Mama intervju – Amra Silajdžić Džeko

Iako je postigla međunardni uspjeh u modnom svijetu, Amra Silajdžić Džeko uvijek sa ponosom ističe svoju najdražu titulu – titulu majke. Trenutno ima dvije kćerke, a sa radošću iščekuje i dolazak sina. Sofija će uskoro napuniti 14 godina, Una ima sedamnaest mjeseci, a početkom septembra stiže i nova beba.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Amra: Dan počinje u zavisnosti od malene Une i od toga kako nam je prošla noć. Još uvijek se budi noću, a kakva noć bude tako i dan počne. Još uvijek je mala i sve je prilagođeno njoj.

I dan završava sa Unom. Ona ide na spavanje oko osam, devet. Uspavljujem je uz flašicu, pjevamo, mazimo se. Nekoliko sati spava u krevetiću, a zatim pređe kod nas.

Nisam protivnik ideje da dijete spava sa roditeljima; u ovom slučaju ona spava sa mnom jer Edin treba maksimalan odmor zbog napornih treninga. S obzirom na to da uskoro dolazi nova beba, sad pokušavam da je naviknem da spava u krevetiću.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?.

Amra: Jutro. Posebno kada sam naspavana. Volim jutro jer smo tada svi zajedno, raspoloženi smo i sretni.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Amra: Može se lako desiti da vremena za sebe nemam, ali se trudim da ga pronađem. Obično to vrijeme koristim za trening. Uvijek govorim i sebi i drugima da moramo naći vremena za sebe, jer ako smo mi dobro – biće dobro i svima oko nas. Trudim se da nađem vrijeme da odem i kod kozmetičara, a ukoliko imam nekih obaveza u gradu, nastojim da ih završim sama.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?.

Amra: Ako ćemo da izostavimo obaveze, vožnje u školu, na treninge i slično, preostali dio vremena pokušavamo zajedno da organizujemo. To zna biti zahtjevno, jer imamo tinejdžera u kući i bebu od sedamnaest mjeseci, a uskoro dolazi još jedna beba.

Pokušavam da balansiram, iako smatram da sam sada Sofiji najpotrebnija jer je u vrlo osljetljivom tinejdžerskom periodu. Trudim se koliko mogu da izdvojim vrijeme samo za nas dvije, i pored Une koja me treba. A ako smo nas tri zajedno onda obično prošetamo u obližnji park.

Najviše volimo vikend, kada Sofija nije u školi, i svaki put osmislimo neku zajedničku zabavu, poput odlaska na plažu.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Amra: Kada sam saznala za posljednju trudnoću, veoma sam se obradovala. Bila je planirana, a ja sam čak i ranije željela ostati u drugom stanju. Željela sam imati bebu za bebom. Bila sam presretna kada sam saznala vijesti.

Imam sreću da su sve tri trudnoće prošle lagano. Nisam imala problema sa mučninama. Inače sam i u trudnoći aktivna, nisam zahtjevna, nemam nikakve prohtjeve, nisam razmažena, nemam ni posebne želje za hranom.

Generalno volim da jedem, ponekad i za dvoje, iako znam da ne treba. Jedina razlika je u tome što sam sada malo umornija nego ranije, ali to povezujem sa činjenicom da je Una još mala i da je dosta zahtjevna.

MamaKlik: Koliko čitate i pratite savjete u trudnoći? Da li ste o nečemu posebno vodili računa?

Amra: S obzirom na to da je u pitanju treća beba, imam dosta iskustva. Jedino o čemu sam se informisala i razgovarala sa svojim doktorom jeste prenatalna dijagnostika i čuvanje matičnih ćelija.

Kako sam živjela u različitim državama, primijetila sam da su to teme koje su izuzetno popularne među trudnicama, ali i kod stručnjaka, odnosno doktora.

Kada sam bila trudna sa Sofijom, o tome se nije puno znalo. Sa Unom sam radila neinvazivni prenatalni test za otkrivanje genetskih abnormalnosti koji je na svu sreću bio uredan, a i tada sam saznala da ću roditi curicu. Pored toga, po savjetu mog ginekologa u Italiji, sačuvala sam matične ćelije.

Isto je i sa ovom trudnoćom. Radila sam myPrenatal test na početku trudnoće, koji je potvrdio da je beba u redu i sada sa radošću čekamo jednog malog dječaka. Ponovo sam se registrovala za čuvanje matičnih ćelija i sada cekamo porod.

Dosta sam istraživala i odlučila sam se za Swiss Stem Cell Bank jer su najbolji. Ne daj bože da zatreba, ali dobro je da imamo matične ćelije.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Amra: Najbitnije je da spoznamo da smo same sebi potrebne i da mislimo na sebe. Samo tako ćemo biti tu i za svoju porodicu.

Znam kako je to teško, posebno kada imaš više djece, ali zaista trebamo misliti i na sebe. Moj savjet je da se u svakoj situaciji potrudimo da nađemo malo više vremena za sebe. I balans. Balans je sve u životu. Mi smo žene, majke… na nama sve stoji. Kad smo mi sretne, sretni su i svi oko nas.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Amra: Ja sam sa 15 godina počela da se bavim manekenstvom. Rano sam otišla iz Bosne i rano sam postala majka. Smatram da su dobra organizacija, balans i pozitivan stav ključ uspjeha. Tako moja porodica funkcioniše.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži, a najbrži recept?

Amra: Moja porodica i ja volimo zdravu hranu. Volim da kuham kod kuće i da znam šta sam stavila u jelo. Jedemo dosta povrća i bijelo meso.

Često pravim “pileći bućkuriš”. Stavim svo povrće koje imam u frižideru, od brokolija, karfiloa, mrkve do patlidžana, luka… Prodinstam ga zajedno sa piletinom na maslinovom ulju, dodam kurkumu, himalajsku so, biber, đumbir i, kada se sve to smućka, dodam lan i kinou. To svi vole da jedu. Trudim se kuhati barem jedan obrok dnevno i uglavnom su to brza jela.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Amra: Moj životni moto je: “Živi, smiji se i voli, idi kroz život raširenih krila, budi sretan jer je život lijep”. To je moja vodilja u životu.

Život sa sobom nosi mnoštvo prepreka i negativnih komponenti, ali je bitno kako to procesuiramo i kako gledamo na svijet oko sebe.

Ja sam uvijek za pozitivan stav.