Sezona BRKOVA je počela: SuperBrke ponovo u akciji radi zaštite muškog zdravlja

movember i banjalucke superbrke-min.jpeg

Neformalno Udruženje građana „Superbrke“ iz Banjaluke sedmu godinu za redom organizuju humanitarnu i edukativnu akciju „Movember“ koja ima za cilj da probudi svijest o muškom zdravlju.

Početak ovogodišnjeg „Movembera“ biće ozvaničen sutra veče, 1. novembra brijanjem i skraćivanjem brkova i brade u kafeu „Pause“, od 20 časova. Za brijanje će biti zadužen specijalni gost iz Beograda i stalni partner Drago Rajilić.

„Superbrke“ tokom novembra organizuju niz aktivnosti koji pored buđenja svijesti o raku prostate i testisa ima i humanitarni karakter.

Ove godine novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ prikupljaju se za Dalibora Jokića (1977) iz Trna, koji je otac troje djece i bori se sa ovom bolešću pet godina i Mirela Kovača (1987) iz Gradiške.

Njihova materijalna situacija je jako teška i u saradnji sa Univerzitetsko-kliničkim centrom u Banjaluci ekipa koja stoji iza akcije želi bar malo olakšati borbu sa ovom bolešću.

– Mi ispred Superbrka želimo da se što više priča o ovom problemu, a organizovanjem ove akcije do sad smo postigli mnogo i nadamo se da smo bar malo doprinjeli da muškarci u Banjaluci trebaju da brinu o svom zdravlju. Dokaz da smo u tome uspjeli govori i činjenica da je broj naših partnera koji nas podržavaju svake godine veći. Zato pozivam sve koji žele da podrže, da dođu na kolektivno brijanje i ako ste oduvijek željeli vidjeti kako vam stoje brkovi ovo je idealna prilika – kazao je iz neformalnog Udruženja građana „Superbrke“, Zoran Šišić.

Najljepši brkovi će se odabrati 30. novembra, kada će se održati završna zabava na kojoj će biti aukcija fotografija svih onih koji su učestvovali.

Akciju su između ostalog podržali mnogi privredni subjekti. Svake godine podršku pruže i mnoge javne ličnosti, glumci, muzičari i sportisti.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli svijet.
Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Da biste zaista učestvovali u Movemberu morate poštovati nekoliko pravila:

  • Izazov morate započeti potpuno obrijani i tek onda možete početi puštati svoj brk.
  • Izaberite stil – Odmah na početku odaberite stil brka kakvog želite tako da od samog početka možete odabrati “taktiku” uređivanja ovog ukrasa muškog lica.
  • Možete brijati ostatak lica, ali je zabranjeno brijanje brkova. Možete ih uređivati i podrezivati, ali nikako brijati.
  • Brk morate imati cijeli mjesec. Nema odustajanja nakon sedam dana. Održavajte taj brk tokom cijelog novembra.

Izvor: Srpskainfo/BLMojGrad