Djeca ne ugrožavaju karijere majki – već muškarci!

Imam jednu poruku za sve mame: Prestanite da krivite majčinstvo za problem koji potiče od očeva!

JEDAN OD NAJOPASNIJIH SAVREMENIH MITOVA O MATERINSTVU JESTE TAJ DA DjECA UGROŽAVAJU VAŠU KARIJERU.

Ženama se govori kako treba da biraju između posla i djece ili će provesti svoje najproduktivnije radne godine “žonglirajući” i “balansirajući”.

Za one koji su nezainteresovani za cirkuske trikove, evo malo perspektive: Nisu, u stvari, majčinstvo ili djeca ti koji pogađaju ženske karijere i lične ambicije – nego su to muškarci koji odbijaju da jednako učestvuju.

KAD BI OČEVI RADILI SVE KUĆNE POSLOVE KOJE MAJKE ODUVijEK RADE, ŽENE BI MOGLE DA RAZVIJAJU SVOJ POSLOVNI POTENCIJAL NA NAČIN KOJI NE BISMO MOGLI NI DA ZAMISLIMO.

Ali, da bismo to dostigli, treba da prestanemo da posmatramo posao majki kao izvor problema u kome moramo da balansiramo i počnemo da pričamo o tome kako nemarnost muškaraca doprinosi da teže ostvarujemo ciljeve.

Da, znamo da muškarci u Americi rade više nego u prošlosti: očevi kažu da potroše oko osam sati nedjeljno na brigu o djeci ili tri puta više od očeva 1965. godine. (Imajte na umu da su podatke sami prijavljivali , a muškarci obično precjenjuju koliko pomažu u kućnim poslovima i oko djece.)

Međutim, muškarci koji više rade, nisu isti kao i muškarci koji rade dovoljno. Uprkos napretku, majke i dalje troše skoro duplo više vremena koliko muškarci rade, 14 sati nedjeljno, na brigu o djeci.

RODITELJSTVO NIJE SAMO OPIPLJIVI, KVANTIFIKOVAN RAD – TO JE MENTALNI NAPOR OKO DjECE KOJI JE ČESTO NAJZAHTjEVNIJI.

Lako je podijeliti dužnosti, na primjer, ko pakuje školski ručak ili oblači dijete ujutru. Međutim, neko takođe treba da prati one dane kada dijete ide na izlet, pakovati mu sve što može da mu zatreba ili da prati kada je vreme za kupovinu novog donjeg veša ili patika. Koliko očeva znate koji bi mogli da vam kažu tačnu veličinu cipela svog djeteta?

Ovakav vid nevidljivog posla skoro uvijek pada na žene, a rijetko se govori o uticaju koji on ima na njihov profesionalni život.

Zamislite da vaš um ne bude okupiran spiskovima za nabavku ili razmišljanjima o zakazanim posjetama zubaru, već da ima slobodnog prostora za kreativno razmišljanje o poslu. Za majke, sloboda razmišljanja je samo privilegija!

Studije takođe pokazuju da očevi i dalje imaju mnogo više slobodnog vremena nego majke i da majke koriste svoje vrijeme za obavljanje kućnih poslova i brigu o djeci, dok očevi koriste slobodno vrijeme za hobije i opuštanje. Ovo, takođe, govori o karijeri: znamo da ljudi koji imaju više slobodnog vremena i vremena za kreativne aktivnosti imaju tendenciju boljeg rada na poslu.

Svakako da postoje i “kazne majčinstva” na radnim mjestima i da one nemaju nikakve veze sa muškarcima.

MAJKE SE RjEĐE ZAPOŠLJAVAJU OD ŽENA KOJE NISU MAJKE, A KADA IMAJU DjECU, NJIHOVE PLATE SU ČESTO UMANJENE ZBOG KORIŠĆENJA BOLOVANJA.

Studije iz 2017. godine navele su neke analitičare da dođu do zaključka da je razlika u platama gotovo u potpunosti pripisana materinstvu. S druge strane, muškarci češto imaju i veće plate od kad dobiju djecu. Ostaje individualna i strukturna diskriminacija majki, a to zahtijeva visoku cijenu koje žene plaćaju da bi se dokazale u javnoj sferi.

Odgovori na diskriminaciju na radnom mjestu su lako razumljivi i, što je još važnije, konačno se prepoznaju kao neophodni. Da muškarci manje brinu o djeci je opšte poznato, ali to se ne osuđuje u velikoj mjeri i nedovoljno se priča o tome.

Uvjeravam vas, nema ničeg ispunjavajućeg u tome kad vašoj ćerki trebaju nove gumice za kosu ili su joj sandale postale male. Nema radosti u mijenjanju pelena ili sječenju sitnih noktića na nogama. Ako žene više obavljaju ove zadatke u odnosu na muškarce, možda je to zato što znamo da naše muževe neće gledati poprijeko ako naša djeca odu u školu neurednih noktiju ili u neadekvatnim cipelama.

Amerikanci moraju da prestanu da vjeruju da žene obavljaju sve poslove u vezi sa odgajanjem zato što tako žele. To je zato što se od nas očekuje, zato što nas osuđuju ako nije tako i, najviše od svega, zato što je nevjerovatno teško da nađemo partnera koji bi obavljao jednaki dio posla.

Zato hajde da prestanemo da govorimo da je majčinstvo to koje usporava karijere žena – roditeljstvo nije to koje otežava napredovanje na poslu. Nisu ni djeca ta koja otežavaju. Radi se o tome da ne može da bude jednakosti na poslu sve dok nema jednakosti kod kuće.

Izvor: medium.com

Autor: Jessica Valenti
Prevod: Dragana Martinović