Za mačke u čizmama: Trendi obuća za novu sezonu

Marylin Monroe je jednom rekla – Dajte djevojci prave cipele i ona će osvojiti svijet! Sve mi imamo nešto, pomalo, “keri bredšoovsko” u sebi, pa tako lako i tako redovno otkidamo na dobru obuću. Čuj, pomalo?!

Valjda je po srijedi onaj univerzalni XX hromozom zbog kojeg univerzalno nismo imune na “dobrotu”. I ljepotu. I na osvajanje svijeta 😀

Na stranu kariotipovi i ostali tipovi, dobre cipele su i lijepe i funkcionalne, a da li takvih ima u sezoni 2017/18 i kakve će da vladaju (i, mi sa njima) u narednom periodu, pogledajte u nastavku:

  1. Šljokice

Cipele, gležnjerice, čizme nalik sazvježđima, pa i sandale koje se nose sa šljokičastim čarapama, totalno razbijaju modne tabue, a ekstravagantna obuća sjajiće se koliko i naše oči.
Model u dva tona, poput retro čizmica (gore-sredina-desno) sa bruksom druge boje, okupirao je Chanelovu ovojesenju kolekciju. Dakle, mjesto br. 2:

2. Two-tone

Za cipelama u dva tona svijet je poludio još davne 1957, kada su rođene u ateljeu Coco Chanel. Novine su ih nazivale “novim pepeljuginim cipelicama”, a cice poput Catherine Deneuve Brigitte Bardot potpuno su otkačile za njima. I sada, šezdeset godina kasnije, evo ih opet, izgledaju “nikada mlađe i nikada slađe”. Cipele – naravno. Damama ne brojimo godine.

Sve nove kolekcije imaju nešto zajedničko: suština ide ispred forme. Tekstura i vibrantnost boja idu ispred oblika. I sve one žele da ispričaju istu priču, ali iz drugog ugla. Rašomonijada štiklica, sandalica, čizmica… Kao i u slučaju šljokica, i monohromatski modeli se pojavljuju u različitim oblicima, poštujući jasan kontrast između bruksa (vrha) i ostatka cipele.

A kada smo već kod brukseva, oni najpoznatiji su ipak na martinkama – nikada prevaziđenim Dr. Martens čizmama. Stilizovana vojna obuća je popularna ove jeseni, tako da br. 3:

3. Combat čizme

Militantni vajb ove godine dolazi sa potpisom Diora, Hermesa, Alexndera Wanga… Ko god, šta god, one su crne, robusne, pomalo grandž i definitivno presimpatične za neformalne mladalačke kombinacije koje će vam skinuti bar pet godina sa lične karte.

Nosite ih sa predimenzioniranim pletenim komadima i cvjetnim haljinama za pojačanu ženstvenost. Najčešće su dostupne u crnoj, ali i bijeloj verziji.

3. White Wedding

“Bijela je nova crna”, ponavljaju sa svih strana. Nismo baš sigurni i ne padamo baš na ovu hipnozu. Podsjećaju na bijele čarapice narodne nošnje, na vjenčanja i White Wedding Billyja Idola, na “baba-mrazice” a iznad svega na popularne Go-go boots iz ’60-ih. Al’ ajde, mogu ljupko da se iznesu, uprkos tome što su osjetljive. U bijelim ćemo bit’ rumene! 😀 (jer “nošnja”)

Ozbiljna konkurencija bijelim su čizme crvene boje. Crveno je boja ljubavi i ne morate znati čardaš da uskočite u njih – dovoljno je samo da se zaljubite. Bar u 4 modela, jer na br. 4:

4. Crveno, crveno, crveno…

Plitke, ultra-visoke, smežurane, sa animal ili graffiti printom … jedno im je zajedničko: crvene su! Crvena varira od ferari nijanse, preko karmin crvene do toplih drvenih tonova, poput mahagonija.

Aktuelne su i kombinacije crveno-bijele sa natpisima i logotipovima brendova – ovaj trend se preselio sa torbi i na cipele. Ako se odlučite za ovako fazoniranu obuću, vodite računa da ne pretjerate sa detaljima. Ko još želi da izgleda kao izdanje dnevnih novina. Posljednja vijest. Gutenbergova muza. Još će i dušebrižna komšinica nalakćeno da priupita: “Mala, jel ti tako i kod kuće sjediš na kiosku, a?”

Trendovi za 2017/2018. se ne zadržavaju na uobičajenim bojama, ima ih još:

5. Acid!

Neonske boje očito nisu rezervisane samo za epruvete otkačenih naučnika u crtanim filmovima. Primjeri na fotki jesu ekscentrični, ali su i pitomi kakvih sve ima. Obuća neobičnih boja može da bude od vještačkog krzna, baršuna pa i satena, kada je riječ o predstojećoj sezoni. Simpatične ali komplikovane za složiti u kombinaciju sa ukusom, više su rezervisane za pasionirane kolekcionare cipelica.

Ekscentričnost se ne zaustavlja ovdje…

6. Urbana extravaganza

Pradine sa velikim dugmetom, D&G ikebana ukrašena žutim cvjetićima i kaišićima, Guccijeve zmajolike, i drugi modeli tzv. arhitektonskih cipela sa neobičnim potpeticama, više izgledaju kao umjetnički predmeti nego kao svakodnevno nosivi komadi. Ipak, zeleno-žute Monse salonke sa dugačkim kaišem ubrzavaju srčani ritam! 😀

Ovakve ekstraordinarne cipele nose i suptilnu dozu punk energije izmiksane sa ženstvenošću Debbie Harry, što dovodi do toga da na kraju jednačine dobijemo stvarno sjajan rezultat na ženi koja ih nosi! Novu Debbie Harry! 😀 Uostalom, kako kaže modni guru Miuccia Prada: “Lude cipele su super – sa njima možete imati puno više slobode, pretjerivati i ne osjećati se glupo. Ali ako imate previše ludih detalja u blizini lica – onda zaista možete da izgledate čudno”.

Međutim, šta kada nam se čizme približe licu? Koliko to jeste ili nije čudno? Br. 7…

7. Soliteri

Čizme koje su toliko visoke da, zakonski gledajući, mogu dobiti dozvolu za ugradnju lifta, popularne su i ove sezone. Šta reći, osim – sa ovakvim modelim uštedićete na kupovini garderobe, jer vam prosto neće trebati.

8. Slouch boots

Zarozane čizme nisu sad-pa-neka avangarda; nosile su se u više navrata u dekadama koje su iza nas, ali su svaki put jednako efektne, ženstvene i “sehi”. 😀 Perfektna obuća, ako želite da budete mačke u čizmama i Markize od Karabasa.

9. Kaubojke

Ovi su modeli djeluju previše osjetljivo za ganjanje (ili bježanje od) bikova, ali će svakako poslužiti na asfaltu. Urbane kaubojke preporučuju Calvin Klein i Celine, a Stella McCartney vas vidi u izdanju sa kaubojkama boje kamilje kože, sa visokim potpeticama i metalnim vrhovima.

Kaubojske čizme se uvijek provlače kroz trendove, pa možete da izaberete kvalitetniji, unisex model koji će vas služiti godinama. Trag vremena koji se urezuje na njih (što bismo u drugim slučajevima nazvali ofucanošću), kaubojkama daje poseban šarm. I stvarno mogu da istaknu ženstvenost, naročito ako se nose uz lepršave haljine prirodnih materijala.

Modeli koje smo predstavili uveliko koračaju modnim pistama. Potpisi koji stoje ispod njih poručuju da im ni cijene nisu tako bezazlene. Fotkice mogu da vas inspirišu za neki od budućih šopinga; u nekim slučajevima mogu da vas oraspolože i nasmiju, usljed pretjerivanja kojima su dizajneri skloni u trenucima odsustva ideja.

Enivej, trendova je toliko da trenda naprosto nema. Birajte ono što volite i što vam je udobno. Jer mačke u čizmama su mudre mačke. 😉