Moć matičnih ćelija: Slijepim ljudima vratile vid

Britanski ljekari su uspjeli da iskoriste matične ćelije za popravku degenerišućeg tkiva na zadnjoj strani očiju.

Ljekari su eksperiment  sa matičnim ćelijama sproveli na dva pacijenta i ovo je prvi put da je slijepim osobama vraćen vid.

Ljekari se nadaju da će ovaj postupak, u narednih pet godina, postati dostupan svim ljudima u Velikoj Britaniji. Ovako će više od milion ljudi širom svijeta opet moći da progleda, piše britanski Telegraf, a prenosi telegraf.rs.

Dva starija pacijenta su imala hronično stanje koje se naziva makularna degeneracija – stanje u vezi sa rastom rožnjače koje je odgovorno za polovinu slučajeva sljepila izazvanog starenjem.

Sloj tkiva koji se naziva “epitelni pigment rožnjače” pomaže prenosu hranljivih materija u spoljni sloj mrežnjače, a njegov gubitak vodi do stvaranja metarijala koji polako ubijaju okolne ćelije.

Kako vrijeme prolazi, ova trajna degenercija se postepeno može proširiti na slijepu mrlju koja ometa vid osobe.

Uzroci prestanka rada ovog ćelijskog sloja nisu jasni, ali rizik za pogoršanje ovog stanja se povećava kad osoba pređe 50 godina starosti.

Iako su male, pozicija slijepih mrlja pokriva važnu zonu koja se naziva makula, oblast tkiva koja obuhvata većinu detalja na koje se čovek fokusira.

To onemogućava čitanje, gledanje televizije i prepoznavanje lica.

Daglas Voters (86) jedan od eksperimantalnih pacijenata je izgubio pola svog vidnog polja, a novim postupkom mu je ono vraćeno.

– Mjesecima prije operacije moj vid je bio slab i ništa nisam mogao da vidim na desno oko – rekao je Daglas.

Tretmani makularne degeneracije postoje, ali uključuju česte injekcije u oko, što baš i nije najprijatnija vrsta terapije.

Voters je novu vrstu tretmana matičnim ćelijama imao prije oko godinu dana, a dobio je samo 40 mikrona matičnih ćelija koje su zahvatile površinu od 4 do 6 milimetara.

Ove ćelije nisu uzgajane samo da bi replicirale ćelije u epitelnom pigmentu mrežnjače, već i da bi obložile te iste ćelije sa sintetičkim jedinjenjem koje im pomaže da ostanu na mjestu.

Ljekari su 12 mjeseci pratili stanje oba pacijenta, a oba su pokazala značajna poboljšanja. Dalje praćenje potencijalnog odbacivanja i kancerogenih promjena u ćelijma će osigurati da procedura bude što je moguće bezbjednija i efikasnija.

– Nadamo se da će ovo dovesti do pristupačne terapeutske terapije koja bi mogla da bude dostupna pacijentima u narednih pet godina – rekao je Pet Kefri sa Ofrtamološkog instituta iz Londona.

Rezultati ovog postupka su objavljeni u žurnalu “Nature Biotechnology“.

telegraph.co.uk / telegraf.rs