Njega u trudnoći: Šta je zabranjeno a šta preporučljivo?

Žena treba biti lijepa i njegovana tokom cijele trudnoće. Budućim mamama drugo stanje je poticaj da izgledaju još ljepše i bolje. Evo važnih savjeta kojih bi se trebale pridržavati sve trudnice.

Manikir i pedikir

Tokom trudnoće moguće je nastaviti s redovnim odlascima na manikir i pedikir – potrebno je samo da higijenski uslovi u salonu budu odgovarajući i da postoji odgovarajuća sterilizacija instrumenata.

Moguće je da vam neće biti potrebno da stavljate nadogradnju noktiju ili gel, jer u trudnoći nokti rastu puno brže nego što je to uobičajeno.

Depilacija voskom

Depilacija hladnim voskom je znatno bolja od depilacije hemijskim preparatima. Ako to radite toplim voskom, obratite pažnju da ne bude pretopao, da ne dođe do opekotina.

Bojenje i njega kose

Tokom trudnoće postoji mogućnost promjene kvalitete kose: ponekad postaje sjajnija i bujnija, a ponekad ju je teško ukrotiti.

Koristite blaže šampone i preparate za kosu. Nemojte prati kosu savijeni preko ruba kade da ne naprežete leđa, vrat i ne pritišćete želudac.

Nema dokaza da bojenje kose štetno utječe na trudnoću ili bebu, pa možete nastaviti s redovnim bojenjem, ali izbjegavajte blajhanje kose u prvom trimestru.

Njega kože tokom trudnoće

Kvalitet kože može se promijeniti tokom trudnoće, ako postane suha, izbjegavajte upotrebu sapuna i pokušajte s upotrebom raznih preparata za njegu suhe kože.

U slučaju da koža postane masnija, nemojte koristiti lijekove niti kreme protiv akni, jer oni mogu biti štetni.

Dijelovi kože koji su inače tamniji, poput mladeža ili pjegica, mogu tokom trudnoće postati još tamniji, posebno kod tamnokosih i žena s tamnijom kožom, a često se javlja i “maska trudnoće”, tamnjenje kože čela, nosa i brade.

Sve to će nestati tokom ili nakon trudnoće, ali se obavezno morate kloniti sunca i pri svakom izlasku tokom sunčanog perioda stavite kremu s visokim zaštitnim faktorom.

Strije

Zbog rastezanja kože tokom trudnoće dolazi do pojave strija, ružičastih linija koje s vremenom postaju sedefaste. Najčešće se javljaju na grudima, trbuhu i bedrima, ali mogu se javiti i na laktovima – gdje god dolazi do rastezanja kože.

Kod nekih žena su one jako izražene, a kod nekih se i ne jave.

U cilju prevencije pojave strija uvijek je dobro izbjegavati izlaganje suncu, paziti da se ne dobije puno na težini i mazati kožu neutralnim kremama da bi bila meka i elastična, međutim, nema dokaza da će to spriječiti njihovo pojavljivanje.

Nakon trudnoće moguće je ukloniti ili sasvim ublažiti strije laserskom intervencijom.

Masaža i trudnoća

Masaža izuzetno odgovara tokom trudnoće i odličan je način za opuštanje. Pomaže oslobađanje toksičnih proizvoda, što smanjuje umor i doprinosi smanjenju otoka i grčeva, otklanja glavobolju i u cjelosti poboljšava cirkulaciju.

Izbjegavajte pritisak na trbuh.

Možete ići na masažu kada god želite i bit ćete manje napeti, jedino trebate izbjegavati nanošenje suviše aromatičnih ulja.

Aromatična ulja koja se mogu koristiti u trudnoći su ulje kamilice, limuna, lavande, ruže, geranija i sandalovine, a treba izbjegavati ružmarin, majčinu dušicu, bosiljak i mažuran.

Kupanje

Jako tople kupke povećavaju vašu tjelesnu temperaturu. Tokom trudnoće preporučuje se tuširanje. Ne savjetuje se ni kupanje u toplim termalnim vodama ni u kadi.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba/Foto: Getty Images