“AVON djevojke na trčanju” 2018: Trka za zabavu, zdravlje i društvenu odgovornost!

Šesta po redu trka za djevojke, žene i djevojčice svih generacija “AVON Djevojke na trčanju” održaće se u nedjelju 9. septembra, sa početkom u 10:00 sati ispred SCC centra u Sarajevu.

Ovaj sportski i društveno odgovorni projekat je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađanki, ali i kao sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu.

Trku organizuju Udruženje Marathon Sarajevo i AVON kao generalni sponzor. Organizatori ističu da imaju želju da doprinesu građenju zdravijeg i modernijeg okruženja, te da su sportske manifestacije poput ove duga praksa u svim modernim zemljama. U isto vrijeme kao lideri zajednice trkačica u Bosni i Hercegovini organizatori ističu kako će ova trka poslužiti i kao posebna proba pred 12. Sarajevo Sberbank polumaraton svim trkačicama, a posebno polaznicama najmasovnije škole trčanja u BiH – Škole trčanja Klix.

Trasa trke duge 4 km prolazi kroz mirno i lijepo Vilsonovo šetalište, a sve učesnice trke očekuju brojni pokloni u startnom i finišerskom paketu te odlična zabava.

Za tri najbrže djevojke, generalni sponzor AVON, te kompanija Tupperware pripremili su posebne i vrijedne nagrade.

Osim toga, kao posebnu nagradu za vrijedno šestomjesečno treniranje, kompanija Navigo BH poklonit će vrijedni GARMIN sat za najbržu djevojku iz Škole trčanja Klix.

Kompanija BioTechnology and Genetics pokloniće jedan MyBrca test.

MyBrca i MyBrca HiRisk su jednostavni skrining testovi koji mogu na vrijeme da otkriju genetsku predispoziciju za razvoj karcinoma dojke i jajnika kao i druge karcinome.

MyBrca je test američke kompanije Veritas, koja je specijalizovana za pružanje genetskih analiza. Cilj je pomoći ljudima da bolje razumiju sopstveno zdravlje i zdravlje svoje djece.

Informacijama o određenim rizicima za razvoj bolesti stvaraju se preduslovi za veoma rano dijagnostikovanje bolesti, što daje mogućnost pravovremenog donošenja odluke u vezi zdravlja.

Neposredno nakon održavanja trke za djevojke, organizatori su pripremili i specijalnu trku samo za najmlađe, pod nazivom “Nesquik Kids Run”.

Trka za mališane duga 800 m počeće u 11 sati ispred SCC centra, a sve marljive učesnike i učesnice očekuju brojni pokloni, uključujući specijalno dizajnirane medalje i majice te mnogobrojne poklone generalnog sponzora trke, kompanije Nestle.

AVON već 130 godina podržava akcije koje osnažuju žene, a ove godine slavi i 15 godina postojanja u BiH.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio jednog ovako interesantnog i zabavnog događaja. Već 15 godina koliko postoji u našoj zemlji Avon je dio raznih događaja koji imaju za cilj poboljšanje života žena. Jedan od njih je i ova trka. Želimo zajedno promovisati zdravi način života ali i potaknuti žene u Bosni i Hercegovini da brinu o svom i zdravlju svojih najbližih. U ovih 15 godina postojanja kompanija Avon je napravila veoma mnogo akcija koje su imale za cilj poboljšanje života žena u našoj zemlji, te je i naša dugogodišnja podrška ovoj utrci upravo to. Pozivamo sve naše drage Avon članove i naše drage korisnike, kao i sve dame koje vole trčanje da nam se pridruže na ovom divnom druženju za žene. Budite i vi AVON Djevojke na trčanju”, izjavila je Šejla Korjenić, PR specijalista kompanije Avon u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja Marathon ističu kako je distanca trke dovoljno kratka kako bi bila dostupna svim damama, bez obzira na njihov nivo spremnosti te pozivaju sve zainteresirane da se prijave putem web stranice www.sarajevomarathon.ba.

Više informacija dostupno je ovdje, kao i putem Facebook stranice “Djevojke na trčanju“.

Značajnu podršku cijelom projektu pružaju sljedeći vrijedni partneri Udruženja Marathon Sarajevo: AVON, Olimpija, Coca-Cola HBC, BioTechnology and Genetics, SCC, Hyundai, Tosama, Dukat Fit, Lactalis, Garmin, Cinema City, Biona, Metaphysika, Triptih, Zlatara Sofić, BBI, Tupperware, Mama Klik i Ekopak.

Posebnu podršku pružili su medijski pokrovitelji: portal Klix.ba i Mamaklik.comradio Antena, radio Mix, te časopis Ljepota i zdravlje.