Mladi bračni parovi za dobijanje subvencija na stambene kredite imaju još 7 dana

Mladi bračni parovi u Republici Srpskoj imaju još sedam dana da iskoriste mogućnost prijave na konkurs za subvencije na stambene kredite, koji će biti otvoren do 31. oktobra.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević pozvala je sve zainteresovane da se prijave na drugi Konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u ovoj godini, koji ističe za sedam dana.

Maleševićeva je podsjetila da je riječ o jednoj od najpopularnijih mjera direktne pomoći mladima koju sprovodi Vlada Srpske, zbog čega svake godine za ovim subvencijama vlada veliko interesovanje.

“Ove subvencije pomažu mladima u rješavanju stambenog pitanja, koje je prioritetno i važno za osnivanje i razvoj zdrave porodice, ali i društva kroz povećanje nataliteta i ostanak mladih u Srpskoj. Isplaćivanjem subvencija na mjesečnom nivou, ušteda za mlade ljude na godišnjem nivou iznosi približno jednu mjesečnu ratu (kredita)”, izjavila je Maleševićeva za Srnu.

Ona je podsjetila da su to, od momenta plasiranja prvih stambenih kredita iz sredstava Iinvesticiono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske, bili najpovoljniji krediti za mlade i mlade bračne parove za rješavanje njihovog stambenog pitanja.

“Kamatna stopa se tada kretala do 5,6 odsto, a sada maksimalna kamatna stopa iznosi 4,6 odsto, s tim da resorno ministarstvo subvencioniše jedan odsto. Dakle, mladi i mladi bračni parovi, do navršene 35. godine, imaju mogućnost da im kamata na stambeni kredit, sa ovim povratom subvencije, iznosi zapravo 2,6 do 3,6 odsto, zavisno od beneficirane grupe u koju pripadaju”, istakla je Maleševićeva.

Ona je precizirala da će putem konkursa, otvorenog do 31. oktobra, resorno ministarstvo subvencionisati jedan procentni poen kamatne stope /jedan odsto/ na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke u Srpskoj, a po kreditnim linijama IRB-a Srpske – stambeni krediti od 3. aprila 2008. godine.

Maleševićeva je dodala da pravo prijave imaju lica sa zaključenim ugovorom sa komercijalnom bankom koja vrši plasman kreditnih sredstava iz kreditnih linija IRB-a Srpske – stambeni krediti, do dana zatvaranja ovog konkursa.

“I da su u trenutku zaključenja ugovora sa bankom o stambenom kreditiranju navedenim kreditnim linijama, imala do navršenih 35 godina života i da imaju mjesto prebivališta u Srpskoj”, objasnila je Maleševićeva.

Ukupan broj dodijeljenih subvencija od 2008. godine i početka realizacije ovog programa iznosi 3.039, a zaključno sa ovom godinom za ove namjene biće izdvojeno oko 8,5 miliona KM.