Liječenje raka dojke bez mastektomije?

Sve žene koje se suočavaju sa ovom strašnom bolešću u jednom trenutku čeka velika odluka, a to je da li se odlučiti na mastektomiju ili lumpektomiju sa zračenjem. Najnovija istraživanja kažu da se mastektomija može izbjeći.

Mastektomija je operativni zahvat koji podrazumijeva odstranjenje jedne ili obe dojke, dok je lupektomija zahvat koji podrazumijeva samo odstranjenje bolesnog tkiva (tumora) nakon čega se neophodno podvrgnuti terapiji zračenjem.

Iako je preživljavanje i ozdravljenje primarno ženama koje boluju od raka dojke, mastektomija uveliko može uticati na psihičko stanje žene, jer bez obzira na bolest žene žele izgledati lijepo. Pored bespoštedne borbe za život one treba da se odluče i na koji način žele da liječe svoj rak. Pacijentkinje obično imaju tri opcije, lumpektomija, da se ukloni samo tumor u kombinaciji sa terapijom zračenjem, mastektomija ili dupla mastektomija.

Studija koja je objavljena obuhvatala je 200 hiljada žena oboljelih od raka dojke u Kaliforniji i prva je ovakva studija koja poredi stepen preživljavanja kad su u pitanju tri različita tretmana za liječenje raka dojke.

Odstranjenje obe dojke hirurškim putem je najradikalnija opcija, ali je među ženama veoma popularna i često se odlučuju na nju jer žele da spriječe svaku mogućnost da se bolest vrati. Ipak, posljednja istraživanja na ovu temu pokazuju da dupla mastektomija ne povećava procenat šanse za ozdravljenje što je u neku ruku loša, ali i dobra vijest.

Istraživanja su pokazala da trenutno oko 85 odsto žena sa rakom dojke živi pet godina i više bez obzira na koji način liječe svoju bolest.

Ljekari takođe naglašavaju da sve duple mastektomije nisu besmislene i da postoje slučajevi kada je ona nephodna. Ženama kod kojih je pronađena BRCA1, BRCA2, mutacija gena i u porodici imaju slučajeve raka dojke, dupla mastektomija zaista može spasiti život u suprotnom i ne baš.

Priču od preventivnoj mastektomiji u svijetu, sigurno je podstakao i primjer popularne holivudske glumice Anđeline Džoli koja je duplu mastektomiju obavila u februaru prošle godine.

Ukoliko žena ima rak dojke veoma je važno da uspostavi dobar odnos sa svojim ljekarom, da stekne povjerenje i da joj ljekar objasni šta je to najbolje za nju. Ukoliko nije neophodno ne treba se podvrgavati i insistirati na bespotrebnim operacijama.

banjalucanke.com