Banjalučke mame pozivaju na javni skup povodom novog Zakona o dječijoj zaštiti

Banjalučke mame pozivaju sugrađane da im se pridruže na sutrašnjem javnom ukupljanju na platou ispred Narodnog pozorišta u 10:30 časova (nedjelja 10. 12), i podrže ih u obraćanju javnosti i medijima povodom nepravilnosti koje donosi novi Zakon o dječijoj zaštiti.

Podsjećamo, prijedlogom novog Zakona o dječijoj zaštiti, pravo na materinski dodatak od 405 KM ostvarivaće od decembra ove godine nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance, treće i svako naredno dijete od 18 mjeseci.

Pravo na ovaj dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u RS najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, da je nezaposlena i da je na dan rođenja djeteta redovno prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Ova vijest je nakratko obradovala sve porodilje, ali su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS precizirali su da će pravo na dodatak od 405 KM mjesečno imati nezaposlene žene koje se porode u decembru ove godine, i nakon toga, a da majke koje su djecu dobile prije decembra mjeseca, a ispunjavaju uslove, mogu da ostvare pravo na materinski dodatak od 70 KM u trajanju 12 mjeseci.

Nezaposlene majke sa djetetom mlađim od godinu dana ovakvu odluku smatraju diskriminatornom jer smatraju da nije pravedno to što nekoliko dana može biti uslov za ovako važna primanja. 

“Nije pošteno da se ovo pravo uskrati nezaposlenim majkama koje već imaju bebu, jer dodatak treba da se isplaćuje sve dok dijete ne napuni godinu. Logično bi bilo da ga dobiju i mame koje su se nedavno porodile, a od starosti djeteta će zavisiti koliko dugo će primati dodatak”, izjavila je majka Jelena B. za blic.rs i dodaje: “Imam bebu od pola godine i značilo bi mi da dobijam dodatak bar još tih šest mjeseci, dok dijete ne napuni godinu. Ako usvoje zakon bez ove odredbe, uložićemo žalbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije.”

Diskriminisano se oseća i Banjalučanka Jovana Rauš, piše blic.rs, koju samo mjesec dana sprečava da prima 405 KM mjesečno.

“Podržavam ovaj zakon. Konačno nešto dobro za nezaposlene majke, ali se moraju uvrstiti i one koje trenutno imaju bebu mlađu od godinu. Ja sam 2. novembra rodila treće dijete i nije pravedno da ne dobijam tu naknadu”, smatra ova majka.

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković podsjeća da ovdje nije riječ o tome majke traže da se novi zakon primjenjuje retroaktivno.

“Majka koja je rodila dijete, na primjer, u maju i čije dijete ima 7 mjeseci do decembra 2017. godine i dalje je nezaposlena majka, njeno dijete je i dalje mlađe od godinu dana i ona i dalje ima prebivalište u RS. Ta majka ispunjava sve uslove, a prema njihovim kriterijumima neće moći dobiti pripadajući dodatak. Zašto ona ne bi ostvarivala pravo na dodatak narednih pet mjeseci dok njeno dijete ne navrši godinu dana”, piše Stanivuković na svom facebook profilu, putem kojeg aktivno komunicira sa ogorčenim sugrađankama.

U zvaničnom saopštenju Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske takođe ističu nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o dječijoj zaštiti, jer nisu uvaženi njihovi zahtjevi za ukidanje cenzusa na pravo na dječji dodatak, kao i da svako dijete ima pravo na dodatak u iznosu od 100 KM, podsjećajući da su u decembru 2015. godine dostavili Narodnoj skupštini peticiju sa skoro 13.000 potpisa za njihove zahtjeve.

Nezadovoljstvo iskazuju i zbog toga što nisu uključeni u izradu Zakona, iako su inicijatori izmjena, te dodaju da imaju mišljenje stručnjaka da je prijedlog Zakona nakaradan.

Udruženje porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske predlaže da se prijedlog Zakona povuče iz procedure usvajanja i da Vlada donese uredbu za nezaposlene porodilje, te da uvaži prijedloge i Zakonom obuhvati sve majke čija su djeca mlađa od 12, odnosno 18 mjeseci.

Inicijativu podržava i Adriana Basara, banjalučka novinarka, tv voditeljka i aktivistkinja, koja smatra da izmjene Zakona nisu smjele da se usvajaju bez rasprave o nacrtu, ni javne ni skupštinske. Jasnog je stava da ne treba dopustiti diskriminaciju majki koje su rodile prije prvog decembra, a čija djeca trenutno imaju manje od 12, odnosno 18 mjeseci.

“I ne samo to. Tražimo odgovor šta je sa peticijom da se ukine cenzus na dječiji dodatak, prema kojem porodica koja zarađuje više od 93 KM po članu domaćinstva nema pravo na isti. Šta je sa tih 13.000 potpisa?! Zar je finansiranje raznih agencija, odbora, pododbora preče od stimulisanja rađanja u državi u kojoj godišnje za 6000 stanovnika se razlikuje mortalitet od nataliteta u korist prvog? Da ne govorim o mladim ljudima, o cijelim porodicama koje odlaze…”, podsjeća Basara.

Borbu majki podržaće i poslanica Narodne skupštine RS Snježana Božić, koja kaže da u zakonu ima mnogo uslova na kojima treba raditi, te da zakon pred poslanike nije trebao doći po hitnom postupku. “Bilo bi bolje da je došlo u formu nacrta, pa da o tome razgovaramo kroz javne rasprave i saslušamo sve one koji su zainteresovani za to. Zato ćemo pokušati da sve to vratimo u redovnu proceduru. Ne znam koliko ćemo moći uraditi na skupštini, ali svakako ćemo pokušati”, izjavila je Snježana Božić za blic.rs.

Zakon će se pred narodnim poslanicima naći u utorak, a nezadovoljne majke imaju vremena da do tada skrenu pažnju na ono što smatraju nepravilnim.

Majke će svoje zahtjeve iznijeti na sutrašnjem okupljanju ispred Narodnog pozorišta, a okupljanja su predviđena i u ponedjeljak 11. te u utorak 12. decembra, u isto vrijeme.

Preko društvenih mreža banjalučke mame pozivaju sugrađane da im se pridruže u ovoj borbi za ostvarivanje i izjednačavanje porodiljskih prava, podsjećajući da cijeli slučaj ima širi kontekst jer veliki broj onih kojima ova tematika možda trenutno nije u fokusu i sami u skorije vrijeme mogu postati roditelji.