Mama intervju: Slađana Subotić-Damjanović

Slađana Subotić-Damjanović, udata, majka 17-godišnjeg Aljoše, dugogodišnji novinar, a trenutno direktor marketinga i PR bh firme “Body Fit Line”. Mi bismo dodali srdačna, otvorena, uvijek nasmijana “cura iz susjedstva”, privržena porodici zbog koje često poslije naporne sedmice satima putuje, da bi napunila baterije u okruženju svojih najmilijih.

Veliki je humanista, što je i pokazala u nesebičnom zalaganju za ugrožene tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH u maju 2014, kao i prilikom mnogih drugih humanitarnih akcija, kao član tima tadašnje novinarske kuće za koju je radila. Dugo godina je gledamo na malim ekranima, a od nedavno i na bilbordima, u časopisima… 

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Slađana: Dan obično počinje onog trenutka kada se polazi u školu. Iako moj sin ide u srednju školu, još uvijek volim da ga budim ujutro, a osim toga spavalica je kao i mama, pa mu osim budilnika treba i mamin glas.

Ovisno o broju obaveza, a uzimajući u obzir trenutnu funkciju u firmi u kojoj radim, radni dan uglavnom završava u popodnevnim satima, međutim, ponekad radne obaveze završavam od kuće tako da taj dan ne idem do kancelarije.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Slađana: Kao što spomenuh ranije, spavalica sam po prirodi tako da jutro definitivno nije moj dio dana, naprotiv, to je noć. Vrijeme kada obavljam preostale kućne zadatke, ali i poslovne koje nisam stigla u toku dana. U periodu studija sam učila isključivo noću, noću čitam, gledam filmove, serije, slušam muziku i opuštam se.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Slađana: Da. Slobodno vrijeme je odmor za dušu i tijelo. Slušanje muzike, čitanje knjiga, kafa sa prijateljima,  joga, shoping, neizbježni boravak na društvenim mrežama… Tako provodim ono vrijeme za sebe.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa sinom izgleda…?

Slađana: Vrijeme sa mojim sinom danas u odnosu na ono kada je bio mali se znatno razlikuje. Sada pokušavam da što više vremena provedemo u razgovorima jer je faza puberteta period kada nastojimo utvrditi ono gradivo kojem smo ih učili dok su odrastali.

Tako da su to uglavnom druženja uz razgovor i porodična okupljanja, šetnje. Još uvijek imamo i nekoliko davno stečenih navika igre i zabave u krugu porodice, pa to praktikujemo. 

Naravno odlazak u shoping je naizostavan ( istina muškarci nisu baš ljubitelji istog, ali on istrpi muški mamine duge šetnje shoping centrima).

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Slađana: Momenat totalnog šoka i iznenađenja. Međutim, bez obzira na to što sam bila vrlo mlada mama, (22 godine kada sam ga rodila) znala sam odmah da će on biti moja jedina 100% misija u životu i najveća ljubav u svakom pogledu.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Slađana: Često bih prijateljicama koje su tek saznale da su u drugom stanju rekla, želim vam trudnoću kao što sam ja imala. Dakle, to je bio period života koji je protekao bez ijednog jedinog problema i komplikacije.

Ne znam šta su jutarnje mučnine, neka posebna potreba za hranom ili višak kilograma kroz trudnoću. Jedino što se razlikovalo jeste način spavanja – morala sam spavati uglavnom na leđima, a to bi značilo polubudno stanje. 😀 Također, nisam podnosila jake i slatkaste parfeme, ali čini mi se da to ikada nisam ni voljela jer još uvijek ih izbjegavam.

Moj sin je bio najmirnija beba u stomaku, po rođenju najmirnija beba koja samo spava i jede, a i kroz period odrastanja se malo toga mijenjalo, naravno do perioda puberteta. Tada su se karakter i crte pravog muškarca počele formirati.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Slađana: Prvi dani sa bebom se teško mogu opisati riječima. Prije bih rekla da se tada govori srcem, očima, zagrljajem i beskrajnom toplinom koja se osjeća. Mislim da sam visila nad njegovom glavicom i posmatrala ga kako spava satima.

Bio je mirna beba, pa je i u budnom stanju samo tako gledao i vrlo rijetko bi zaplakao. Prvi dani su i vrijeme prilagođavanja na novi život, navike i količinu ljubavi koja vas ispunjava.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Slađana: Najbolji savjet koji sam dobila od jedne prijateljice koja je u to vrijeme  bila majka dvogodišnje djevojčice: “Svi će te smarati savjetima i objašnjavati, govoriti šta je najbolje za tebe i bebu, ali ti slušaj njega i svoje srce. Postupi onako kako ti misliš.”

Naravno, savjete pedijatrice sam prihvatala bez oklijevanja, ali svaka majka najbolje uči dok osluškuje potrebe svoje bebe.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Slađana: Ljubav, strpljenje i podrška od strane porodice u najvažniji. To je stub svakog uspjeha – porodičnog i poslovnog. Dugi niz godina sam u svijetu novinarstva, a to iziskuje mnogo više odsustva iz kuće, putovanja i samim tim porodica mora imati mnogo razumijevanja i beskrajnu podršku, a ja sam sretna jer to imam.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Slađana: Prva kuhana hrana koju je moj sin želio jesti i budio se vrlo često sa tom željom, jeste “supica”. Samim tim, naučila sam mnogo različitih načina za kombinaciju povrća u supici ili čorbici.

U početku su to bile one lagane, a vremenom mu je jedna od  omiljenih bila potaž čorbica sa karfiolom, mrkvom i pavlakom. Upravo zbog toga ovaj recept želim podijeliti:

Mrkvu prodinstati (može uz polovinu crvenog luka), zatim se ubaci karfiol i naspe vode. Nakon sto se karfiol skuha, ispasira se sve zajedno i vrati se u vodu . Dodate pavlaku i začinite po želji.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Slađana: Za sve što radimo i stičemo u životu potrebna je ljubav. Za djecu, porodicu, posao i prijatelje. A ljubav? Ljubav se uvijek ljubavlju vraća.