Australija: Petogodišnja Lejla Sinanović proglašena malim genijem

Photo credit: news.com.au

Petogodišnja djevojčica iz Australije, porijeklom iz BiH, Lejla Sinanović postala je zvijezda u toj zemlji zahvaljujući svom nevjerovatnom daru i fotografskoj memoriji. Proglašena za genija, a o njoj pišu i izvještavaju brojni australijski mediji.

Iako tek treba da krene u školu, njeno znanje je nevjerovatno i za razliku od prosječne djece u njenom uzrastu, pamti više i bolje. Lejla je već u stanju da izrecituje broj ‘pi’ do 140 decimalnih mjesta.

Svoju “ekstremnu fotografsku memoriju“ demonstrirala je i pred novinarima australijskog portala news.com.au. Lejla je u stanju da se sjeti imena ulica kojima je prolazila automobilom prije više nedelja, kao i detalje hotelskih soba u kojima je odsjedala kada je imala samo dvije godine, a znala da speluje svoje ime i prezime sa svega 15 mjeseci.

Da bi njene sposobnosti bile unaprijeđene, mala Lejla Sinanović pohađa specijalnu “Shichida” nastavu – japanski program za rani trening mozga, i to od svog 6. mjeseca.

“Čitava stvar se nije desila sama po sebi. Lejla pohađa časove japanskog programa treninga mozga, i to 50 minuta sedmično od svog šestog mjeseca života. Na početku, učitelji su mahali lutkama ispred nje da bi pojačali njene očne mišiće. To je tehnika unapređenja memorije koja se koristi na bebama. Shichida Chatswood škole u Australiji danas pohađa 440 učenika”, kaže za australijski portal news.com.au menadžerka i učiteljica u ovoj školi Hanako Ward.

Photo credit: news.com.au

“To je program koji se fokusira na učenje kroz igru. Na časovima pjevaju pjesme, rade flash kartice i labirint zagonetke, što donosi zabavne aktivnosti ranog djetinjstva, ali i stvara snažan temelj za pismenost i matematičke vještine, te promicanje socijalne interakcije i ličnog razvoja. Vjerujemo da je ovaj program zajedno sa drugima bio temelj za pamćenje i nevjerovatan mozak naše Lejle. Njenu nevjerovatnu vještinu smo vidjeli u akciji kad je imala jednu godinu. Čitali smo joj knjige i mislili smo da je naučila čitati. Nije znala čitati, ali je zapamtila riječi i stranice. Ona je u stvari zapamtila mozgom”, kaže Lejlina majka Zineta, a prenosi N1.

Shichida metod učenja ima i svoje kritičare koji tvrde da je šest meseci prerano za početak obrazovanja i da djecu ne bi trebalo tako forsirati.

Senior predavač iz ranog obrazovanja sa Univerziteta u Sidneju dr Marianne Fenech kaže da su istraživanja pokazala da je najbolje učenje djece – kroz igru. “Učenje kroz igru od najranije dobi je odličan način da unaprijedite dječji razvoj. Učenje počinje od rođenja i ne treba da se oslanja samo na formalno obrazovanje.”

“Mislim da učenje od najranije dobi kod ljudi izaziva negativne konotacije, zato što misle da se radi o forsiranju djece da uče“, kaže Lejlina majka. “Ali to nije to. Riječ je o tome da ona stiče samopouzdanje i da joj je uzbudljivo to što radi. I jedino to možemo da tražimo od nje.”

Ostale aktivnosti u koje je malena Lejla uključena su balet, plivanje, klavir, a uskoro će se kvalifikovati i za crveni pojas u Taekwondou.