ŠTA SU MATIČNE ĆELIJE i zbog čega su toliko važne za zdravlje?

Šta su matične ćelije i zbog čega su toliko važne?

Šta su matične ćelije i zašto im se pridaje tolika važnost u savremenom svijetu medicine i nauke?

Šta su matične ćelije? One predstavljaju prirodni “rezervoar” tijela – one su tu da dopunjuju zalihe specijalizovanih ćelija koje su iskorištene ili oštećene.

Svi u tijelu imamo matične ćelije koje neprestano rade za nas. Ovoga trenutka u Vašoj koštanoj srži matične ćelije su veoma zauzete poslom  – kreirajući 100.000 miliona novih krvnih zrnaca koja su Vam potrebna svakog dana!

Ljudski organizam ima stalnu potrebu za kreiranjem novih ćelija, koje služe samo da bi održale naše tijelo u funkciji.

Neke specijalizovane ćelije, kao što su ćelije krvi ili mišićne ćelije, nisu sposobne da same sebe kopiraju, putem ćelijske podjele.

Umjesto toga, one se dopunjuju iz populacije matičnih ćelija.

Matične ćelije imaju jedinstvenu sposobnost da proizvedu kopije i svojih, ali i drugih, specijalizovanih vrsta ćelija. Ovi procesi se nazivaju samoobnavljanje i diferencijacija.

Ove ćelije su, stoga, od suštinskog značaja za održavanje tkiva kao što su krv, koža i crijeva koja prolaze kroz kontinuirani promet (zamjenu ćelija), ali i za mišiće – koji se izgrađuju prema specifičnim potrebama tijela, a koji se često oštećuju tokom fizičkog napora.

Da nema matičnih ćelija, ćelije u našem tijelu ne bi mogle da se obnavljaju!

Šta su matične ćelije i zbog čega su toliko jedinstvene?

Matične ćelije nisu specijalizovane. Za razliku od crvenih krvnih zrnaca, koja nose kiseonik kroz krvotok, ili mišićnih ćelija koje rade sa drugim ćelijama da bi proizvele kretanje, matična ćelija nema specijalizovanu fitiološku (ćelijsku) funkciju.

Njihova osobina da proizvode identične kopije sebe, da se samoobnavljaju i diferenciraju, je upravo ono što ih čini jedinstvenim!

Specijalizovane ćelije (npr. ćelije krvi i mišića) nemaju tu mogućnost i kada su ozbiljno oštećene bolestima ili povredama, ne mogu se same zamijeniti. Zbog toga su matične ćelije od ključnog značaja! Međutim, ovaj njihov potencijal opada sa godinama.

Matične ćelije iz različitih tkiva i iz različitih faza razvoja variraju u broju i vrstama ćelija koje mogu da proizvode. Kako se razvija organizam, potencijal matičnih ćelija da proizvodi bilo koji ćelijski tip u tijelu postepeno se ograničava.

Lako zaključujemo da najveći potencijal ovih fantastičnih ćelija, imaju upravo matične ćelije života koji se rađa, odnosno matične ćelije novorođenčeta.

Matične ćelije iz pupčanika – šta do sada znamo?

Krv iz pupčanika je veliki izvor matičnih ćelija. One se na vrlo jednostavan način mogu uzeti prilikom porođaja bez bilo kakvog rizika po majku ili dijete.

Krv iz pupčanika sadrži krvne (hematopoetske) matične ćelije, koje mogu proizvesti sve ostale ćelije pronađene u krvi, uključujući i ćelije imunološkog sistema. Zbog toga su matične ćelije iz pupčane vrpce toliko dragocjene!

Transplantacije homeopatskih matičnih ćelija iz krvi pupčanika mogu se korisiti za liječenje nekoliko različitih tipova bolesti krvi, uključujući i one najteže, kao što je leukemija.

U poređenju sa matičnim ćelija od donora iz koštane srži, transplantacija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika dovodi do manje inkompatibilnosti imunog sistema kao što je Graft-Versus-Host pojava (karakteristična za odbacivanje organa).

Kada organ donora i primalac organa nisu imuno kompatibilni, “organom” mogu da se smatraju i hematopoetske (matične) ćelije, koje se prirodno nalaze u koštanoj srži, a mogu da se dobiju iz uzorka krvi i tkiva pupčane vrpce. Zbog toga je važnost matičnih ćelija nemjerljiva.

Izvor: EuroStemCell
MamaKlik.com