Mama intervju: Zvjezdana Džuveleković

Nekoliko naizgled nespojivih poslova Bijeljinka Zvjezdana Džuveleković obavlja podjednako uspješno. Po struci je diplomirani ekonomista, vodi butik dječije odjeće “Dunjin butik” i gotovo dvije decenije uljepšava ljude oko sebe kao kozmetičarka. Mama je dvije djevojčice, šestomjesečne Dare i trogodišnje Dunje, po kojoj se i zove Zvjezdanin butik za koji brižljivo bira najbolju garderobicu za najmlađe i najslađe. Zvjezdana je srdačna, komunikativna, uživa u majčinstvu i obožava da putuje, a možete je upoznati i na Sajmu za djecu i porodicu u Bijeljini, gdje će nastupiti kao jedan od izlagača. 

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Zvjezdana: Moj dan počinje od pola 5 ujutro, a kada imam sreće od sedam. Moje djevojčice su ranoranioci i već ranom zorom su aktivne i spremne za druženje. Što se baš i ne bi moglo reći za njihovu mamu. 🙂 Ali se trudim da ispratim sve, tako da smo navikli na rano buđenje.

Dan se obično završavan oko osam uveče, kad djevojčice zaspu i kada nam ostane malo vremena da završimo sve ono što nismo stigli u toku dana. Dara je šestomjesečna beba, pa se često budi noću, tako da i noću dežuram. Ako ništa drugo, bar da ih pokrijem ili slušam da li pravilno dišu. Uostalom , kao i svaka mama  spavam na “jedno oko”.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Zvjezdana: Najdrži dio dana i dan uopšte je nedjelja ujutro. Daru prebacimo iz krevetića u naš krevet, pa se dugo razvlačimo u pidžamama. Onda muž sprema doručak i uživamo u sjajnim prženicama. 🙂

To je jutro i uopšte dan za nas, za našu porodicu. Bez ikakvih obaveza osim da uživamo u druženju. Djevojčice su još male i nastojimo da svaki zajednički trenutak iskoristimo maksimalno.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Zvjezdana: Uh, šta to biješe vrijeme za mene?! 😀 Od kad sam postala mama, moji prioriteti su se jako promijenili. S tim u vezi, i moje slobodno vrijeme nekako drugačije složim. Kada ga imam. Uglavnom, sve moje vrijeme je posvećeno djevojčicama i njihovim potrebama.

Ipak, volim da vrijeme posvetim sebi u smislu uljepšavanja, odlaska kod frizera, kozmetičara. Poslije toga se osjećam ljepše, rasterećenije i gledam svijet drugim očima.

Svakoj mami je potrebno to vrijeme, da ga provede kako želi i da ne zaboravi na sebe.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Zvjezdana: Poslije malo dužeg čekanja, kada sam saznala da sam u drugom stanju bila sam oduševljena. Ali i malo sumnjičava. Nakon pozitivnog testa, nisam bila ubijeđena sve dok mi ljekar i zvanično nije potvrdio da sam trudna. Onda je veselje moglo da počne. Šalim se, ali je istina da smo oboje, muž i ja bili zaista oduševljeni i srećni.

Druga trudnoća je došla relativno brzo i očekivano. Obradovali smo se isto, posebno kad sam saznala da je i druga beba djevojčica. Sigurna sam da bi se isto obradovali i dječaku, ali ja imam sestru i nekako sam se potajno nadala da će i moja Dunja takođe dobiti sestricu. Sestrinska ljubav je zaista posebna.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Zvjezdana: Prva trudnoća je prošla fenomenalno, bez ikakvih problema. Radila sam sve do pred porođaj. Međutim, druga nije bila ni blizu prve. Bila sam usporena, nervozna, iscrpljena. Jedva sam čekala da se porodim. Posebno jer sam koristila epiduralnu prilikom oba porođaja. Kod prvog sve je bilo u redu, ali za drugi je epiduralna bila slaba, ja umorna od svega, u bolovima. Željala sam naravno da sve što brže prođe. Ali čim su mi donijeli Daru, sve sam zaboravila. Bolničko osoblje je pričalo da dugo nisu vidjeli oduševljeniju mamu od mene, a vjerujem da se svaka mama oduševi kada drži svoju bebu u naručju.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Zvjezdana: Prvi dan… prva godina… jako uzbudljivo, stresno, uplašeno, tako sam izgledala prvih godinu dana sa prvom djevojčicom. Navikavanje na novog člana porodice, ne znam šta znači njen plač. Šta ako se razboli? Da li ću odreagovati kako treba? Hiljadu pitanja kojima se neiskusne mame opterete na početku. Ali sve brzo prođe. I stigne druga beba, pa onda sve ponovo. 🙂 

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Zvjezdana: Rekla bih samo da slušaju sebe. Jer one najbolje poznaju svoju bebu.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Zvjezdana: Trenutno vodim butik dječje odjeće. Više od 15 godina radila sam kao kozmetičarka i zahvaljujući tom poslu proputovala skoro čitav svijet. Volim da putujem i zahvalna sam što sam to i uspjela. 

Ali karijera je trenutno u drugom planu, zbog Dare koja je još jako mala, ali i zbog Dunje koja tek ima tri godine.

Dok nisam imala drugu djevojčicu, na poslu sam ostajala jako dugo, što mi nije bio problem, ali sam najsrećnija kad sam kod kuće sa djevojčicama. Uloga mame mi zaista prija. Za sada mi je bitno da se sve polako “kotrlja” dok djevojčice ne porastu. Tada ću da se vratim i poslu u kozmetičkom salonu.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Zvjezdana: Ja sam tek nedavno otkrila lješnik. Ranije mi je njegov ukus bio jak. Sada u svaki recept stavljam ovo izuzetnu namirnicu koju obožavam, pa evo jedan jednostavan i brz recept.

“Lješnik gnijezda”: 2 dl vode, 200g šećera, 150g margarina, 100g čokolade, 150g mljevenih pečenih lješnika , 250g mljevenog keksa , mljeveni lješnik, nutela.

Staviti vodu, šećer, margarin i čokoladu u šerpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa peći i dodati keks i lješnike. Kada se masa ohladi, vlažnim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mljeveni lješnik,  a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u špric za ukrašavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogućnosti, preko noći.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Zvjezdana: Trudi se da uživaš u svakom danu.