Sveta Lucija: Svjetlost i ljepota zimskih dana

Sveta Lucija je značajan praznik u Švedskoj, a obilježava se 13. decembra u slavu dnevne svjetlosti, u doba godine kada na sjeveru te zemlje vlada mrak.

Uz Midsummer (proslavu dolaska ljeta), proslava Svete Lucije predstavlja jednu od najistaknutijih kulturoloških tradicija u Švedskoj, s asocijacijama na život u starim seljačkim zajednicama: tamu i svjetlost, hladnoću i toplinu. Lucija je drevna mitska figura s postojanom ulogom nositelja svjetla u mračnim švedskim zimama.

Tradicija – bijele haljine, zvijezde i svijeće

Na samoj proslavi učestvuju djeca u procesiji u kojoj uz pjesmu ulaze sa svjetlom u zatamnjenu prostoriju. Iako prave svijeće sve više zamjenjuju električne, još uvijek postoji posebna draž u atmosferi koju stvara svjetlost svijeća u zatamnjenoj prostoriji u kojoj se samo čuje sve jači zvuk dječije pjesme.

Tradicija je u tome što Lucija nosi “svjetlost u njenoj kosi”, što u praksi znači krunu električnih svijeća smještenih u vijencu na glavi djevojčica. Momci – zvijezde, obučeni u bijele haljine, nose zvijezde na palicama i imaju velike bijele kape od papira na glavi.  Zadnji izlaze mališani noseći lampione.

Proslava Svete Lucije

Postoji tradicionalna švedska pjesma o Svetoj Luciji i svi Šveđani je znaju. Proslava Svete Lucije tradicionalno uključuje i konzumiranje poslastica s đumbrom i slastice u obliku mačke s očima od suhog grožđa. Slastice se služe uz kuhano vino ili kafu.

Takmičenje za ulogu Svete Lucije

Takmičenje za ulogu Svete Lucije može biti teško. Svake godine nacionalna Lucija proglašava se na televiziji, a svaki grad i selo biraju vlastitu Luciju. Kandidati se predstavljaju u lokalnim novinama nekoliko sedmica unaprijed.

Švedska je poznata po tome da nastoji izbjeći rangiranje ljudi, zbog čega su takmičenja za ljepotu i događaji takvog tipa rijetki. Međutim, proslava Svete Lucije je iznimka. Svake godine, lokalni pretplatnici novina se pozivaju da glasaju za jednog ili drugog kandidata. Više ne možete računati da će pobijediti plavuša, iako su mnoge misice počele karijeru kao lokalne Lucije.

Na dan Svete Lucije proglašava se pobjednik, koji zatim prolazi gradom, po mogućnosti u nekom konjskom vozilu, širi svjetlo i pjesmu u trgovinama, tvornicama, starijim domovima i medicinskim centrima.

Povodom proslave Svete Lucije, ORIFLAME, renomirana švedska kompanija prirodne kozmetike koja ove godine slavi svoj 50. rođendan, i MamaKlik našim damama poklanjaju 2 mirisna seta za njegu tijela, a više o nagradnoj igri možete saznati na facebook profilu našeg portala: www.facebook.com/mamaklik

Srećno! 😀