Kako izgleda prvi ginekološki pregled u trudnoći?

Zakasnila vam je menstruacija i uradili ste test za trudnoću koji je pokazao pozitivne rezultate. Čestitamo!
Odgovore na sva pitanja i brige koje sada imate, dobićete od strane vašeg ginekologa čim odete na prvi ginekološki pregled.

Kada da zakažem pregled? Gdje?

Javite se ginekologu u vašem domu zdravlja u koji inače idete. Ako već niste, odaberite ginekologa kod koga ćete u buduće ići i naglasite medicinskoj sestri prilikom zakazivanja zbog čega ste došli. Trudnice inače imaju posebne termine za preglede kako bi izbjegle dugo čekanje. Osim toga, trudnoću možete voditi i kod ljekara u privatnoj ordinaciji po vašem izboru.

Pregled kod ginekologa možete da zakažete čim vam izostane menstruacija, mada se obično preporučuje da sačekate oko dvije nedjelje kako bi ljekar mogao preciznije da vidi nova dešavanja u vašoj materici. Ukoliko odete prerano, ljekar vjerovatno neće moći sa sigurnošću da vam potvrdi da ste trudni.

Međutim, ukoliko imate tegobe ljekaru se morate javiti odmah. To posebno važi ako imate:
Jače bolove u stomaku ili leđima, krvarenje, neobičan sekret koji ima neprijatan miris ili stvara pečenje ili svrab, nesvjestice, malaksalost, “lupanje srca” ili neki drugi problem koji vas zabrinjava.

Čak i ako se dobro osjećate, važno je ipak da na prvi pregled odete do kraja drugog mjeseca trudnoće jer pozitivan test za trudnoću koji ste dobili ne isključuje vanmateričnu trudnoću, a ona može biti jako opasna. Jedina potpuno sigurna dijagnoza trudnoće postavlja se na pregledu ultrazvukom.

OTPRILIKE IZMEĐU 6. I 9. NEDJELJE NA PREGLEDU ĆE MOĆI DA SE ČUJU I OTKUCAJI BEBINOG SRCA.

ONO POČINJE DA KUCA OTPRILIKE 22 DANA NAKON ZAČEĆA, ALI U ZAVISNOSTI OD POLOŽAJA PLODA, MOGUĆE JE ČUTI OTKUCAJE I KASNIJE.

Kako izgleda taj pregled?

Prvi pregled u trudnoći, kao i još najmanje jedan naredni, izgledaće kao običan ginekološki pregled jer se radi vaginalnom sondom. Kasnije, kako beba bude rasla i zauzimala sve veći dio materice, ultrazvučni pregled će se raditi preko stomaka.

Ujedno, ljekar će da prekontroliše bris vagine i grlića materice. Ukoliko niste uradili papa test u poslednjih godinu dana, i njega će uraditi.

Osim toga, ljekar će vam izmjeriti težinu i pritisak i provjeriti da li možda otičete ili imate problem sa venama.

Šta će me ljekar pitati?

Kada vam je bila posljednja menstruacija?
Da li vam je ovo prva trudnoća?
Da li ste prethodno imali neke ginekološke ili bilo kakve druge zdravstvene probleme?
Patite li od neke hronične bolesti?
Uzimate li bilo kakve lijekove i imate li alergije na lijekove?
Koje zarazne bolesti ste preležali?
O porodičnoj istoriji bolesti.

Šta će mi ljekar reći?

Izračunaće koliko ste trudni, odnosno u kojoj ste nedjelji i mjesecu i kada vam je vjerovatni termin porođaja. Ukoliko uzimate nekakvu terapiju, moguće je da će vam je zamijeniti i dati lijekove koji su bezbjedniji po trudnoću i plod.

Objasniće vam i kako da se hranite: šta da jedete, koje vitamine da unosite, kako da se ponašate, te da li možete da odlazite na posao…

Šta ja da pitam?

Ovo je dobra prilika da postavite bilo koje pitanje ili ukažete ljekaru da li vas nešto muči. Bilo bi dobro da takva pitanja zapišete prije odlaska ljekaru jer je moguće da ćete zbog pregršta novih informacija zaboraviti neka od pitanja koja ste planirali da postavite.