Postnatalne vježbe za mame i bebe

Vježbe za mame i bebe je određen program vježbi osmišljen tako da će na jednom mjestu mame imati priliku popraviti kondiciju, regulisati tjelesnu masu, smanjiti umor i nesanicu, spriječiti pojavu grčeva i otoka u mišićima, bolove u lumbalnom dijelu kičme dok su bebe sve vrijeme uz njih i vježbaju sa njima.

Vježbe su prilagođene načinu poroda majke kao i uzrastu bebe ( od 3mj. do godine dana). Priprema za vježbanje je jednostavna i podrazumijeva udobnu, pamučnu odjeću, podojiti prije vježbanja (bar 45min ranije), koristiti dobar grudnjak za potporu dojki, isprazniti mokraćnu bešiku, unositi tečnost u malim gutljajima.

Majke ispunjavaju postnatalni upitnik prema kojem se planiraju vježbe za nju i bebu. Čas uvijek počinje zagrijavanjem, vježbama stabilizacije kičmenog stuba, jačanjem mišića karličnog dna, vježbama snage a završava istezanjem i relaksacijom.

Tokom vježbi u centru pažnje je beba i uvijek se prilagođavamo njenim potrebama. Vježbe se izvode u stojećem stavu sa bebom u rukama, ležećem kada bebu postavljamo na stomak ili na grudi, bočnom kada je beba pozicionirana preko rolice pri čemu ostvarujemo vizuelni kontakt, koljeno – lakatni položaj kada je beba na leđima ispod majke ili kroz ciljane vježbe s bebama, ukoliko postoji potreba.

Ukoliko bebe nisu raspoložene za vježbe, u sigurnom okruženju mogu
ležati, puzati i/ili igrati se novim, zanimljivim didaktičkim igračkama. Ako počnu plakati ili morate dojiti, to nikome neće ni najmanje smetati.

Ženama nakon poroda je najvažnija briga o svom i djetetovom zdravlju te kroz ovaj način vježbanja brži je povratak na fizički status prije trudnoće, na ovakvim mjestima ostvaruju se prvi socijalni kontakti nakon poroda, mama i beba provode kvalitetno vrijeme zajedno bez ikakvih smetnji, ista ciljna grupa lakše odgovara na novonastalu situaciju.

Koristeći dodir maminih ruku, različite igračke i rekvizite te podstičući adekvatne obrasce pokreta bebe postaju spretnije, samostalnije, i uopšte podstiče se psihomotorni razvoj djeteta.

Kroz ovakav način vježbanja i razmjenu iskustava moguće je uočiti i odstupanja od navedenog, te će rano prepoznavanje nekih promjena olakšati dalji tretman i dijagnostiku.

Drage trudnice, pozivamo vas i vaše bebe na prvo okupljanje i prikaz vježbi
“Postnatalno vježbanje za mame i bebe” koje će se održati u petak, 3. novembra u 16.30 časova u Školi za trudnice “Radosnica”! Prijava je obavezna u inbox na facebook stranici “Radosnice” ili putem tel. 065/915-979!