Dojenje: Šta kada beba ugrize

Taman kad ste se opustili i slobodnije pristupate dojenju, sigurni da ste i vi i beba savladali tu važnu lekciju, bebi može da se učini zanimljivim da vas tokom podoja ugrize za bradavicu.

Svakoj dojilji se, prije ili kasnije, desi bolan ugriz. Bez panike, iako bolna, to je samo faza kroz koju neke bebe prolaze i na sreću postoje tehnike da obeshrabrite bebu da tako nešto ponovi.

Zašto bebe grizu?

Najčešći razlozi su:

  • Eksperimentisanje šta sve mogu da urade sa ustima
  • Rast zubića
  • Umor
  • Frustracija

Ili jednostavno beba možda traži utjehu.

Ugriz tokom dojenja se ne dešava samo mamama čije bebe imaju zubiće! Zapamtite da beba može da ugrize i desnima, tako možda neće povrijediti kožu bradavice ali ugriz može da bude jednako bolan i neprijatan.

Kako izbjeći ugriz tokom dojenja:

  • Najbolji način da izbjegnete da vas beba ugrize tokom podoja je da se pobrinete da ona pravilno ustima drži bradavicu tokom podoja. Pri pravilnom zahvatu dojke, bebin jezik je iznad donjih desni i zubića pa je samim tim i ugriz nemoguć.
  • Ako vas je beba nekoliko puta ugrizla na kraju dojenja, obratite pažnju na taj period i odvojite je od dojke čim primijetite da je sita.
  • Ako vas beba grize zato što joj rastu zubići, ohrabrite je da gricka nešto drugo! Grickanjem bebe smanjuju pritisak na desni i otklanjaju neprijata osjećaj izbijanja zubića pa možete da pomognete mališi tako što ćete mu kupiti takozvanu “glodalicu” koju može da gricka do mile volje, a time će nestati i vaš problem. Novoizrasli zubići umiju da budu veoma oštri i lako povrijede kožu, pa obratite posebnu pažnju ako sumnjate da bi beba mogla da testira svoju sposobnost grickanja.
  • Ako vaša beba grize zato što je frustrirana jer mlijeko teče sporo, pokušajte da prije podoja iscijedite malo mlijeka kako biste ubrzali mlaz, ili pustite bebu da sisa kratko pa je sklonite jer je i ovo često dovoljno da mlijeko poteče.
  • Ako vas beba grize jer se tako igra, morate brzo da je naučite da to nije igra! Ako vas ugrize uz ispitivački izraz lica odmah je odvojite od dojke i jasno recite “Ne!”, izbjegavajte da se smijete ili da prejako reagujete (možda ćete imati problema da potisnete bolnu reakciju) ali važno je da joj ne prenesete poruku da je napravila dobar trik.

Kako da zaustavite bebine ugrize

Bez obzira na to iz kog razloga vas beba grize, morate da joj stavite do znanja da vam se to ne sviđa. U svakom slučaju je odmah odvojite od dojke i jasno i glasno recite “Ne”. Vrlo brzo, beba će početi da povezuje ugriz sa odvajanjem od dojke i prestankom sisanja što bi trebalo da okonča i vaš problem.

Kako tretirati bolnu bradavicu

Najbolji način da se pobrinete za ugriz je da kožu tretirate kao da je u pitanju ispucala koža bradavice – utrljajte malo vašeg mlijeka na ranu, osušite je i ostavite malo na vazduhu. Redovno mijenjajte uloške za bradavice kako bi koža bila suva i pazite na moguću infekciju. U slučaju da je problem ozbiljniji – obavezno se posavjetujte sa ljekarom.

Izvor: Najboljamamanasvetu