JEDNAKA PRAVA ZA SVE Mirni protest nezadovoljnih majki u Banjaluci

Foto ilustracija: T.Vukomanović - blic.rs

Desetine nezadovoljnih majki okupile su se danas u Banjaluci kako bi mirnim protestima ukazale na diskriminaciju u novom Zakonu o dečjoj zaštiti, te poručile da zakon ne smije dijeliti djecu po datumima rođenja.

Sa zahtjevom da porodiljsku naknadu od 405 KM treba da primaju sve porodilje koje su na dan stupanja zakona bile nezaposlene i koje imaju djecu do godinu dana, okupile su se kod Narodnog pozorišta Republike Srpske i uputile ka Narodnoj skupštini.

Majke tvrde da su neopravdano izostavljene iz Zakona o dječjoj zaštiti, te transparentima poručuju – Jednaka prava za sve.

– Došla sam ovde da se zajedno sa ostalim majkama izborim za ono što nam pripada. Rodila sam u novembru, i moje dijete ima pravo kao i sva ostala. Ovu akciju su organizivale same mame, sa grupe na Fejsbuku, i mislimo da možemo uspjeti – kaže Jovana Kočić iz Banjaluke.

Nakon okupljanja, majke su se sa transparentima uputile do Narodne skupštine Republike, a podršku su im dali i mnogi očevi, ali građani koji su došli kako bi zajedno sa njima tražile jednaka prava za sve.

– Nezaposlena sam majka, imam bebu od četiri mjeseca i država mi ništa ne pruža – poručuje Banjalučanka Anja Kostić.

Dodaje da je danas dan borbe za ljudska prava.

– Došle smo da tražimo pravo koje imamo. Građanin sam Republike Srpske, ako su već donijeli zakon da se naknada prima dok beba ne napuni 12 mjeseci, onda i mi imamo ta prava. Deset godina sam na birou, ovo mi je drugo dijete, a za prvo ništa nisam dobila. Država mi nije dala posao deset godina, neka mi sada pomogne, neka nam da vjetar u leđa da stvaramo porodicu ovde – poručila je ova majka.

Anja Kostić / Foto: T.Vukomanovic – blic.rs

Majkama se danas pridružio i odbornik u banjalučkoj Skupštini Draško Stanivuković (PDP), koji je ispred Narodne skupštine Republike Srpske, ostavio plastičnu lutku, kako bi poslanike podsjetila za šta glasaju.

– Ovo je borba majki za jednaka prava. Važno je da kažem, da apsolutno podržavamo zakon i srećni smo zbog onih koji koje je zakon obuhvatio. Danas smo došli da pitamo zašto nezaposlena majka koja ima dijete od sedam mjeseci i mlađe je od godinu dana, nema pravo na tih 405 maraka. Nije tačno da tražimo da se zakon primjenjuje unazad. Ako je prošlo sedam mjeseci, prošlo je, ali ima još pet mjeseci i treba da isplaćuje ta naknada. Ovo je civilizovana borba majki Republike Srpske koje se bore za svoju djecu– rekao je Stanivuković, koga su majke pozvale da im pomogne u organizaciji ovog okupljanja.

Pozvali su sve poslanike da javno kažu da li su za ovaj amandman, te naglašavaju, da će se tada vidjeti koji su poslanici stvarno narodni.

Foto: T.Vukomanović – blic.rs

Okupljanje i u utorak

Majke su još jedno mirno okupljanje najavile i za utorak, kada je zakazana Skupština, kako bi poslanicima još jednom poručile da obrate pažnju za šta glasaju, te da su u pitanju djeca koju datumi ne smiju da dijele.

Nema politike

Majke su naglasile da ovo nije politička borba, niti je ijedna od njih pripada nekoj političkoj partiji, te da ovo nikako ne smije biti borba pozicije i opozicije već borba majki za svoju djecu. Amandman neće predati niko od političkih partija, već će on biti predan u ime Udružeja građana “4+”, odnosno, udruženja koje okuplja porodice sa četvoro ili više djece.

Izvor: blic.rs