Počelo obilježavanje Nedjelje djeteta širom BiH: Zaštitimo mališane od svakog nasilja

Prava djece su njihove potrebe, da idu u školu, da se igraju i budu zaštićena od svakog oblika nasilja i to treba približiti njihovom uzrastu na način da to oni razumiju.

Rekla je ovo juče Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, a povodom obilježavanja Nedjelje djeteta širom BiH.

“Važno je da djeca uče o različitosti, da prihvataju drugačije, ali uvijek naglašavamo da to mora biti prilagođeno uzrastu”, rekla je Grahovčeva.

Povodom Nedjelje djeteta juče je održan niz manifestacija u gradovima posvećenih djeci, porodici i podizanju svijesti roditelja i okoline o njihovom značaju.

Grahovčeva je u Muzeju RS u Banjaluci otvorila edukativno-kreativnu radionicu posvećenu edukaciji djece o njihovim pravima i istakla da je to prilika da se nadležnim institucijama, dodatnim aktivnostima, ukaže koliko je važna njihova stalna međusobna saradnja u prepoznavanju potreba mališana.

Istakla je da porodični zakon zahtijeva izmjene u svim dijelovima jer ima problema i u okviru usvajanja, hraniteljstva, izdvajanja djece iz porodice i njihovog adekvatnog zbrinjavanja.

Grahovčeva je istakla da postoji normativni okvir kada je riječ o djeci koja imaju problema zbog sukoba sa zakonom, ali još nisu stvoreni uslovi za primjenu zakona.

U radionici “Dječja prava moja prava” učestvovala su djeca iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović”, iz Centra “Zaštiti me”, Centra za edukaciju “Tvoja riječ”, Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, kao i volonteri.

I u banjalučkim vrtićima održane se razne aktivnosti povodom početka Nedjelje djeteta, a organizovanjem “jesenjeg karnevala” i šetnjom glavnom gradskom ulicom i djeca sokolačkog vrtića takođe su slavila.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, primio je juče djecu iz predškolske ustanove “Lepa Radić”, a Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, mališanima vrtića “Naša radost” simbolično je uručio ključ grada povodom manifestacije Nedjelja djeteta, kao i Divna Aničić, načelnik Mrkonjić Grada.

Mališani iz vrtića “Lopare” održali su juče maskenbal na ulici, dok je Milenko Ðaković, gradonačelnik Prijedora, uručio vaučere od po 100 KM za 20 porodica sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Dječja nedjelja u Kantonu Sarajevo počela je juče svečanim programom u Domu mladih pod motom “Sretan ćeš biti, svijete, kad usrećiš dijete”.

Kako je saopšteno iz Javnog fonda za dječju zaštitu RS, povodom Nedjelje djeteta biće isplaćene jednokratne novčane pomoći korisnicima prava iz dječje zaštite i ustanovama socijalne i dječje zaštite u RS.

Fond će iz budžeta izdvojiti oko 42.000 KM, a novčana pomoć biće isplaćena trojkama rođenim od Nedjelje djeteta prošle godine do ovogodišnje i porodicama sa djecom korisnicima prava na dodatak na djecu, s akcentom na djecu sa smetnjama u razvoju.

Nedjelja djeteta se u RS obilježava do 8. oktobra pod sloganom “Dječji svijet moj svijet”, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvom porodice, omladine i sporta i Ministarstvom prosvjete i kulture.

Ljiljana Radić

Cijeli tekst na: nezavisne.com