Mama intervju: Duška Kajkut

Mlada banjalučanka Duška Kajkut je diplomirani inžinjer arhitekture i mama bebe Gavrila. Ovaj majušni frajer u kožnom prsluku već pet mjeseci uljepšava Duškinu svakodnevicu, a tu je i maca Šica, koju zove starijim ljubimornim djetom i ravnopravnim članom porodice Kajkut, dodajući da ovo razumiju oni koji imaju kućne ljubimce.

Duška radi na poziciji vođe projekata u izgradnji stambenih objekata, a privatno se bavi uređenjem enterijera, u šta je uključen i njen suprug Tomislav, koji je zadužen za izvođenje svih radova u enterijeru. “Što ja nacrtam, on napravi, tako da i tu idemo u paketu, kaže uz smijeh naša sagovornica.

Slobodno vrijeme najradije provode u prirodi, bilo da je u pitanju odlazak na obalu Vrbasa, obližnje brdo, šumu, neko drugo mjesto ili grad…

“Trudimo se da svaki vikend idemo negdje, to nam puni baterije. Toliko je lijepih mjesta u našem okruženju”, kaže Duška i dočarava: “S obzirom na to da smo bajkeri, vožnja motorom je dio tih aktivnosti i stil našeg života, a neizostavni su i kotlić, sać ili roštilj.”

Kako provodi dane između mijenjanja pelena i dojenja s jedne i vjetra u kosi i točkova, sa druge strane, i koliko mlada mama sebi može da priušti dobre zabave u svim životnim ulogama koje istovremeno vozi, pročitajte u nastavku intervjua:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Duška: Dan započinje sa najslađim budilnikom i još uvijek neartikulisanim zvukovima iz kolijevke. 😀

Onda još malo kunjamo svi zajedno u krevetu, dođe i Šica, tako da nema ustajanja odmah – mi smo veeeelike spavalice!

Završava nekim filmom, serijom ili izlaskom ako radi baka servis. 😀 Da,da izlazi se… A, izlazak dobija novu dimenziju, i svaki minut se koristi kad beba spava…

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Duška: Prvi dio dana, kad smo svi zajedno u krevetu, kad se izležavamo i mazimo.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa bebom izgleda…?

Duška: Trudim se da se što više smijem i nasmijavam bebu. Nema ništa ljepše od bebinog osmijeha.

Beba je uključena u sve aktivnosti. Mada su nam svi govorili “vidjećete kad dobijete bebu, nećete moći tako hodati kao sada”, ništa nam se nije promijenilo. Sve isto radimo kao i prije, samo aktivnosti prilagodimo bebi.

I moram priznati da je tata za to zaslužan! Mame uvijek komplikuju pa “kako ću ovo, pa kako ću tamo”… Tata samo kaže: “Zašto misliš da je to problem?” I – ‘Ajmo! I mi spremni za čas. 😀

Beban je stigao svuda za ovo kratko vrijeme.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Duška: Da, imam. Ne toliko često kao prije ali grabim svaki momenat. Mislim da bi svako morao da ga pronađe jer ako sebe zanemarimo, odrazi se to negdje, uvijek. Bitno je napuniti baterije, odraditi restart i duše i tijela. Meni je to uglavnom vikend i moram da odem negdje.

Čak mi nije bitno da li sam sama, i više volim da smo svi tu, ali mora biti drugo okruženje, šuma, livada, brdo, vikendica…

Odemo i kod bake: baka se zabavlja sa Gavrom a mama i tata šmugnu na par sati, vožnja motorom ili roštilj, vratimo se zbog dojenja pa opet… To je blagoslov!

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Duška: Hehehe, bilo je smiješno… Krenula sam na fitnes i uvela neku keto dijetu. Počele su mučnine da me muče i ja pomislila: “Ma, to je od dijete”! I, onda, nakon nekog vremena kažem mužu: “Ne znam da li je od dijete ili čekamo dijete!

Uradila sam test na Dan zaljubljenih, meni je to bilo interesantno, i pojaviše se dvije crtice. 😀 Baš smo bili srećni i uzbuđeni. Tomo je samo veselo ponavljao: “Beba, beba, beba…” narednih nekoliko dana. 😀

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Duška: Super je prošla, stigla sam svugdje. Bila sam aktivna, pokretna, opuštena.

Išla sam na vježbice i predavanje za trudnice koja jako puno znače. Tu Vlatka (škola za trudnice “Radosnica”, op.aut.) selektuje sve informacije koje su potrebne. Riješi sve dileme, otkloni sve strahove i uputi do detalja u sve što se tiče trudnoće, poroda i bebe.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Duška: Beba je bila divna, i tu nije bilo problema. Prva noć je bila neprospavana, dok nije došla diiivna babica Goga, i sve pojednostavila i objasnila.

Ali… Uh… Ti konci! To je bilo prestrašno, jako teško sam pravila i najmanji pokret da mi suze same ne krenu… Prirodan porod, epiziotomija plus eksplozija emocija i hormona – pa, to je treće stanje! 😀 Ko god vam se u tom trenutku obrati, svaka riječ djeluje pogrešno; sve drugačije shvatate i doživljavate.

Beban je super, sve ide, i kupanje, i dojenje… Ide to dobro, ali moram da pohvalim tatu koji je u svemu pomagao, čak je bio bolji od mene. A ja kao robot, i samo mi Vlatkine riječi odzvanjaju: “Porod je ništa šta ide poslije!”

Nakon 7 dana izvađeni su konci i ja kao da sam se ponovo rodila, doslovno!

A za sve ostalo zaslužna je školica za trudnice “Radosnica”, odnosno Vlatka koja me je savršeno pripremila, prije svega za porod koji je prošao bez problema, brzinski.

Tačno sam znala šta me čeka po fazama i kako treba da se ponašam, šta da radim kako prilikom poroda tako i poslije, u bolnici, kući, tokom dojenja, za vrijeme grčića i slično.

Sve je to u teoriji super dok ne dođe do praktičnog dijela – e tu nastupa babica Goga. 😀 Sve toliko jednostavno objasni da nema nikakvih dilema! I, nauči žene da doje! To je jako bitno, nije nimalo lako, i zaista treba neko da vas nauči, i kako da se porodite i kako da dojite…

MamaKlik: Koliko Vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Duška: Shvatila sam kako vrijeme brzo prolazi gledajući malo bespomoćno bepče kako se pretvara u osobu. Počela sam više da cijenim život i vrijeme, i da uživam u njemu.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Duška: Idite u školicu za trudnice, zovite babicu i uzmite epidural!

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Duška: Za sada su posao i karijera na pauzi.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Duška: Donesi.ba! 😀

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Duška: Nekad se pravim nevidljiva kada je tata tu a beba plače… 😀

 MamaKlik: Vaš životni moto?

Duška: Always look on the bright side of life! 😀