Hrana koja je zdravija u kuvanom nego u sirovom obliku

Iako nam nutricionisti uvijek savjetuju da jedemo uglavnom svježe voće i povrće u sirovom obliku jer mnoge od tih namirnica tokom termičke obrade gube većinu svojih nutrijenata, postoji nekoliko izuzetaka. Donosimo vam listu namirnica koje je zdravije jesti u kuvanom nego u sirovom obliku.

Špinat

Kuvani špinat jača sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica, a pored toga je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Ono što je sjajno jeste činjenica da se količina kalcijuma u špinatu utrostručuje tokom termičke obrade.

Kelj

Kelj je super namirnica koju bi što češće trebalo da jedete i to u kuvanom obliku prema preporukama stručnjaka. Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj kuvan na pari snižava povišen holesterol. Sirov kelj ima istu tu sposobnost, ali u puno blažem obliku.

Gljive

Termička obrada gljiva nije samo zdravija već i mnogo sigurnija opcija posebno ako ste ih sami brali u šumi. Postoji nekoliko vrsta gljiva koje se smiju jest isključivo termički obrađene, a čak i one koje su bezbjedne da se jedu sirove poput šampinjona su veoma teške za probavu. Kuvanje gljive čini lakšima za probavu i ubija sve toksine koji se u njima možda nalaze.

Paradajz

Kuvanjem paradajza se oslobađa velika količina likopena, veoma snažnog antioksidanta koji ima mnoga ljekovita svojstva i dokazano štiti od srčanih i kancerogenih oboljenja.

Mrkva

Zahvaljujući beta karotenu iz mrkve poboljšavamo zdravlje očiju i kvalitetu vida jer se ovaj antioksidant u organizmu konvertuje u vitamin A. Beta karoten iz sirove mrkve se veoma teško probavlja, a kuvanjem se razlaže i povećava njegova nutritivna vrijednost.

Banjalucanke.com