Mama intervju: Edina Mizić

Edina Mizić po struci je profesor Književnosti naroda BiH i bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika. Ipak već 10 godina radi u sarajevskoj marketing agenciji Altermedija, prvo kao lektorica, a zatim kao izvršni urednik dva specijalizirana magazina: InStore koji u fokusu ima FMCG industriju i InHoReCa magazina za ugostiteljstvo.

Vremenom je otišla i korak više, te postala koordinator Odjela za izdavaštvo u ovoj agenciji, u sklopu kojeg objavljuju magazin za poslovnu, urbanu ženu Ladies In, a bave se i izdavanjem stručne literature.

Edina je mama djevojčice Dalile, veselog predškolca, za koju u šali kaže da je veoma poslušno ali i tvrdoglavo dijete, što pravda krajiškim korijenima. Mada i sebe smatra tvrdoglavom, hrabrom i prodornom, tvrdi da je prava lavica postala tek kad se Dalila rodila.

Kćerkica je njen broj 1 u životu, a slobodno vrijeme provode u zajedničkoj igri i šetnjama. Edina uživa i čitanju knjiga, putovanjima, druženju i kaže da je najveća vrijednost uz sebe imati ljude pred kojim možeš biti baš ono što jesi.

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Edina: Moj dan ne počinje baš rano, u 7 i 30 smo na nogama, što nam omogućava da se fino naspavamo, a onda slijedi spremanje za posao i vrtić. Volim sunčana jutra, tada je sve lakše i ljepše…

Svakodnevne obaveze mi ne daju baš puno vremena da razmišljam o nečemu drugom osim o poslu, ali u 17 sati, smo opet na okupu, družimo se, ručamo, „surfamo“… Da baš tako, nisam jedna od onih majki koja djetetu ne dozvoljava tablet ili telefon, to je sada realnost i potreba. Svaki dan, sat vremena moja kćerka može da provede uz internet.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Edina: Najdraži dio dan je predvečer. Kada smo na okupu, i planiramo svoje vikende, svoje slobdno vrijeme, kada se družimo s prijateljima ili jednostavno ležimo i pričamo izmišljene priče za laku noć.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Edina: Nisam tip kojem baš treba vrijeme za sebe, kako sam već navela, uvijek sam imala puno prijatelja i danas je tako. Čim imam malo vremena odlučim ga provesti u opuštenoj atmosferi ljudi koji me najbolje poznaju. Tada sam svoja na svom, to me ispunjava. Neke samo naše priče, koje znaju biti u rasponu od suza do luđačkog smijeha. Vjerujte, najveća vrijednost je imati ljude uz sebe, pred kojim možeš biti baš ono što jesi.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkom izgleda…?

Edina: Moja kćerka je jako poslušno dijete, ipak, zna tu biti i galame. Prilično je tvrdoglava, što opravdavam onom polovicom nje, koja vuče korijene iz Krajine 😀 Šalim se, i suprug i ja smo prilično tvrdoglavi, pa nas ta osobina ne iznenađuje.

Već sam ranije navela, da se dosta družimo, da puno šetamo, ali se skupa i igramo. Valjda sam ostala dijete u duši, pa u tome istinski uživam. Često volim reći da sam u svom djetinjstvu zbog nemilih događaja ostala uskraćena za igračke, pa sam svojoj Dalili kupovala baš sve, i potrebno i nepotrebno. Sad već pravimo selekciju, jer se spremamo za školu.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Edina: Kad sam saznala da sam u drugom stanju… plakala sam… željela sam dijete, ali sam osjetila i strah, kako ću, da li ću znati, jesam li spremna psiho-fizički, ali na kraju instinkt ne vara, a žene se rađaju s njim. Nakon što sam familiju obavijestila o prinovi, a to je prvo unuče na obje strane, odlučila sam da ću malo usporiti i uživati u svakom danu.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Edina: Trudnoća je prošla bez problema, osim malo mučnine na samom početku. Nisam bila zahtjevna trudnica, što ne mogu reći za postporođajno stanje. 😀

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Edina: Jao bila sam strašna, to najbolje znaju oni oko mene. Konstantno u nekom strahu… mislila sam da će ko god uzme moju bebu ili je slomiti ili nešto pogrešno uraditi… Nekih mjesec-dva dana samo sam vjeovala sebi i rodici koja je već imala dvoje djece. Ona je bila moj spas, a onda sam se polako navikla i vratila u normalu.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Edina: Smatram se hrabrom i prodornom, ali sam shvatila onog trenutka kad je mrvica stigla na svijet, da sam zapravo samo mislila da sam hrabra. Prava lavica sam postala tek kad se ona rodila.

Beba mi je pružila najzahtjevnije i najljepše životno iskustvo. Prije sam bila mnogo više koncentrisana samo na sebe, ali kada sam ugledala njene oči, znala sam d a ništa više neće biti isto. Ona je postala moj broj 1 u svemu!

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Edina: Svaka mama je posebna na svoj način i svaka smatra da najbolje postupa sa svojom djecom, pa je nezahvalno davati savjete. Ipak samo želim reći jedno: “Ne preslikavajte i ne ostvarujte svoje životne želje preko djeteta, ono je posebna jedinka, sa svojim zahtjevima, sposobnostima  i snovima, pustite ih neka sami odaberu čime da se bave, šta da treniraju i koji hobi da imaju…”

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Edina: Nema problema uskladiti obaveze, radim u takvom okruženju gdje direktorica ima troje djece, kolegice imaju djecu, pa nailazimo na razumijevanje međusobno. To je ključ da budete dobar zaposlenik i dobar roditelj!

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Edina: Moj svaki recept je brzi cca 20 minuta i gotov ručak. 😀 Ipak, tjestenina sa 4 vrste sira je ubjedljivo najlakši i najbrži recept ili tuna salata. Recept ne treba dijeliti, mislim da svi znaju napraviti ovo „zahtjevno“ jelo. 😊

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Edina: Najveći super heroj je moja mama. Želim biti baš kao ona, mada mi teško uspijeva. Ona je smirena, blaga, puna razumijevanja, ali nikada ne daje lažne komplimente i ne misli da sam u svemu najbolja.

Ona je tako relana, i ma koliko boljelo ona će reći svoje mišljenje, zahvalna sam joj na tome. Nikada nam nije davala neosnovana lažna krila, tražila je da budem čvrsto na zemlji. Sve su to njene super moći, a ja se trudim da je kopiram.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Edina: Budite hrabri. Hrabrost je izbor pobjendika.