Svjetska sedmica dojenja: Podrška stiže i od popularnih mama

Svake godine se od prvog do sedmog avgusta obilježava Svjetska sedmica dojenja. O blagodetima majčinog mlijeka se zna više nego dovoljno, i ako žena ima zdravstvene predispozicije da doji – to je preporučljivo i za nju i za bebu.

Međutim, dojenje nije uvijek blaženstveno.

O tome svjedoče loša iskustva majki, koje se suočavaju sa negativnim reakcijama i osudama zbog toga što su odlučile da doje djecu u javnosti. Česte su priče o tome kako se snalaze na javnim mjestima, skrivaju po toaletima i drugim zabačenim ćoškovima, a i mediji znaju da pišu o napadima i šikaniranju žena koje hrane svoju djecu, izložene pogledima drugih.

Stiče se utisak da su ove neprijatnosti zaobišle samo one mame koje su pod indirektnim pritiskom sredine odustale od toga da na ovakav način hrane svoje bebe.

Kako je dojenje u javnosti postalo kontroverza?

Sasvim je normalno podržati najprirodniji čin života i život sam. Presedan je nedavno napravila i australijska senatorka Larisa Voters koja je dojila u vrijeme obraćanja parlamentu. (Više o tome možete pročitati klikom na LINK)

Javnu podršku dojenju stalno pružaju i celebrity mame, upravo svojim primjerom:

Liv Tyler 

Poznata glumica Liv Tyler postavila je brelfie (breastfeeding selfie) na Instagramu sa svojom malenom Lulom Rose.

Allysia Milano

Glumica Alisia Milano je pravi advokat dojenja. U aprilu 2015. tvitovala je o incidentu na londonskom aerodromu, kada joj nije bilo dopušteno da u avion unese bočice sa izdojenim mlijekom. Stala je i u odbranu majčinih prava na dojenje u javnosti tokom nastupa na “The Wendy Williams Show”.

Thandie Newton

Zvijezda filma “Mission impossible” Thandie Newton svojim primjerom pokazuje da dojenje nije nemoguća misija. Na instagramu je, uz hashtag “sloboda”, promovisala dojenje i slobodu izbora: “To je ono za šta je moje tijelo stvoreno. A ostalo je moj izbor. #freedom”

Karolina Kurkova

Top model Karolina Kurkova podržava dojenje beba i poziva mame da postavljaju svoje fotke na društvenim mrežama. “Dojenje je u početku za mene bilo izazov, ali obožavam svaki korak ovog putovanja“, napisala je Karolina.

Alanis Morissette

Kanadska pjevačica Alanis Morissette svojevremeno je izjavila da će dojiti svoga sina dok god on bude imao potrebu za tim.

Gwen Stefani

Pjevačica Gwen Stefani je malenog Kingstona dojila i tokom turneje. “Ne znam kada ću prestati dojiti, i radiću to dok god mogu. On dobija zube, tako da sve postaje pomalo zastrašujuće”, izjavila je u šali pjevačica za “The Guardian”.

Gisele Bundchen

Nekadašnji Viktorijin anđeo i jedna od najuticajnijih žena svijeta, prema Forbesovoj listi za 2014. godinu, javno promoviše važnosti dojenja. Fotografija prekrasne Gisele i njene kćerkice govori više od riječi.

Amanda Peet

Amanda Peet, holivudska glumica i mama troje djece, gotovo je neprepoznatljiva u neglamuroznom izdanju i sa kupusom u grudnjaku. Gostujući u “The Ellen Degeneres Show” dijelila je savjete mamama kako da si olakšaju dojenje: “Možete staviti listove kupusa kao obloge, koje će vam pomoći kod bolnih i napetih grudi”, objasnila je Amanda.

Olivia Wilde

Zvijezda serijala “Dr House” Olivia Wilde podržava dojenje u javnosti. Fotografija nje i njenog sina Otisa objavljena je i u magazinu “Glamour”.

Miranda Kerr

Maleni Flynn, sin Mirande Kerr i najpoznatijeg holivudskog vilenjaka Orlanda Blooma, je non-stop sa mamom. Glumica je tvitovala fotografiju dojenja na poslu.

Bez obzira na dominantni sociokulturni diskurs koji sa jedne strane mistifikuje dojenje, a sa druge grudi predstavlja u erotizovanom kontekstu, činjenica je da bebe moraju da jedu i da treba da jedu kada su gladne.

Postavlja se pitanje, znači li to da mame treba da trpe socijalnu izolaciju, u najmanju ruku do djetetovog šestog mjeseca života i uvođenja čvrste hrane, jer se sa bebama nikada ne zna kada bi da ručkaju?

Zato, podržimo dojenje, olakšajmo mamama prvi period roditeljstva, kako bi učinile pravu stvar za svoje mališane.

Photo: instagram.com