Muškarci mogu patiti od postporođajne depresije

Prema The Guardianu, više od jedne četvrtine novih očeva pokazuje ozbiljne simptome vezane za postporođajnu depresiju.

Muškarci ne prolaze kroz trudnoću i porođaj, njihovi nivoi hormona nisu podložni stalnim promjenama, nemaju bolne bradavice, ali ipak mogu patiti od postnatalne depresije.

Prema novim istraživanjima iz Švedske, u proteklih deset godina značajan broj muškaraca vodi bitku s prilagođavanjem očinstvu.

Najnovija studija pokušava odrediti koliko muškaraca dobija postnatalnu depresiju. Prethodne studije su došle do rezultata da je između četiri i deset posto muškaraca pogođeno ovim stanjem, dok je mali uzorak od 447 švedskih očeva koji su se dobrovoljno javili na ispitivanje pokazao da 28 posto muškaraca ima neki simptom depresije.

Sve u svemu, četiri posto muškaraca je imalo umjerenu depresiju, a samo jedan od pet očeva zatražio je stručnu pomoć. Dok žene u Velikoj Britaniji često prijavljuju simptome koji su vezani za postnatalnu depresiju, mentalno zdravlje očeva rijetko se ispituje.

Elisa Psouni, jedna od voditeljica švedske studije, kazala je da je uočen čak viši nivo depresije kod očeva nego kod majki, koja se ispoljava simptomima kao što su uznemirenost, bijes, razdražljivost, čak i sklonost alkoholizmu.

U ovom slučaju kognitivna terapija može biti od pomoći, ali neki posežu i za antidepresivima.

Klix