanje u pogledu na bebu koja mirno spava u krevetiću?

Novorođene bebe mrze kad mama i tata sjede. Ili leže. Ponašaju se kao mali tirani, surovi fitnes instruktori, drilujući roditelje tako da sve vrijeme budu u stanju pripravnosti, spremni da čim se beba začuje odmarširaju preko cijelog stana da vide šta se dešava i umire Sunce milo.

To se dešava čak i ako sjedite odmah pored kreveca. Beba se rasplače, vi joj pričate, ali uspijevate da je umirite tek kad ustanete na noge lagane.

Ali zašto?! Kakva je razlika da li ćete stajati ili sjediti? I zašto su te prve nedjelje roditeljstva više nalik na neprestano hodanje tamo ovamo, kao da “patrolirate”, nego na mirno sjedenje i posmatranje bebe koja spava?

Pa, ukratko, nekoliko milenijuma razvoja ljudske rase dovelo je do toga da je u nama duboko usađen instinkt koji kaže da je stajanje sigurnije od sjedenja. Ako stojite, spremni ste da se date u bijeg istog časa, ako naiđe neka opasnost. Danas, naravno, nikakva opasnost ne prijeti bebi koja je ušuškana u krevecu, ali to malo biće radi upravo onako kako ga je evolucija naučila. I zato prestaje da plače kad vas natjera da ustanete. Hiljaditi put u toku dana. Ili noći.

To je potvrdila i naučna studija sprovedena 2013. godine.

“Novorođene bebe umire se kad ih majka nosi zahvaljujući koordinisanoj reakciji centralne, motorne i kardio-regulacije. Bebe mlađe od šest mjeseci se umire, pretanu da plaču i ubrzani rad srca im se smiruje čim ih majka uzme u naručje i počne da ih nosi po prostoriji”, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Current Biology.

Ovo je, naravno, iscrpljujuće za roditelje, ali – nisu bebe krive, to je jače od njih.

Tokom istraživanja, naučnici su posmatrali 12 zdravih beba, koje su majke spuštale u krevetac, držale ih sjedeći i nosale po sobi, držeći ih u naručju.

Rezultati su potvrdili ono što većina ljudi utvrdi eksperimentalnim putem vrlo brzo nakon što postanu roditelji. Bebe su srećne kad hodate, manje-više ravnodušne ako ih držite u naručju sjedeći i potpuno “očajne” kad ih spustite u krevetac.

Ali, naučnici su utvrdili još nešto interesantno. Puls beba koji skoči kad se beba uznemiri i počne da plače, smiruje se čim mama ustane.

Ako imate bebu i upravo ste u toj fazi kad padate s nogu od umora… Sad znate da nije vaša beba “mali manipulator”. Sve su takve. Ali, sve do jedne su najslađi mali manipulatori na svijetu. I nosite ih zato. To vrijeme traje toliko kratko da će vam jednog dana biti žao što ih niste i više nosali.

Mondo