Savršene supruge i još savršenije majke: Fenomen ‘žene boginje’ negativno utiče na zdravlje mladih mama

One izgledaju savršeno u trudnoći i odmah nakon porođaja. Njihove bebe ne plaču, spavaju čitavu noć i uvek su lijepo obučene. Mlade majke danas osjećaju veliki pritisak pod novim trendom koji je izuzetno opasan i štetan za njihovo zdravlje.

Da li ste i vi čuli za mit o boginji – ženi koja je savršena supruga i još savršenija majka?

RijEČ JE O SVOJEVRSNOM KULTURULOŠKOM FENOMENU, TAČNIJE PRITISKU POD KOJIM SE NALAZE DANAŠNJE NOVOPEČENE MAJKE, A KOJI POTIČE SA DRUŠTVENIH MREŽA.

Pritisak koji žene trpe za vrijeme trudnoće je ogroman, a vremenom još više narasta i prati ih kroz porođaj i nakon njega. Samo se sjetite fotografija svih onih trudnica koje su samo “dobile stomačić” i povratile manekensku figuru mjesec dana nakon porođaja i svih onih perfektnih majki koje se na fejsu razmeću fotografijama i statusima, čije su bebice uvijek nasmijane, lijepo obučene i “naučene” da prespavaju cijelu noć.

Ovaj privid perfekcije često ostavlja veliki utisak na buduće i novopečene majke, a pritisak je nekada gotovo nepodnošljiv.

“Novopečene majke osjećaju obavezu da baš sve rade savršeno, bez greške. Opsjednute su svakim, pa i najsitnijim detaljem, jer je svijet zastrašujuće mjesto. Porođaj predstavlja ulazak u svijet roditeljstva i naša očekivanja su ogromna”, izjavila je jedna mama za portal Brit + Co.

Čak ni sam čin donošenja djeteta na svijet nije “pošteđen” velikih očekivanja.

Nakon što je pogledala dokumentarac o prirodnom porođaju i pročitala popularnu knjigu Ine Mej Gaskin koja se bavi istom temom, jedna mlada mama je riješila da se porodi upravo tako, na prirodan način, uz epidural i prisustvo babice. Zbog ove odluke, njen porođaj je trajao jako dugo i zahtijevao je ekstrakciju vakuumom, ali je na svijet donijela zdravu bebu. Ipak, tuga zbog lošeg iskustva tokom porođaja uspjela je da zasjeni ono što je bilo najvažnije – dolazak njenog sina na svijet.

“Osjećala sam se kao da me je sopstveno tijelo izdalo. Pošto nisam uspjela da se porodim na prirodan način, osjećala sam kao da nešto nije u redu sa mnom. Ako su druge žene uspjele da se porode prirodnim putem, zašto to meni nije pošlo za rukom?

Nažalost, slučaj ove majke nije nimalo neuobičajen. Magazin Time je nedavno sproveo anketu u kojoj je učestvovalo 913 porodilja, a od njih je čak polovina priznala da je u danima nakon porođaja često osjećala kajanje, stid, krivicu i ljutnju zbog neočekivanih komplikacija i nedostatka podrške. Ova stresna stanja koja prate mlade majke često “vuku korijene” iz štetnih kulturalnih pritisaka koje se tiču majčinstva.

Traumatični elementi za vrijeme porođaja mogu biti različiti, a iskustva u toku trudnoće i porođaja igraju jako veliku ulogu kada je u pitanju mentalno stanje u prvim danima majčinstva. Takođe, žene koje su u toku života doživjele gubitak voljenih osoba, koje su trpile nasilje ili bilo koji vid zlostavljanja u djetinjstvu imaju veće šanse da se u trudnoći i nakon porođaja suoče sa psihološkim problemima, depresijom i anksioznošću.

Izvor: Yumama