U Banjaluci proglašena epidemija morbila!

Dom zdravlja Banjaluka danas je proglasio epidemiju morbila na teritoriji grada, zbog širenja morbila među štićenicima Doma “Rada Vranješević”, u kojem je registrovano ukupno devetoro oboljelih.

Prvi slučaj među štićenicima ovog doma Institutu za javno zdravstvo RS prijavljen je 24. aprila, a riječ je o pacijentu kod kojeg su se simptomi javili četiri dana ranije. Pacijent je hospitalizovan u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, a morbili su laboratorijski potvrđeni 30. aprila.

Pacijent je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja, a nije vakcinisan MRP vakcinom, saopštili su iz IJZ.

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma su dobili simptome morbila, svi iz bližeg kontakta sa prvim oboljelim. Šestoro je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji.

Od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu “Rada Vranješević”.

Predstavnici higijensko-epidemiološke službe banjalučkog Doma zdravlja su 24. aprila sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu, nakon čega su, uz preporuku IJZ, sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika, kao i zaposlenih u Domu te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, pojačano provođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije.

Takođe, preporučeno je javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih. Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko-epidemiološke mjere u Domu se i dalje provode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama.

Ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj trenutno je 31.

Izvor: Srpskainfo