5 čestih grešaka koje mogu da dovedu do gubitka kose!

Spriječiti opadanje kose koje je uzrokovano stresom ili nasljednim faktorom – lakše je reći nego učiniti!

Neke loše navike i sitne greške mogu pogoršati probleme sa kosom i vlasištem, a mi ćemo vas uputiti u to o čemu da vodite računa i kako da da riješite problem:

1. Svakodnevne praktične frizurice

Problem: Zalizani konjski rep, punđe, pletenice ili bilo koji drugi stil koji izgleda priljepljen uz glavu, predstavlja potencijalnu opasnost za vašu kosu. Ovakve frizure koje većina žena svakodnevno nosi, mogu dovesti do trakcione alopecije, odnosno gubitka kose koji je rezultat njene prevelike zategnutosti i napetosti vlasišta.

Znak: Ako primijetite da vam sitne vlasi duž linije kose iznad čela previše strše, to je znak da je alopecija započela. Naime, duži pramenovi koje obično skrivaju ove kratke već su počeli da se prorjeđuju.

Rješenje: Pazite da kosa nije previše zategnuta kada je skupite u rep ili punđu, a pletenice takođe nosite u labavijoj formi. Važno je da poštedite kosu iznad čela, ali vodite računa i o potiljačnom dijelu.

I zapamtite: Ekstenzije na klipse kao i druge vrste umetaka, nikada ne ostavljajte na glavi tokom noći, jer mogu da uzrokuju gubitak kose zbog trakcione napetosti.

2. Ćelavost kao nuspojava pojedinih lijekova

Problem: Određeni lijekovi su poznati kao uzročnici gubitka kose, poput kontraceptivnih pilula, lijekova za sniženje krvnog pritiska, izotretinoina za tretiranje akni, lijekova za snižavanje holesterola i nekih antidepresiva.

Rješenje: Pitajte svog ljekara da li je gubitak kose moguća nuspojava prepisanog lijeka, prije nego što počnete da ga uzimate. Ako jeste i to vas brine, ljekar vam može prepisati alternativni lijek koji neće prouzrokovati gubitak kose.

3. Vrućina

Problem: Toplina, bilo da dolazi iz vašeg fena, uvijača, pegle za kosu ili nekog drugog “vrućeg” aparata koji koristite za pravljenje frizure, može da prouzrokuje problem sa kosom. Vrućina može da dovede do stvaranja mjehurića zraka unutar vlasi, čime pojedine dlake postaju krhke i sklonije lomljenju.

Znak: Nećete se suočiti sa klasičnim opadanjem kose i proćelavim vlasištem, ali ćete vjerovatno primijetiti da ona izgleda tanja na vrhovima ili da su vlasi metlaste i iskrzane više nego što su bile.

Rješenje: Ukoliko već morate kosu da sušite fenom, podesite hladan zrak da smanjite oštećenja, a uvijače i pegle – ako je ikako moguće – izbacite iz svakodnevne upotrebe. Dame koje jednostavno ne mogu da žive bez stilizovane frizure, trebalo bi da se pridržavaju ovih savjeta – na kosu uvijek prvo nanesite proizvode za zaštitu od topline, koristite srednje postavke na fenu da zrak ne bude prevruć i ne prelazite peglom preko istog pramena više puta.

I zapamtite: Koristite češalj sa širokim, razmaknutim zupcima, kako biste izbjegli kidanje kose i pucanje vrhova.

4. Vitamini i minerali

Problem: Gubitak kose povezan je sa nedostatkom određenih hranjivih tvari, u prvom redu proteina, željeza, vitamina B, cinka i selena. Ukoliko je vaša ishrana siromašna nutritijentima ili ste na rigoroznoj dijeti, sasvim je moguće da manjak vitamina i minerala prouzrokuje opadanje kose.

Rješenje: Vodite računa o svojoj prehrani i pobrinite se da unesete preporučene dnevne količine svih ključnih vitamina, minerala i makronutrijenata. To ne znači da morate ići iznad ovih smijernica i da morate pretjerivati sa hranom. Žao nam je, ali vam duple porcije obroka neće podariti bujnu grivu na glavi. Bitno je da ishrana bude izbalansirana i sveobuhvatna i ukoliko je neophodno – obogaćena suplementima koje možete nabaviti u svakoj apoteci.

5. Prečesto farbanje

Problem: Dramatične promjene boje kose, koje često zahtijevaju korišćenje agresivnih hemikalija, mogu kao rezultat da imaju opadanje kose. Kosa može postati slabija i sklona lomljenju. Ako ste crnka i poželite da postanete platinasta plavuša u roku od sat vremena – budite svjesni da to i nije tako mudra ideja.

Rješenje: Ostanite unutar jedne ili dvije nijanse svoje prirodne boje, pogotovo ako ste skloni gubitku kose. Ako nemate problema sa kosom i sa vlasištem, možete se upustiti u drastične promjene boje, ali uvijek to činite postupno, nijansu po nijansu, kako biste smanjile stres za svoju kosu.


Pročitajte još: 5 najvećih trendova u svijetu frizura za 2018. godinu!