Veronika Albertini, medicinska direktorica Švicarske Banke Matičnih Ćelija (SSCB): Milioni pacijenata poboljšali su svoje stanje zahvaljujući matičnim ćelijama

Veronika Albertini medicinska je direktorica Swiss Stem Cell Bank – Švicarske Banke Matičnih Ćelija. Ova banka ima predstavništvo i u BiH, preko firme BioTechnology and Genetics.

Upitali smo Veroniku o stanju u svijetu matičnih ćelija i najnovijim standardima kod banaka koje čuvaju ćelije iz pupčanika – FACT NetCord akreditaciji. 

  1. Swiss Stem Cell Bank – švicarsko porijeklo upućuje na sigurnost i povjerenje. Da li je to zaista tako?

Švicarska Banka Matičnih Ćelija (SSCB), sa više od 20 000 sačuvanih uzoraka matičnih ćelija, definitivno je jedna od vodećih banaka matičnih ćelija u Evropi. Od samog početka, prije više od dvanaest godina u istraživanjima kardiološke klinike, Švicarska Banka Matičnih Ćelija je poslovala prateći tri koncepta: kvalitet, sigurnost i otvorenost. Aktivnosti SSCB banke su pod strogim nadzorom Swissmedica i Švicarske agencije za terapijske proizvode (Swiss Agency for therapeutic products). Swissmedic je od 2005. godine nekoliko puta vršio nadzor svih procesa i procedura u našoj banci, da bi se uvjerio u kvalitet rada. I ne samo to, u 2012. godini SSCB je dobio prestižnu FACT NetCord akreditaciju, međunarodnu potvrdu kvaliteta koja potvrđuje pouzdanost i sigurnost SSCB-a u procesu čuvanja matičnih ćelija. Poslije dugog i kompleksnog procesa, FACT NetCord, svjetska akreditacija za javne i privatne banke matičnih ćelija, zvanično nas imenuje kao akreditovanu banku, rangirajući SSCB kao jednu od sedam najboljih privatnih banaka matičnih ćelija u svijetu. Više od 12 godina aktivnosti, certifikovan kvalitet i snažan naučni tim, najbolja su garancija ne samo za roditelje koji odlučuju gdje da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svoje bebe, nego i za klinike za transplantaciju, koje svakodnevno za svoje pacijente koriste matične ćelije koje smo mi sačuvali.

  1. Šta su garancije (medicinske i pravne) za uzorke matičnih ćelija za roditelje u BiH?

Uloga banke matičnih ćelija je da garantuje pacijentima, njihovoj porodici i zdravstvenim ustanovama da je posvećena pružanju visokokvalitetnih usluga. Propisi, standardi i akreditacije u bankama matičnih ćelija promovišu tu sigurnost, i nastavljaju da unapređuju i razvijaju kvalitet ćelija za transplantaciju.

USKLAĐENOST SA STANDARDIMA, MEĐU NJIMA I SA FACT NETCORD STANDARDOM, OD SUŠTINSKOG JE ZNAČAJA ZA JEDINSTVEN JEZIK U OVOJ OBLASTI, JEZIK PREPOZNAT ŠIROM SVijETA.

Za banku matičnih ćelija kao što je SSCB, koja prima uzorke iz mnogih zemalja širom svijeta, prelazeći međunarodne granice, osnovno je da poštuje pravila svake zemlje, a FACT NetCord olakšava usaglašavanje propisa. Usluge SSCB-a obuhvataju i organizaciju transporta uzorka u međunarodni Klinički program, što je još jedan delikatan korak koji zahtijeva znanje i profesionalnost. Poštujući ovaj standard, SSCB preuzima odgovornost za pružanje prvoklasnih proizvoda koji su sigurni, čisti i visoko primjenjivi.

 

  1. Foto: Swiss Stem Cell Bank

    Šta mislite koji je domet matičnih ćelija u medicinskoj praksi? Stiče se utisak da se u javnosti ponekad javlja sumnja o korisnosti matičnih ćelija, barem kad je region u pitanju.

U ovom trenutku, više od 4500 kliničkih ispitivanja širom svijeta koristi matične ćelije za liječenje mnogih vrsta bolesti posebno u: hematologiji, neurologiji, neurohirurgiji, ortopediji, dermatologiji i oftamologiji. To je ogroman broj, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prije samo deset godina bilo oko 400 studija. Milioni pacijenata poboljšali su svoje stanje zahvaljujući matičnim ćelijama. Postignut je veliki napredak, posebno u oblasti matičnih ćelija iz pupčanika gdje je prva transplantacija ovih ćelija obavljena pre 30 godina u Francuskoj kod djeteta koje je imalo Fankonijevu anemiju.

“Po mom mišljenju, krv iz pupčane mase je vrlo mlada u smislu njenog otkrivanja i dalje ima dalek razvojni put. Izvanredno je to što jedna rutinski selektovana supstanca može spasiti živote. Iako se potencijal krvi iz pločica u HSCT-u u velikoj mjeri realizuje, u budućnosti on će dobiti svoju još širu primjenu kod donatora za pacijente sa manjinskim stanicama, kojima su potrebni donatori za HSCT za maligne i nemaligne bolesti, popust anemije srpastih ćelija. Predviđam da je se upotreba ćelija iz krvi pupčane vrpce, kako autolognih, tako i alogenih, kao ćelijske terapije u novijem polju regenerativne medicine, koja je trenutno u povoju, pojaviti kao jedan od najvećih napredaka u novijoj medicinkoj terapiji tokom sljedećih deset godina.“ – Mislim da ove riječi profesorke Džoane Kurcberg (Prof. Joanne Kurtzberg), direktorke programa kliničke i transplantacijske ćelijske terapije na Univerzitetu Duke u SAD, autorke 300 naučnih publikacija i glavnog istraživača u 26 kliničkih ispitivanja, sumiraju najbolje veliki potencijal matičnih ćelija iz pupčanika.

4. Zašto je FACT NetCord toliko važan i šta on znači roditeljima u BiH, koji odluče da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svog djeteta u švicarskoj banci – Swiss Stem Cell Bank? Uzmite u obzir i to da BiH još uvijek nema javnu banku matičnih ćelija.

Kao što sam prethodno rekla, čuvanje ćelija krvi iz pupčane vrpce za buduću medicinsku upotrebu ima mnogo prednosti. Kako je ova klinička mogućnost postala realnost, sakupljanje i čuvanje matičnih ćelija počeli su da se primjenjuju širom svijeta. Povećanje broja banaka matičnih ćelija, nužno je dovelo do uspostavljanja standarda kvaliteta koji kontinuirano prate zahtjeve za transplantacijom, zajedno sa medicinskim napretkom. U skladu sa ovim, FACT NetCord pokazuje veliku posvećenost kontroli svakog aspekta koji utiče na kvalitet proizvoda, promovišući poboljšanje i napredak u ćelijskoj terapiji i regenerativnoj medicini. FACT je jedina agencija za akreditaciju koja se bavi svim aspektima, od kvalitetnog prikupljanja, obrade, testiranja, skladištenja, selekcije, do preuzimanja. Rad pod ovim standardom podrazumijeva i korišćenje validiranih metoda i kvalifikovanog osoblja, adekvatan potrošni materijal, kvalitetne reagense i opremu. Zahvaljujući ovom sertifikatu, centri za transplantaciju (bolnice i zdravstvene ustanove) imaju više povjerenja da koriste ćelije krvi iz Swiss Stem Cell Bank, jer su one najvišeg kvaliteta.

MNOGE NAUČNE STUDIJE POKAZALE SU DA SU UZORCI KOJI DOLAZE OD BANAKA AKREDITOVANIH FACT NETCORD STANDARDOM, POVEZANI SA VEĆIM KVALITETOM UZORKA I BOLJIM REZULTATOM USPjEŠNOSTI TERAPIJE KOD PACIJENATA.

5. Da li ćete uskoro doći u BiH i podijeliti svoje iskustvo o FACT NetCord standardu sa kolegama iz ove oblasti?

Kao FACT NetCord akreditovnana banka matičnih ćelija, naš osnovni cilj je dijeljenje naših iskustava u čuvanju matičnih ćelija najvišeg kvaliteta sa što većim brojem ljudi. Ovo se posebno odnosi na osobe uključne u prikupljanje uzoraka – ginekologe, medicinske sestre, babice, ali i hematologe, pedijatre i ostale ljekare koji su zainteresovani da nauče nešto više o transplantaciji i liječenju matičnim ćelijama. Učešće u kongresima, obuke u bolnicama i medicinskim školama, idealan su način da podijelimo naše iskustvo.

Više o Švicarskoj Banci Matičnih Ćelija Swiss Stem Cell Bank i njenom radu u BiH možete pronaći na zvaničnom sajtu:
maticnecelije.eu