Lepa Brena uradila test na karcinom dojke i jajnika

Folk diva Srbije i bivše Jugoslavije, Lepa Brena, objavila je danas na društvenim mrežama da se testirala na genetske predispozicije za mutacije koje dovode do karcinoma dojke i jajnika.

Tim povodom je napisala: “Danas je Svetski dan borbe protiv raka jajnika. Poznato je da je ovaj karcinom, pored karcinoma dojke, jedan od najučestalijih kod žena. Reč je o karcinomima, koji kada se otkriju prekasno, drastično umanjuju mogućnost izlečenja i posledice postaju tragične. 
Iz tog razloga, ja sam se odlučila da uradim myBRCA by Veritas Genetics test, jednostavan test koji analizira gene, koji se dovode u vezu sa nastankom karcinoma. Na ovaj način ću zaštiti i sebe i svoje najbliže, jer su ovi geni nasledni. 
Znanje vodećih svetskih stručnjaka sa Harvarda dostupno je od skoro i u Srbiji. 
Pozivam sve vas – žene, sestre, majke, prijateljice da brinemo o sebi”. – objavila je na svom Instagram profilu Lepa Brena”.

 

https://www.instagram.com/p/BT1AJK3lW9g/?taken-by=lepabrenaa&hl=en

Broj obolelih od karcinoma dojke i jajnika je u porastu. Mnoge metode koje se koriste kod nas, mogu samo da utvrde nastalu bolest. Tek od skoro se na našem tržištu pojavio myBrca test, američke kompanije Veritas Genetics, iza koje stoje profesori sa Harvarda. Ovaj test analizira upravo one gene, čija mutacija dovodi do naslednih oblika navedenih, ali i ostalih oblika karcinoma. Test je pristupačan a rezultati su brzi, te se očekuje da će njegovom popularizacijom doći do smanjenog broja obolelih od ove opake bolesti. Više o testu koji je Brena uradila možete saznati na www.genetskitestovi.com.

Danas, na Svetski dan obolelih od karcinoma jajnika, i mi apelujemo na naše čitateljke da je prevencija najvažnija.