Kreativno vrijeme sa djecom: Igre riječima za zabavu i učenje

Jednostavne i zabavne igre za razvoj govora kod djece

Većina igara sa riječima imaju brojna pedagoška opravdanja, kao što su: razvijanje govora, usvajanje većeg fonda riječi, vježbe koncentracije…

Iako nismo navikli da o riječima mislimo kao o igračkama, već isključivo kao o sredstvu komunikacije, postoji veliki broj raznovrsnih i zanimljivih igara sa riječima.

One od vas ne zahtijevaju ni novac, ni posebno izdvojeno vrijeme (jer možete da se igrate, tj. pričate i dok radite nešto po kući…), ni vaše učešće u nekim fizičkim (otuda po roditelje često veoma naporne) aktivnostima.

Riječi su uvijek dostupne, a pravila lako promenljiva, što posebno odgovara mlađoj djeci.

Ove igre su i odličan način da se povede razgovor o nekoj, za dijete važnoj temi. Na primjer: ako vaše dijete uskoro polazi u vrtić i pokazuje otpor, možete u vaše igre sa riječima da ubacite pojmove kao što su: grupa, vaspitačica, nove igračke, spavanje popodne, zajednički obroci… i slične asocijacije za vrtić.

Na ovaj način, temu polaska u vrtić ne samo da uspješno približavate djetetu, već mu dajete „oružje” da i samo, tj. kroz igru na drugačiji način počne da posmatra ono što mu trenutno predstavlja problem.

Istovremeno, igrajući se raznovrsnih igara sa riječima, vi utičete na razvijanje rječnika djeteta, proširujete fond riječi koje može da koristi, utičete na bolju dikciju (jer dijete usvaja i kopira vaš govor, način na koji vi akcentujete riječi, vašu dikciju), njegovu memoriju (mnoge igre zahtijevaju od djeteta da ponovi ono što vi izgovorite)…

Takođe, ukoliko je dijete stidljivo, ili ima različite strahove i tremu – upravo su igre sa riječima jedan od najbezbolnijih i najboljih načina da se ove teškoće prevaziđu.

Neke od najpoznatijih igara sa riječima su:

USMENE

*Kaladont

Prvi učesnik igre kaže jednu riječ (bilo koju, bez obzira da li je imenica, lično ime, glagol…), a sljedeći igrač kaže sljedeću riječ koja mora da počinje na posljednja dva slova prethodne riječi.

Na primjer, neko kaže: “lampa”, sljedeći mora da počne svoju riječ sa «PA» pa kaže, na primjer, “Paket”. Sljedeći mora da počne reč sa “ET” (na primjer “etiketa”), itd.

Prednost ove igre je usvajanje velikog broja riječi, upoznavanje sa novim pojmovima, proširivanje rječnika. Pobjednik igre je onaj ko kaže riječ koju je nemoguće nastaviti, na primjer: “kaladont”, “argument”…

*Nastavi priču

Prvi igrač kaže jednu rečenicu. Sljedeći igrač ponovi prethodnu rečenicu i doda, tj. na prethodnu nadoveže svoju rečenicu. Sljedeći (ili ako su samo dva igrača – onaj prvi) ponovi obe rečenice i doda treću.

Prednost ove igre je što se pored vježbanja izgovora i pravilne dikcije (jer se pretpostavlja da ćete vi kao odrasla osoba to imati), vježba i memorija. Tako dijete ne samo da ponavlja vaše rečenice, već i njihov redoslijed.

S obzirom na to da priču izmišljate zajedničkim snagama, ne zaboravite da se igrate i podstičete maštovito izražavanje djeteta. Odnosno, priča ne mora da bude logična.

Naprotiv, ukoliko je teža i neobičnija, pred djetetom je veći izazov da pamti čudne rečenice, ali i veće zadovoljstvo u vašoj zajedničkoj igri.

*Kad bi bio, šta bi bio

Ovo je jedna od igara asocijacija, a bazira se na zamišljanju šta bi neka osoba bila kada bi bila” životinja, godišnje doba, boja, cvijet…

Najprije izaberite jednu osobu koju svi učesnici igre poznaju. Na primjer, “Kada bi tvoj tata bio neka boja, šta misliš, koja bi boja on bio?”

Pored uobičajenih, standardnih pojmova kao što su: biljka, životinja… možete da obogatite djetetovo poimanje svijeta time što ćete da uvedete i neke nove pojmove. Na primjer: “Kada bi tata bio voće, junak iz stripa, igračka, mašina…” Mlađem djetetu pomozite da se sjeti, na primjer: “Kada bi tata bio kuća, kakva bi kuća bio? Možda soliter, koliba…?”

Na ovaj način podstičete maštu i formirate asocijativno viđenje okruženja.

Ista igra, ali obrnut redoslijed podrazumijeva da jedan učesnik igre zamisli određenu osobu, a da ostali igrači na osnovu svojih «Šta bi bio kad bi bio» pitanja, i vaših asocijativnih odgovora, pokušavaju da otkriju koga ste to zamislili.

*Smišljamo pjesmu

Svaki igrač treba da smisli po jedan stih. Na primjer: «Jedna maca sa stola pala», drugi igrač treba da nastavi pjesmu smišljajući rimu na prethodni stih (na primjer, riječi koje se rimuju sa pala su: stala, razlupala, zastala…).

Cilj ove igre nije da formirate kod djeteta pesničke ambicije, već da se poigrate riječima i dobro zabavite.

Takođe, nije neophodno da pjesma ima logičnu radnju. Sasvim je dovoljna vježba traženje riječi koje se rimuju i koje mogu da se formiraju u istu strofu.

*Zamisli nešto

Jedan od igrača treba da zamisli neki objekat po dogovoru (životinju, biljku, predmet…), a ostali igrači treba da kroz postavljanje pitanja otkriju koji je to objekat. Na pitanja se odgovara samo sa DA ili NE, a čim jedan učesnik na svoje pitanje dobije odgovor NE, sljedeći učesnik postavlja svoje pitanje.

Na ovaj način dijete predškolskog uzrasta vježba koncentraciju (jer mora da ostane fokusirano na to šta pitaju drugi učesnici igre i da slaže sve dobijene odgovore u cjelinu, kako bi što prije došlo do rješenja).

Istovremeno, vježba se u postavljanju pitanja na koja može da se odgovori samo sa DA ili NE. Na primjer: “Da li ta životinja živi u šumi? Da li se hrani lišćem?”

*Igra asocijacija

Najprije se dogovorite šta želite da asocijacijama pogađate. Igra se sastoji u tome da navedete tri pojma, tj. tri asocijacije za jednu, vašu zamišljenu riječ koju dijete treba da pogodi. Na primjer, ako je dogovor da zamišljamo godišnje doba: sladoled, more, plaža mogu da budu tri asocijacije za ljeto.

*Na slovo, na slovo

Smisao igre je da se na određeno slovo koje je nasumično izabrano, nabroji što više pojmova koji počinju tim slovom (životinje, biljke, gradovi…). Pobjednik igre je onaj ko smisli najviše pojmova koji počinju određenim slovom.

*Zanimljiva geografija

Na neko nasumično izabrano slovo treba da se nabroje gradovi, jezera, planine, države i ostali geografski pojmovi.

Ova igra je idealna za djecu starijeg osnovnoškolskog uzrasta, jer se kroz nju podsjećaju mnogih naučenih lekcija.

Svako pominjanje geografskih pojmova je i odlična prilika da pričate o putovanjima, različitim kulturama, gdje biste željeli da putujete, koje su turističke atrakcije aktuelne i zašto…

Naime, upravo je tema putovanja, iako na prvi pogled nezanimljiva, jedan od dragocjenih izvora informacija šta trenutno zanima vaše dijete. Tako, ako vam kaže da bi željelo da putuje u Afriku, to odaje sasvim drugačiju poruku nego da kaže da želi u Njujork.

Zatim krenite u konkretizaciju razgovora o Africi, pa ćete svakim novim djetetovim odgovorom da još malo proširujete svoje znanje o njemu.

PISANE

Pored usmenih, postoje i brojne pisane igre sa riječima. One su idealne ako je dijete prinuđeno da leži (zbog bolesti, na primjer), ili je željno nekih novih, pomalo drugačijih igara. Najprije nabavite kartice sa slovima. Domine koje umjesto brojeva imaju slova, ili slova koja ćete na kartonu sami da ispišete a zatim isječete na male kartice, biće vam sav potreban materijal za većinu igara sa slovima.

Pronađi riječ

Svakom učesniku podijelite isti broj slova-kartica, sa zadatakom da se sastavi riječ sa što više dobijenih slova.

Ovakvim igrama dijete vježba percepciju, jer treba da od više pojedinačnih, nepovezanih elemenata (slova) formira logičnu cjelinu (riječ).

Odredi redoslijed

Suprotna igra prethodnoj jeste da vi najprije izaberete sva slova potrebna za neku dužu riječ (na primjer: «igraonica», «biblioteka»…), a zatim da ta slova ispreturate. Dijete ima zadatak da pronađe «pravu» riječ. Zatim obrnite uloge.

Gdje su slova?

Izaberite neku riječ, ali umjesto da je prikažete kroz sva slova, izbacite kartice sa samoglasnicima (na primjer, izabrali ste riječ «gušter», ali ste djetetu ponudili samo slova: G, Š, T, R).

Najbolje su vaše igre

Većina igara sa riječima imaju brojna pedagoška opravdanja, kao što su: razvijanje govora, usvajanje većeg fonda riječi, vježbe koncentracije…

Ipak, najznačajnije je upravo to što su vam riječi kao igračke uvijek dostupne. Ukoliko se prepustite mašti i zajedno sa djetetom izmislite neke vaše igre, uspjeli ste da na najkvalitetniji način provodite vaše zajedničko vrijeme. Odnosno: igrate se i edukujete dijete u isto vrijeme. Upravo zato, iako različitih igara sa riječima ima veoma mnogo – najbolje su one koje smislite sami.

Jelena Holcer, pedagog
Izvor: yumama.com