9 razloga zašto je dobro biti zaposlena mama

Ukoliko ste bili prinuđeni ili ste sami izabrali da se vratite na posao umjesto da vrijeme provodite isključivo sa djecom kod kuće, nema potrebe da osjećate grižu savjesti. Evo devet razloga koji će vam potvrditi da ste donijeli dobru odluku, kako za vas, tako i za vašu djecu…

1. Vi niste samo mama

Ponosite se titulom mame i znate da je to sada vaša najvažnija uloga u životu, ali jasno vam je da vi niste “samo” majka, znate da imate još jednu ulogu, mnogo manju, ali bitnu i zato vam je lako da svaki dan napustite kuću i uđete u kancelariju.

2. Nivo stresa je iznenađujuće mali

Jedan od najvećih strahova novopečenih majki je nemogućnost uspostavljanja balansa između posla i roditeljstva, što izaziva dodatan stres. Međutim, mnoge studije su pokazale da zaposlene majke nisu samo srećnije, nego i na mentalnom planu ne pokazuju povećan stres, za razliku od žena koje napuste svoj posao i koje češće pate od depresije.

3. Previše vremena provedenog sa djecom ima svoje negativne strane

Po princip kvalitet je bolji od kvantiteta, to što nezaposlene majke provode mnogo više vremena sa svojim djetetom nema nekog bitnog uticaja na njegov razvoj. U suštini, može se desiti da takva situacija djetetu škodi.

4. I tata može da bude mama

U današnje vrijeme, zahvaljujući društvenom napretku, uloga oca se ne razlikuje bitno od uloge majke. Ovako je roditeljstvo i zanimljivije i ljepše kada se podijele uloge i mama i tata postaju jednaki timski igrači.

5. Vrtić je pozitivna stvar

Znate da je boravak u vrtiću ili sa dadiljom važna stavka u socijalizaciji vašeg djeteta i ne pada vam teško kada klinci istrče napolje da se igraju bez da vas poljube.

6. Vaš finansijski doprinos

Neke majke imaju mali osjećaj krivice kada odlaze kod frizera ili na ručak sa prijateljicama, a znaju da sve to plaćaju parama koje nisu one same zaradile. Naravno, i kada imate posao, vaša plata je prioritet za cijelu porodicu, ali je osjećaj dobar kada zante da možete sebi da priuštite par cipela, haljinu i manikir a da ne tražite pare od muža.

7. Dobar ste uzor svojoj djeci

Istraživanja su pokazala da zaposlene mame imaju pozitivan uticaj na karijeru i finansije svog djeteta. Tačnije, ćerke čije su mame zaposlene imaju obično viši stepen obrazovanja, važniju poziciju u kompaniji i zarađuju više od onih koje su odrasle uz majku koja za vrijeme njihovog odrastanja nije radila. Vi ste njihov najveći uzor!

8. Imate izgovor za dotjerivanje

Nezaposlene majke često nemaju razlog da dan ne provedu u trenerci, što je i sasvim normalno, ali kada imate kancelariju u koju odlazite svaki dan i firmu gdje vlada određeni dress code, imate legitiman izgovor da provedete više vremena pred ogledalom kako biste izgledale sjajno.

9. Spremanje kuće može da sačeka vikend

Niste u obavezi da usisavate i perete veš svaki dan, jer ni nemate vremena, a svaki slobodan trenutak ćete sigurno radije provesti sa svojom djecom praveći im večeru i pomažući im oko domaćeg zadatka.

Izvor: Yumama