Banjalučki slikari uljepšali izgled “Roditeljske kuće” – U slikanju im pomogla i djeca

Za djecu oboljelu od teških bolesti prije tri godine u Banja Luci je otvorena “Roditeljska kuća”. Ona se nalazi na Paprikovcu u blizini Kliničkog centra. U njoj je omogućen besplatan smještaj za djecu oboljelu od kancera, ali i njihove roditelje čije je mjesto boravka udaljeno od glavnog grada RS.

“Roditeljska kuća” obezbjeđuje korisnicima i stručnu pomoć psihologa, igraonicu za djecu, a od prošle godine aktivna je i škola. Uskoro će ta škola biti proširena i za učenike predmetne nastave.

Izgradnja “Roditeljske kuće” ne bi bila moguća bez novca koje je iz budžeta Republike Srpske donirala Vlada, a pokrenut je bio i projekat “S ljubavlju hrabrim srcima” gdje su kroz razne akcije i građani mogli da dotiraju svoj novac. U sve je bilo uključeno i udruženje ISKRA koje se zalaže za podizanje svijesti o kanceru u dječijoj dobi.

“Od samog početka ukazivali smo na važnost postojanja roditeljske kuće i pomoći koju ona  pruža svojim korisnicima. Kada su iz Kabineta  predsjednika Republike Srpske saznali da se u Banjaluci osniva udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti, i o tome da je jedan od naših ciljeva osnivanje roditeljske kuće odlučili su se da akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ bude upravo za njenu gradnju”, kazao je Milan Berić roditelj oboljelog djeteta i jedan od osnivača udruženja ISKRA.

On je kazao da je djeci na raspolaganju igraonica, a periodično se održavaju i razne radionice koje provodi  psiholog ili neko od gostujućih animatora.

“U posjetu nam znaju doći i pozorišni glumci, te na svoj način uveseliti male ukućane”, kazao je Berić. On je došao na ideju da uljepša eksterijer Roditeljske kuće, pa je u pomoć pozvao banjalučke slikare da mu pomognu u toj zamisli.

“Svaki put kada bih došao do Roditeljske kuće i pogledao u onaj, donedavno veliki sivi zid, znao sam da takav ne može da ostane i šta može da ga uljepša.
Uz pomoć umjetnice Olivere Šipke koja je moja radna koleginica i bivša učenica stupio sam u kontakt i sa drugim slikarima. Upitao sam je da li bi mogla da osmisli nešto i da koju veselu boju onom sivilu koje je tamo bilo. Pristala je i rekla je da će se potruditi da okupi jednu grupu umjetnika i studenata. Rekla, i održala riječ”, objasnio je sagovornik.

Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko mjeseci, a slikarima su u poslu pomogla i djeca što je ovom projektu dalo posebnu draž.

U projektu učestvovala je i mlada slikarka Ružica Panić.

“Ovaj projekat je od značaja prvenstveno za dijecu a meni lično je jedan divan način da slikari Banja Luke pruže i pokažu svoju podršku najmlađim članovima našeg društva koji su smiješteni u prostorijama Roditeljske kuće. Sa udruženjem ISKRA sam došla u kontakt preko svoje kolegice Anje Stojanović koja me pozvala da se pridružim oslikavanju ovog murala”, kazala je umjetnica.

Slikari su se u odabiru motiva vodili oblicima i formama koji bi djeci bili prepoznatljivi, veseli i razigrani, kako bi se oni osijećali sigurnije i makar na trenutak zaboravili na stvarnost pri pogledu na šareni mural.

“Željeli smo da te motive slikamo dječijom iskrenošću kako bi se oni sami osjećali što ugodnije u boravku i da bi se što lakše mogli poistovjetiti sa njima. Djeca su u sterilnim prostorijama, tako da nemamo baš puno kontakta sa njima. Sve njihove pohvale i kritike moći ćemo  da čujemo kada već budemo pri kraju sa radom na kratkom zajedničkom druženju. Nadam se da će biti zadovoljni našim radom jer djeca su najiskreniji kritičari”, kazala je Ružica.

Napominjemo da se u svijetu septembar obilježava kao mjesec o podizanju svijesti o dječjem kanceru, a poznat je pod nazivom – Zlatni septembar, pa da ga i udruženje ISKRA obilježava svake godine nizom aktivnosti. Ovoga puta udruženje obilježava i treću godišnjicu početka rada “Roditeljske kuće Iskra”.

Autor: Ernest Bučinski 
Izvor: BUKA.com