Šta je FACT NetCord akreditacija i zašto je važna roditeljima?

FACT NetCord je akreditacija koja striktno definiše i propisuje sve procedure u procesu uzimanja matičnih ćelija – od prikupljanja matičnih ćelija na porođaju, transporta i analize uzorka, procesa zamrzavanja, evidentiranja sve do otpuštanja (oslobađanja) uzorka za potrebe liječenja.

Zbog svojih preciznih i zahtjevnih kriterijuma, FACT NetCord akreditaciju posjeduju samo 54 banke matičnih ćelija u svijetu. Od toga samo 7 privatnih banaka.

FACT NetCord je jedina međunarodno priznata akreditacija i koristi se u Evropi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Gotovo trećina oslobođenih matičnih ćelija za liječenje su iz FACT akreditovanih banaka. Najveći dio ostalih oslobođenih uzoraka su iz zemalja sa slobodnijim medicinskim standardima. Ako govorimo o zemljama u kojima važi FACT NetCord akreditacija: Evropa, SAD, Kanada i Australija i Novi Zeland, onda je apsolutna većina oslobođenih uzoraka iz FACT akreditovanih banaka. Razlog leži u tome da su to uzorci matičnih ćelija koji zadovoljavaju medicinske standarde i zato je u prestižnim klinikama liječenje moguće jedino iz uzoraka koji su sačuvani po standardima pomenute akreditacije.

U nekim razvijenim zemljama, zdravstveno osiguranje pokriva liječenja i terapije matičnim ćelijama samo kada se radi o uzrocima koji su sačuvani po FACT NetCord standardima, zbog toga što je akreditacija garancija dobrog uzorka. Dobar uzorak ujedno i znači veću šansu za uspješno sprovedeno liječenje.

FACT NetCord daleko prevazilazi certifikat GMP. GMP certifikat definiše lokalne i regionalne vlasti i on zaista nije isti u Belgiji ili Njemačkoj. FACT akreditacija ima međunarodni karakter i daleko je složeniji proces dobijanja pomenute akreditacije.

FACT NetCord se dobija na vremenski period od 3 godine kada se mora obnavljati. U periodu od tri godine, koliko važi akreditacija, učestale su inspekcije i kontrole jer je izuzetno važan kontinuitet standarda. U nekim državama, poput Hrvatske, dozvoljen je samo rad bankama koje posjeduju FACT NetCord akreditaciju.

Pročitajte više o FACT NetCord akreditaciji i pogledajte koje banke posjeduju ovaj prestižni certifikat:

http://www.factwebsite.org/