Kako da obučete bebu za spavanje?

Ponekad je prilično teško odrediti koliko odjeće je potrebno vašoj bebi, kada je spremate za odlazak u krevet. Da li joj je u pidžamici previše vruće za vrelu ljetnu noć ili je vreća za spavanje dovoljna ako je temperatura koji stepen iznad nule? Često se nalazite u nedoumici? Pročitajte ove savjete i saznajte odgovor:

Kako beba kontroliše svoju temperaturu

Beba reguliše temperaturu uglavnom preko glave. Budući da je glava veća u odnosu na ostatak tijela, bebe se brže hlade. Od 2 do 3 mjeseca bebe mogu dobro regulisati tjelesnu temperaturu.

Ako vam je teško odrediti je li vašoj bebi vruće ili hladno, to ćete najbolje osjetiti kada je dodirnete rukama po vratu. Ako se vaše dijete znoji, znači da mu je previše vruće, što znači da morate skinuti sloj odjeće ili ukloniti pokrivač.

Koliko topla soba treba da bude?

Stručnjaci preporučuju sobnu temperaturu između 16‐20°C. Čak je bolja i temperatura od 18 °C. Obično se kaže da je bolje za vaše dijete da je temperatura malo niža, nego viša. Bolje je pokriti dijete kasnije s dekom ili dodati još jedan sloj, a zatim uključiti grijanje.

Naravno, ako je vaše dijete hladno po vratu, obucite mu dodatni sloj odjeće ili dodajte deku. Ako se vaše dijete osjeća jako toplo ili se znoji, uklonite sloj ili pokrivač.

Smijernice na slici ispod će vam umnogome olakšati oblačenje bebe. Pogledajte:

Brightside.me

Pročitajte još: Siguran položaj za spavanje odojčadi


MamaKlik.com