Mama intervju: Danijela Risović

Nesvakidašnja ljepota i klasične crte lica koje podsjećaju na glumice iz zlatnog doba Holivuda, ono su što prvo primijetimo kod Danijele Risović. Iako ne pripada glumačkim vodama, svojim šarmantnim osmijehom ukazuje na to da kroz njenu svakodnevicu cirkuliše fantastična životna energija zahvaljujući kreativnom i inspirativnom poslu i mališanima koji je okružuju.

Danijela je magistar ekonomije, Montessori pedagog, osnivač vrtića Montessori Kindergarten i pokretač inicijative prve privatne osnovne škole u Banjaluci. Iz hobija se bavi grnčarijom i vajanjem, svoje slobodno vrijeme troši na putovanja, ali i na odmor uz dobru knjigu ili uz klavir.

Majka 4-godišnjeg sina Filipa, koji je trenutno u fazi prave male pričalice, pa maksimalno uživa u njihovim razgovorima i igrama sa autićima i Lego kockama, svjesna da klinci brzo rastu i da su ti trenuci dragocjeni i nenaodknadivi.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Danijela: Moj dan počinje u 06:30h kada uživam da se budem uz svog sinčića, djeca su u tom period jako mazna, tako da to ne propuštam. Obavezno doručkujemo zajedno prije polska u vrtić i na posao.

A dan mi najčešće završava oko ponoći. Izuzetno cijenim san, tako da nastojim da sam u krevetu već oko 23:30h.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Danijela: U posljednje vrijeme mi je najdraži period oko ručka, jer ručam sa djecom u vrtiću. Uhvatila sam sebe kako sve sastanke pomijeram da bih se djeci pridružila na vrijeme.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Danijela: Iako je zaista nekada jako teško pronaći dovoljno vremena za sve obaveze, ja uvijek uklopim barem nešto vremena za sebe. Nekada je to samo relaksacija uz neku knjigu, neko kraće putovanje ili barem par sati u mom ateljeu.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa sinom izgleda…?

Danijela: Ja toliko vremena u vrtiću provodim u krugu djece i svaki put je ispunjeno smijehom i pozitivnom energijom. Sa svojim sinčićem se obično igram popodne, a to u posljednje vrijeme podrazumijeva sve moguće igre koje uključuju autiće, te Lego kocke, opet u obliku auta.

Moj Filip sad jako puno priča, tako da mi stalno nešto prepričava, a ja nastojim da uživam u svakom tom malom razgovoru. Smatram da djeca tako brzo rastu i mijenjaju se, te uvijek i samoj sebi napominjem, kako su ustvari ovi trenuci dragocjeni i da se nikada neće moći nadoknaditi. Sve ostalo u životu se može lakše nadoknaditi i kasnije postići.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Danijela: Iskreno bila sam uplašena. Ne samo od same trudnoće koju treba iznijeti, nego i promjene koja slijedi po rođenju djeteta. Srećom ovaj strah je bio na samom početku.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Danijela: To je bio jedan poseban period mog života, ali nisam baš bila tipična trudnica. Iako sam dobila jako puno kilograma, ja sam tako bila lagana i vrlo aktivna. Suprug i ja smo jako puno putovali tokom cijele trudnoće i zaista nam je to bilo nezaboravno iskustvo.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Danijela: Prvo čega se sjetim je onaj predivni miris bebe i miris sve one lijepe bebine kozmetike i stvarčica. Ali sad kad pomislim na te prve dane, pomislim kako sam se opterećivala sa najvećim sitnicama. Svaka nova majka ispred sebe ima mnogo promjena koje treba da iznese i to ni malo nije lako. Ja sam imala dobru podršku oko sebe i na tome sam baš zahvalna.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Danijela: Uživajte u svakom trentku sa svojim djetetom, sve drugo ćete stići i nadoknaditi. Ono najvažnije, naučite da osluškujete prave potrebe svog djeteta, te slušajte svoju intuiciju. Savjetovala bih i da ne zaboravite na svoje muževe.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Danijela: Ja se rukovodim postavljanjem prioriteta i onim što ja lično smatram najvažnijim. Imam sreću da posao koji radim, potpuno volim, tako da me radni dan ne iscrpljuje već nadahnjuje. Ali vrlo često znam da pomjerim ili otkažem neke poslovne obaveze da bih bila sa porodicom kad je to najvažnije.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Danijela: Pasta sa sosom od tunjevine
Prvo staviti vodu za pastu po izboru (meni omiljene tagliatelle)
Sos: Ulje od repice, 4 čena bijelog luka (sitno sjeckanog), 2 inćuna, 2 kašike paradajz sosa, 1 konzerva tune ocijeđene od ulja, 1 velika šaka peršuna (sitno sjeckanog).

U tavi na laganoj vatri zagrijati malo ulja od repice i dodati bijeli luk. Uz miješanje pustiti da luk pusti sok i da blago porumeni. Dodati sve ostale sastojke i dinstati na vrlo laganoj vatri 5-7 minuta.

Kuhanu pastu procijediti i kratko staviti na vruće kolo da ispari sva preostala voda. Umiješati sos u pastu i sve dobro promiješati.

Servirano posuti svježe ribanim parmezanom.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Danijela: Volim jedan koji kaže – ako ti život ponudi limun, napravi od njega limunadu!