Mama intervju: Ljiljana Malić

Ljiljana Malić za sebe kaže da pleše i dok spava. Njen Sergej ima 19 mjeseci ali ga to ne sprečava da bude mamin najbolji partner za ples. Liljana je instruktorka Zumbe, popularnog fitnes programa, a zabavni i opušteni ritam prenijela je i na druge svakodnevne aktivnosti.

Osnivačica je i Lilo Dizajna, male manufakture za izradu unikatnih, dekorativnih i funkcionalnih predmeta za dom. Njene bajkovite kutijice za nakit nalik su na kozmetičke stoliće koje svaka barbika želi, a izraz su Liljanine duboke intuitivnosti i kreativnosti, što i ne čudi jer je ova svestrana mlada dama i apsolventkinja Filozofskog fakulteta na Odsjeku za psihologiju.

Na pitanje kako uspijeva da uskladi sve poslovne i porodične obaveze, skromno tvrdi da “još nije pronašla čarobni napitak za to”. A nama se čini da jeste, jer ne skida osmijeh sa lica. 😀

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Ljiljana: Dan počinje sa “Mamaaa!“ oko 6h, nerijetko i ranije. Slijedi desetominutno maženje na krevetu, a onda se svi razletimo po kući. Igor se sprema na posao, Sergej bira omiljenu igračku za taj dan, dok ja pravim kafu i pripremam mlijeko.

Do 21h je beban u krevetu. Sve poslove počinjem raditi tada, tako da moj dan završava najčešće 4h kasnije.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Ljiljana: U svakom dijelu dana nađem neku čar ili spoznam nešto novo. Podjednako mi je bitno vrijeme sa bebom, vrijeme sa dragim, vrijeme kada nas troje provodimo kao porodica, vrijeme kada sam sama sa svojim mislima ili kad radim.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Ljiljana: Ne  razmišljam uopšte o vremenu za sebe na taj način. Naravno, nemam ono vrijeme koje sam imala prije trudnoće. Stvari su se promijenile, prioriteti posložili. Uživala sam tada, uživam i sada.

Važno je imati partnera na kojeg se možeš osloniti i sve teče glatko. Tako da uvijek mogu pogledati dobar film, popiti kafu sa prijateljima, plesati, otići u šoping, šetnju, posvetiti se poslu, rekreaciji. Nerijetko je i Sergej dio nekih od ovih aktivnosti i to iz želje, ne iz nužde. Divan je dječak. S njim je sve lako, a i najbolji mi je partner za ples.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa sinom izgleda…?

Ljiljana: Mazimo se puno. Plešemo. Savršeno hvata ritam. Igramo go-go, vozimo anj-anj, gledamo tio i jedva čekamo lijepo vrijeme. Mijenja se iz dana u dan, tako da se i naše svakodnevne aktivnosti mijenjaju.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Ljiljana: “Presrećna” je mala riječ koja bi opisala taj miks osjećaja u tom trenutku. Smijeh kroz suze, euforija. Kompletno tijelo mi je drhtalo. Zaljubila sam u tu tačku u svom stomaku već prvog dana. Bilo je potpuno neočekivano. Sjećam se da smo par dana prije toga pričali kako bismo mogli na ljetovanje u Španiju sljedeće godine. E, Sergej je došao na svijet baš u to ljeto. 🙂 Kažu,  Bog se najslađe smije kada čovjek planira.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Ljiljana: Još uvijek mi nije jasno šta je tačno u mom organizmu bilo zaslužno za takvo stanje tijela i uma. Ako neko zna, neka mi javi. Možda ima za kupiti u apoteci. Osjećala sam se predivno, zadovoljno, zaljubljeno, prepuna energije, vedrine, smijeha. Bez PMS-a, to je tek oslobađajuće. Povremene jutarnje mučnine jednostavno nisu imale šanse.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Ljiljana: Ljubav se samo nastavila i dobila oblik. Nisam mogla prestati gledati u to malo čudo. Vjerujem da sam jedna od rijetkih čije je dijete bez problema prespavalo noć, ali ja nisam mogla spavati. Satima sam ga posmatrala, držala za rukicu i govorila u sebi “heej, ovo je moje”. Dobro, radim to i sada.

Njegov dolazak na svijet je bio nešto najprirodnije što nam se desilo i tako smo se i ponašali. Osluškivali smo njegove potrebe, prilagođavali se, učili. Nije bilo nikakve pomoći sa strane, niti nam je bila potrebna. Nije bilo stresa, nije bilo straha. Dobro smo plivali.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Ljiljana: Mislim da me majčinstvo nije promijenilo uopšte. Život me jeste mijenjao prije majčinstva, tako da sam već bila svoja na svome. Ono što se jeste promijenilo su navike.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Ljiljana: Moj savjet mamama je da se ne drže slijepo svih dobronamjernih savjeta drugih ljudi, već da osluškuju svoju djecu. Ako krenemo od činjenice da je svako dijete drugačije i priča za sebe, onda to izgleda i suludo. Kao i poređenje djece. Kao i poređenje majki. I mast od guske liječi bronhitis, provjereno.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Lilo Dizajn

Ljiljana: Još nisam pronašla čarobni napitak za to. Nešto mora da trpi.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Ljiljana: Kada se desi da ne stignem napraviti ručak, ovo mi je brzinska prva pomoć. A i idealan je doručak. Na maslacu izdinstati crveni luk i dodati izrendanu tikvicu. Kada ispari sok od tikvice, dodati jaja, peršun, začiniti i promiješati.

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Ljiljana: Heh, imam par uspješnih trikova. Jedan od njih je npr. kada beba neće da proguta sirup, samo joj puhnete u lice.

Sergej sada vidi herojski čin u svemu što radim. Uspijem li zadržati bar dio tog pogleda tokom njegovog odrastanja, biće to moja najveća moć.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Ljiljana: Ko zna zašto je to dobro.