Mama intervju – Vanja Šušnjar Čanković

Naša današnja  gošća je Vanja Šušnjar Čanković. Majka odgovorne Sofije (5), nestašne Jelene (2) i bebe Dmitra (3 mjeseca) šaljivo je odgovorila na pitanja. Kako sama kaže    “Nosilac sam crnog pojasa u nanbud(o)u! Počasnog, pa šta :-)!” Profesor Visoke škole “Banja Luka College”. Ljubitelj dobre knjige i filma. I hrane 🙂

Mamaklik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Vanja: Moj dan počinje oko pola 6h-6h, a završava u 21:17 h. Dovoljno mi je 17 minuta nakon što djeca legnu da malo pospremim sobu i kuhinju, potrpam veš u mašinu, istuširam se i zaspim. Nekad se prevarim pa ostanem čitajući do 22h ili zaspim nakon 20 minuta filma 🙂


Mamaklik: Koji vam je najdraži dio dana?
Vanja: Svaki dio dana mi je drag, ali ako se već moram opredijeliti, više sam jutarnji tip. Volim jutarnje rituale kao što su razbuđivanje i maženje sa djecom, doručak i kafa, a imam daleko više energije i strpljenja za sve od kućanskih poslova, fizičke aktivnosti, preko igre i šetnje do zahtjevnijih intelektualnih zadataka.
Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?
Vanja: Nađe se 🙂 U suštini najviše volim vrijeme koje provodim sa porodicom, a inače volim sve što vole mladi (otkad ovo niste čuli, priznajte). Šalu na stranu, zaista uživam u jednostavnim stvarima koje vole mnogi, a to su da pročitam kvalitetnu knjigu ili pogledam dobar film, da popijem kafu s mužem, da razgovaram s prijateljicama, da šetam, boravim u prirodi, slušam muziku dok vozim bicikl, odem na bazen, putujem, volim porodična okupljanja i druženja sa prijateljima,.. Od svega navedenog, trenutno najviše vremena provodim perući suđe 🙂


Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?
Vanja: Meni izgleda kao kontrolisani haos koji se nekad otme kontroli 🙂 Ali, haos u kojem uživam. U suštini, najviše volimo, kao i sve porodice, da se igramo, mazimo i pazimo. Gledamo da što više vremena provodimo vani u šetnji, na selu, u prirodi, parku kako bismo ih što više izmorili da bolje spavaju 🙂 I budući da su različitog uzrasta i imaju različite razvojne potrebe, nastojimo da ih sve zadovoljimo. Najstarija ove godine kreće u školu, a inače voli mnogo da crta, uči pjesmice, recituje i pleše. Mlađa uglavnom oponaša stariju, a i sad je u fazi kada savladava najviše vještina kao što su ostavljanje pelena, samostalno presvlačenje i održavanje lične higijene, intenzivan razvoj govora. Beba, s druge strane, u potpunosti zavisi od nas. Tako da nam je dan ispunjen najrazličitijim aktivnostima od presvlačenja i hranjenja, vježbanja krupne motorike i hvatanja zvečke, preko učenja novih riječi i glasova, lijepljenja sličica, izigravanja konja za jahanje, igranja žmire do izmišljanja mozgalica za predškolski uzrast, glumljenja Petra Pena, čitanja Male sirene po ko zna koji put, plakanja uz Ljepoticu i zvijer,..


Mamaklik:  Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?
Vanja: Kad sam prvi put saznala da sam trudna, sjećam se da sam trčala od ginekologa da se nađem s tadašnjim vjerenikom 🙂 Imala sam osjećaj da svi primjećuju blesavi kez na mom licu pomiješan sa nekom ustreptalom unezvjerenošću pred nepoznatim. Uzbuđena, pazila sam da ne izgubim crno-bijeli papirić koji je pokazivao 0,64 centimetra života u nastajanju.
Mamaklik:  Kako je prošla vaša trudnoća?
Vanja: Budući da sam provela dvije i po godine u drugom stanju mogla bih vam napisati cijeli elaborat o tome. Sve trudnoće su bile različite, ali što je najvažnije svaka je bila uredna, gotovo školska, bez komplikacija. Jedino što se moj ionako momački apetit još više pojačao, a ja sam se prepuštala uživanju u hrani koja mi se tražila, a tražilo mi se sve, pogotovo nezdravo, svaki čas i u velikim količinama 🙂 I ponavljam, s obzirom na to da sam u blaženom stanju uživala tri puta, nijedna uobičajena tegoba ili smiješna strana trudnoće me nije zaobišla. Porođaji su bili brzi, a ja sam ostala fascinirana prirodnošću samog čina, ali i stručnošću i predusretljivošću naših babica (koje su često na bespoštednoj i neopravdanoj meti) koje dočekuju tolike nove živote. Demistifikovano mi je sve i ne bih se plašila da trebam rađati svake godine.
Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?
Vanja: Ne bih znala. Sjećanje je varljivo 🙂 Babine pamtim kao težak period jer su i tijelo i psiha prolazili kroz velike promjene. Znam da sam bila nepodnošljiva po okolinu, ali trenutke s bebom pamtim kao neopisivo čarobne. Čak su i oni prvi nesigurni i nespretni dodiri i pokušaji zbližavanja prožeti bezgraničnom nježnošću, toplinom i intimnošću. Tih prvih dana s bebom sam shvatila da sam prvi put u životu spoznala istinsku i bezuslovnu ljubav i da nema ljepšeg prizora od zadovoljnog usnulog čeda u tvom zagrljaju niti veće magije od prvog osmijeha koje vam uputi novorođenče s pogledom prepoznavanja koji govori milion riječi. Poseban je to spektar emocija.


Mamaklik: Šta savjetujete drugim mamama?
Vanja: Nezahvalno je danas dijeliti savjete, pogotovo ukoliko nisu traženi i istovremeno biti pravilno shvaćen. Ipak, moj savjet bi bio da ne slušaju mnogo savjete drugih, odnosno da se prvenstveno vode sopstvenim unutrašnjim instinktom koji je, uglavnom, nepogrešiv. Naravno, uvijek je dobro saslušati mišljenja stručnjaka, informisati se iz pouzdanih i relevantnih izvora, razmijeniti iskustva sa drugim dobronamjernim majkama, ali najvažnije je osluškivati sopstvene potrebe. Uostalom, niko ne poznaje vaše dijete bolje od vas samih i niko ga sigurno ne voli više.
Mamaklik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?
Vanja: Nakon porodice koja mi je ubjedljivo najvažnija u životu, koja predstavlja jedinu pravu i smislenu vrijednost, sigurno utočište i izvor energije, posao mi takođe mnogo znači i kotira visoko na mojoj listi prioriteta. Srećom, radim posao koji volim, a nijedan motiv ne može zamijeniti (motiv) ljubav(i). A kad radite s uživanjem, onda vam ništa nije teško. Inače, odrasla sam uz red, rad i disciplinu, te sam navikla na dobru organizaciju. Naravno da ima dana kad vam ništa ne ide od ruke, da se ne lažemo, ljudi smo, ali generalno sve se može.
Mamaklik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži, a najbrži recept?
Vanja: Mogu, naravno. Moj Market ili Žitopeka 🙂 Voljela bih da ih imam više, jer nisam baš najsnalažljivija u kuhinji. Kukuruzne makarone s obarenom (ili prodinstanom) mrkvom, brokulom, karfiolom i bijelim lukom u malo maslinovog ulja ili sojinog vrhnja za kuhanje. Ili iste te makarone s tunjevinom iz konzerve, kiselim krastavcima i maslinama uz čašu crvenog vina. Brzo, zdravo i ukusno. Nevjerovatno, ali i moja djeca ovo vole. Posebno vino 🙂
Mamaklik: Vaš životni moto?
Vanja:  Mir u svijetu 🙂
Porodica, naravno. I, ma koliko nekom zvuči kao isprazna i patetična fraza, da uvijek budeš dobar prema ljudima i da se pobrineš da dobrota ne izumre s ove planete. I da nema tih vremenskih uslova koji će vas spriječiti da najmanje pola sata dnevno provedete napolju. S djecom! I, još, iskoristi dan i uvijek pokaži onima koje voliš da je tako.