Mama intervju: Sanela Gojić

Banjalučanka Sanela Gojić je bivša manekenka, apsolvent Politikologije na smijeru “Međunarodni odnosi”, poslovna žena u turizmu i – najljepše od svega – mama jednogodišnjeg dječaka Marka sa nestvarno plavim okicama.

Zaposlena je u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, a kako njen profesionalni angažman zahtijeva česta odustva i putovanja, nesebičnu podršku dobija od supruga i roditelja.

Vrijeme sa sinom Sanela smatra najdragocjenijim. Kako kaže, Marko joj daje snagu i želju da bude dobra majka i zadovoljna žena, jer kad je majka zadovoljna i srećna, tada je cijela porodica srećna.

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Sanela: Moj dan počinje, vjerujem kao i svim mamama, sa najljepšim jutarnjim buđenjem – u 6 i 30 već me grle najljepše i najslađe ruke moga sina. Dan završavamo u ponoć, s tim što se veoma često budim da pogledam je li otkriven, da nije spao sa kreveta… Kako je još mali beban, onda je to zaista spavanje više kreativno nego mirno.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Sanela: Svaki sekund života mi je drag, tako da uživam u svakom trenutku dana, bilo da je to posao, porodica ili društvo. Naravno moje vrijeme sa mojim sinom je nešto najdragocjenije.

Noć je smiraj… mmm tad mi se sva čula opuštaju i tada sumiram taj veličanstveni dan. Spremam bebu na spavanje i slijede naši omiljeni bebeći razgovori i zagrljaji sa puno puno ljubavi. Noć mi je za maštanje, stvaranje novih planova, ljubljenje, zagrljaje i  čašu domaćeg vina. Noć je za mene i mog supruga.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Sanela: Vrijeme za sebe uvijek pronađem jer mi treba pražnjenje i punjenje novom inspiracijom, i sve je stvar dobre organizacije.

Moj sin mi daje snagu i želju da budem dobra majka i zadovoljna žena. Jer kad je majka zadovoljna i srećna, tada je cijela porodica srećna. Slobodno vrijeme posvetim isključivo sebi, a to je najčešće posjeta kozmetičkom salonu, welnes centru, šetnja ili vino s drugaricama.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa sinom izgleda…?

Sanela: Kao iz nekog filma u kojem roditelj ima puno djece. Ponekad je to nevjerojavatan haos, ne zna se ko koga ganja, pretvaram se u razne animatore, vaspitače, kuvaricu, vozača, a nekad i u strogu mamu. Ali je predivno. Imati djete je bogatstvo koj vrijedi svake sekunde. Uvijek kažem da je moj sin za mene moje najveće životno djelo.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Sanela: Bilo je to kolektivno oduševljenje za sve. Ja sam u trudnoći zaista uživala. Kada sam saznala da sam trudna bila sam presrećna, ali i sva u čudu sa million pitanja i potpitanja. Gledala sam u svoj stomak i tražila znakove, osluškivala sebe i svoje tijelo, a ujedno bila jako ponosna i nasmijana.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Sanela: Imam dodatnu energiju, dobro se osjećam, nasmijana sam, tako da sam radila do zadnjeg dana, kretala se i uživala u svakom momentu trudnoće.

Čak sam neposredno prije nego što ću donijeti Marka na svijet bila na kafi sa drugaricom. Došla sam kući oko 22h i otišla u bolnicu oko pola 1, poslije ponoći, da se porodim. Porod sam imala jako brz, kao što i sve u životu radim brzo, tako da sam na svijet donijela bebu za svega 20 minuta. Sreća i radost se ne mogu opisati.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Sanela: Ljubav na prvi pogled, pa onda zbunjenost kako, šta, šta raditi ako plače, kako smijem da nosam, kako hraniti bebu… Onda sam uzela stvar u svoje ruke i od prvog dana sam sve sama radila oko mog sina, naravno uz pomoć muža koji je sve učio kao i ja, kako i šta s bebom.

To je period kada ćutiš i gledaš u svoje mladunče, a ljubav, milina i sreća samo izviru iz tebe. Od sreće i uzbuđenja nisam spavala par dana uopšte.

MamaKlik: Koliko Vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Sanela: Majčinstvo će vas natjerati da shvatite da ste zaista odrasli, sviđalo vam se to ili ne. Niste više na prvom mjestu, i to vam je potpuno OK jer znate da sada imate to divno stvorenje o kome morate da brinete.

Počinjete da primjećujete stvari koje do sada niste – kakvi su proizvodi za djecu, da li na aerodromu ima mjesto za presvlačenje mališana…

Shvatate kakvo je uživanje (bilo) spavati do osam sati ujutru. Nedjelja više nije dan kada ste mamurni, već dan kada ćete uživati kod kuće ili u šetnji sa svojim mališanom.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Sanela: Savjetujem drugim mamama da samo osluškuju bebu, rade onako kako osjećaju, s dosta ljubavi, i da ne pokušavaju biti supermame. Dajte djeci ljubav i sigurnost – to im je najbitnije od svega.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Sanela: Moj posao zahtijeva česta odustva i putovanja daleko od kuće i od porodice. Najbitnije u svemu tome je imati razumnog partnera koji me podržava u mom poslu, a naravno uživa u čuvanju našeg sina u kojem mu pomažu moji majka i otac. Zahvalna sam im na velikoj podršci od samog početka mog majčinstva.

Kući sam mama i to se zna, na poslu sam poslovna i to je to.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Sanela: Najbrže i najlakše se pravi super sataraš. 😀

Sastav: paprike, paradajz, crveni luk, tikvice, mrkva i vrhnje za kuhanje. Povrće se dinsta sve zajedno jedno 20 minuta, zatim dodate vrhnje za kuhanje i jaje, i ručak spreman! Uz to možete kombinovati pileće bijelo meso ili pileće ražnjiće. Dobar tek. 🙂

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Sanela: Sama pomisao na “biti mama” je već moć! Osjećaj je izuzetno lijep, mama si i možes sve.

Fascinantno je to da možeš u isto vrijeme širiti veš jednom rukom, dok ti je u drugoj ruci ti beba; ili kad ideš u šetnju pa nosiš bebu, guraš kolica, pa to sve u auto, i još svratiš u nabavku…

Jednostavno, mama si kad sve riječi sprovodiš u djelo i to je ta super moć. 😀

MamaKlik: Vaš životni moto?

Sanela: Moja formula za život je jednostavna: svakog jutra ustanem i svake večeri legnem i vrijeme između toga gledam da provedem što kvalitetnije.