Obezbijeđeni svi školski udžbenici, a cijene ostaju iste

Javno preduzeće “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” Istočno Novo Sarajevo i ove godine je obezbijedilo na vrijeme sve knjige koje će se koristititi u ovoj školskoj godini, po istoj cijeni kao prethodne godine, rekao je direktor Zavoda Rade Ristović.

Ristović je istakao da su završeni svi poslove štampanja i distribucije.

On je dodao da su vrijeme obezbijeđene i sve knjige beogradskog Zavoda za udžbenike koje se koriste u Republici Srpskoj, a riječ je uglavnom o udžbenicima drugog stranog jezika, odnosno francuskog, ruskog i njemačkog jezika.

Ristović je podsjetio da se ove godine kao obavezan udžbenik za izučavanje Engleskog jezika koristi naslov “English is fun”, izdanje Zavoda za udžbenike, koji je odavno u prodaji, tako da više u Republici Srpskoj nema situacije da školska godina počinje, a da neki udžbenici nedostaju.

On je istakao da su cijene udžbenika za ovu godinu nepromijenjene, a prosječna cijena udžbenika za srednju školu je 9,90 KM.

“Cijena udžbenika sa spiska obaveznih udžbenika za treći razred iznosi 90 KM, četvrti 97,50 KM, peti 88 KM, šesti 135 KM, sedmi 128,50 KM, osmi 156,50 KM i deveti razred 145,50 KM”, rekao je on i dodao da su cijene udžbeničkih kompleta date bez udžbenika drugog stranog jezika, koji se u Republici Srpskoj izučava od šestog razreda.

Ristović napominje da je Zavod za udžbenike u svim knjižarama obezbijedio i kvalitetan školski pribor i prateću opremu po povoljnim cijenama, a građani su imali mogućnost i kupovine na četiri rate.

On je naglasio da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta za odlične učenike iz višečlanih porodica. 

Novi udžbenici

Ristović je podsjetio da su od ove školske godine novi udžbenici za osnovnu školu za drugi razred Priroda i društvo, Radna sveska za prirodu i društvo i Likovna kultura. Za treći razred su Čitanka, Srpski jezik i jezička kultura, Priroda i društvo i Radna sveska za prirodu i društvo.

Prema njegovim riječima, za četvrti razred novi udžbenici su Čitanka, Srpski jezik i jezička kultura, Priroda i društvo i Radna sveska za prirodu i društvo, za peti razred Čitanka, Srpski jezik i jezička kultura i Poznavanje društva, a za šesti samo Čitanka.

“Od ove školske godine u upotrebi će biti i novi udžbenici za gimnaziju, i to Biologija i Fizika za prvi razred gimnazije društveno-jezičkog smjera, Fizika za drugi razred gimnazije društveno-jezičkog smjera, Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije”, naglasio je on i dodao da su novi udžbenici i Istorija za treći razred gimnazije, Biologija za četvrti razred gimnazije opšteg i prirodno-matematičkog smjera i Komunikacija u savremenom društvu za četvrti razred gimnazije računarskog smjera.

Ristović kaže da će za srednje stručne i tehničke škole u upotrebi biti novi udžbenik Pčelarstvo za četvrti razred poljoprivredne škole.

(Srna)