DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE MAME kažu na ovu temu

dojenje u javnosti da ili ne (1).jpg

DOJENJE U JAVNOSTI: da li ste za ili protiv? Evo šta POZNATE MAME iz Bosne i Hercegovine kažu na ovu temu

Kada je svojevremeno australijska senatorka Larisa Voters napravila presedan i podojila bebu u sred parlamentarnog zasijedanja, njen je postupak bezmalo bio najudarnija vijest na svjetskoj medijskoj sceni. Zašto dojenje u javnosti izaziva toliku polemiku?

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu
Australijska senatorka Larisa Voters prilikom obraćanja parlamentu

Dojenje bebe je najprirodniji čin, star koliko i samo čovječanstvo.

Medicina nema dileme: majčino mlijeko je najbolja i najzdravija hrana za odojče, jer je po sastavu potpuno prilagođeno bebi, njenom uzrastu i nutritivnim potrebama.

Pored toga, jača bebin imunitet, štiti od infekcija i smanjuje stopu različitih dječjih bolesti. Dojenje štiti i mamino zdravlje.

Majke koje doje svoju djecu očekuje brži poravak nakon porođaja, a postporođajna depresija je mnogo rjeđa. Zahvaljujući dojenju, smanjuje se i rizik od pojave karcinoma dojke i jajnika.

Dojenje je ljepše i lakše. Pojačava i emocionalnu povezanost između majke i djeteta, a kada se jednom uspostavi rutina i prevaziđu problemi s početka, dojenje oduzima manje vremena, mnogo je komfornije i jeftinije u odnosu na upotrebu adaptiranog mlijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ishranu odojčeta isključivo majčinim mlijekom do bebinih navršenih šest mjeseci, a uz drugu hranu i do kraja prve godine, pa i dalje, ukoliko to mama i beba žele.

Dakle, ako žena ima zdravstvene predispozicije da doji – to je preporučljivo i za nju i za bebu.

Međutim, dojenje nije uvijek blaženo iskustvo, a to se pogotovo odnosi na one majke koje se suočavaju sa negativnim reakcijama i osudama zbog toga što su odlučile da doje djecu u javnosti.

Mame ne mogu da biraju kada će bebe biti gladne, niti da zbog toga idu u svjesnu kućnu izolaciju do djetetovog prelaska na čvrstu hranu.

Zbog toga se često na razne načine snalaze na javnim mjestima, skrivaju po toaletima i drugim zabačenim ćoškovima, samo da bi nahranile svoje malce. Na sve to, česti su slučajevi neodobravanja, šikaniranja pa čak i izravnih napada na mame koje doje u javnosti, o čemu i mediji nerijetko pišu.

Ponekad se stiče utisak da su ove neprijatnosti zaobišle samo one mame koje su pod indirektnim pritiskom sredine odustale od toga da na ovakav način hrane svoje bebe.

Da li je riječ o kulturološkim razlikama, palanačkom mentalitetu, lažnom moralu i predrasudama ili tek slaboj informisanosti i nerazumijevanju značaja dojenja?

Da li se dojenje u javnosti seksualizira dovodeći se u vezu sa onim što uopšte nije?

Da li je nelagodnost koju slučajni prolaznici osjećaju opravdana, zbog prikazivanja intimnih dijelova tijela?

Da li žena na prvo mjesto treba da stavi bebine potrebe ili potrebe okoline, i zašto “okolina” uopšte gleda u pravcu majke koja doji?

Kako je dojenje u javnosti postalo kontroverza?

Mišljenja su podijeljena i – čini se – nepomirljiva, ali je u konačnici najvažnije kakav će stav o ovoj temi da zauzme mama koja doji. 


S tim u vezi, pitali smo naše poznate mame šta misle o dojenju na javnom mjestu i da li su i same na ovakav način hranile svoje mališane:

Lenka Keleman 

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Dojila sam kratko oboje djece iz razloga što nisam imala baš nešto mlijeka. Nisam dojila u javnosti jer nisam umjela da dojim sjedeći. 🙁

Al’ dojenje u javnosti mi je OK. Mislim da žene, odnosno majke ne bi trebalo da se obaziru na nekakve negativne komentare oko toga.

Nama je normalno da vidimo polugole djevojke, ali se nažalost zgražavamo na vid majke koja doji.

Mislim da svaka majka treba da ima hrabrosti i snage da se izbori sa strahom i osjećajem stida, zbog dojenja u javnosti. A pogotovo što sad postoji jako mnogo odjeće koja to olakšava, odnosno koja je dizajnirana baš za lakše dojenje u javnosti.

Brankica Raković

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Dojila sam gdje god sam se našla u tom trenutku i ko god da je bio tu.

Hranjenje bebe je najprirodniji i najljepši mogući čin i ne vidim tu ništa loše. Posebno u eri u kojoj nas tuđe sise vrebaju sa svih strana (smijeh).

Šalu na stranu – društvo bi moralo da shvati, bar onaj dio koji s gnušanjem gleda na žene koje doje u javnosti, da je to zaista samo hranjenje djeteta. Ništa tu ružno ni pogrešno nema.

U prvo vrijeme sam se osjećala malo nelagodno, jer su ljudi zagledali. Kasnije, s vremenom, to je postalo normalno baš onako kako stvarno i jeste.

I najviše mi se kosa diže od: Organizuj se! Kako sam se mogla organizovati s djetetom koje je bol zuba liječilo dojenjem? Bebi to nije samo hrana, bebi je to sve.

Hatidža Nuhić

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Dojenje je za mene jedan logičan slijed komuniciranja majke i bebe nakon rođenja, a pritom su njegova dugoročna djelovanja čudesna za dobrobit djeteta, ali i majke. 

Meni dojenje nije bio imperativ u odgoju, jer to tako društvo propagira, već moja prirodna, svjesna i radosna odluka, koju sam na svu sreću mogla donijeti bez ikakvih problema. Istina sa prvim djetetom uz lakši mastitis.

Dojila sam 4 godine u kontinuitetu, prvo dijete 2 godine, pa drugo dijete 2 godine i dojenje mi je pomoglo da svaku njihovu prehladu ili bolest prevaziđem sa manje straha, jer sam znala da dobijaju najbolji mogući lijek i sve vitamine koji su im potrebni.

Smatram da je dojenje, baš kao i dojenje u javnosti – individualna odluka, koju svaka majka može i treba sama da donese. Onako kako njoj odgovara i kako se ona lagodno osjeća.

Dojila sam u javnosti i mislim da nikada nikoga tim činom nisam uvrijedila.  

Dakle, hranila (dojila) sam svoje dijete u javnosti. Ne bih ga/nju hranila flašicom ili kašicom u toaletu, tako da ga/nju ne bih ni dojila u toaletu ili na nekom drugom mjestu koje zahtjeva neko skrivanje.

Maja Talović

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Dojenje je po meni najprihvatljivija ishrana za novorođenče.

Koliko je za dijete korisno, toliko je i za majku olakšavajuća okolnost, jer je hrana uvijek spremna i uz nju, bez dodatnog napora.

Sve troje svoje djece sam dojila, nisam gledala na mjesto niti vrijeme, već samo da li je dijete gladno.

Uvijek sam ih vodila sa sobom, te mi je s tim bilo i sasvim normalno da dijete doji gdje god se ja nalazim. Nikada se nisam ustručavala niti se obazirala na pomisao “šta mi neko može reći”. Uvijek su mi potrebe bebe bile na prvom mjestu u datom momentu.

Naša avantura sa dojenjem na svim mogućim mjestima još uvijek traje, to mi je nekako prirodan slijed razvoja djeteta u dojenačkoj dobi.

S tim da zaista dajem punu podršku i majkama koje iz nekih razloga nisu dojile svoju djecu, jer sretno i zadovoljno dijete može biti samo ukoliko je majka sretna i zadovoljna.

Ida Prester

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Prvo dijete sam dojila sramežljivo, pod krpicom, uz isprike. Pazila sam da me netko ne gleda u strahu da mi nešto ne dobaci.

Zato sam se s Riom (drugim sinom) naučila pameti.

Dojila sam posvuda, kad god je bilo potrebe – u autu, u parku, u kafiću.. Gdje god se ukaže slobodna klupica.

Šašavo je stvarno da se žene toga srame, ne mogu vjerovat da su nam uvalili takvu priču. Ako nekog napaljuje gola bradavica u ustima novorođenčeta, nek se ide liječit’.

Cure – samo naprijed!

Ika Ferrer Gotić

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Dojenje je najprirodnija stvar na svijetu.

To je poseban momenat stvaranja konekcije između majke i djeteta, nenadmašiv je i ne postoji bolji način zbližavanja dva ljudska bića. Ali, upravo zbog toga što je to tako poseban momenat, treba biti i intiman. Čak i kada se radi u javnosti.

Mogu da pričam iz vlastitog iskustva. Lično sam izbjegavala dojenje u javnosti, upravo zbog važnosti te intime sa svojim djetetom. Ali, dešavalo se da sam daleko od kuće i da baš tada moja beba bude gladna. Pronalazila bih tiho mjesto, stvorila, kako to zovem “bubble” za nas dvoje, i gledali bismo se u oči. Tada bismo isključili svu buku oko nas i ponovno se povezali.

Mnogo je komentara za i protiv dojenja u javnosti.

Još je uvijek tabu tema, posebno u Bosni i Hercegovini, dok je u mmogim zapadnoeuropskim zemljama dojenje u javnosti najnormalnija stvar.

Stvar je to ličnog uvjerenja svake majke. I na to ne treba imati komentar niko.

Nalazila sam se u okruženju gdje se osuđujući gledalo na majke koje doje djecu u javnosti, ali uglavom od onih koji nemaju iskustva s roditeljstvom.

Dakle, ponovno su to predrasude onih koji o tome vjerovatno ništa ne znaju. Ali, navikli smo na to, zar ne? 🙂

 

Autor: Erna Bučinski

Svjetska sedmica dojenja: Podrška stiže i od popularnih mama

Podrška dojenju stiže i od poznatih tata: Slavni očevi koji javno podržali svoje partnerke i druge dojilje

Australijska senatorka dojila za vrijeme obraćanja parlamentu

Novozelandska premijerka dovela bebu u Ujedinjene nacije